Scroll Top
Fundaţia Interart TRIADE a fost înfiinţată în anul 2000.
Fundația Triade / Muzeul Jecza – despre Grupul Sigma
Fundația Triade / Muzeul Jecza – despre Grupul Sigma

Fundaţia Interart TRIADE a fost înfiinţată în anul 2000.

Ascultă versiunea audio.

Fundaţia Interart TRIADE a fost înfiinţată în anul 2000, având drept membri fondatori sculptorul Peter JECZA, personalitate marcantă a vieţii artistice din Banat/ Romania, Sorina Jecza Ianovici și Marcel Tolcea. 

Activitatea fundaţiei continuă într-o formă instituţională preocupările familiei Jecza de a coagula, în jurul artei practicate de sculptor, alte forme de expresie şi de a crea, astfel, un spaţiu de intercomunicare artistică. În acest mod se revitalizează o mai veche tradiţie a „caselor de artişti”, adevărate nuclee de cultură.Această particularitate a marcat structura activităţilor iniţiate de fundaţie, păstrând caracterul personalizat familial al acesteia, interesul pentru sculptură şi valoarea de comunicare interartistică.

 Fundaţia Interart TRIADE şi-a structurat activitatea în mod flexibil, pe mai multe programe: fiecare program desfăşoară mai multe proiecte specifice, în funcţie de ponderea pe care programul o are în cadrul instituţiei. La rândul ei, ponderea programelor se poate modifica, modelându-se după structura situaţiilor concrete.

Prima distincție care trebuie marcată este legată de caracterul ”instituțional” al Muzeului Jecza. Sensul îndeobște recunoscut nu este acoperit de realitatea acestuia. Muzeul Jecza este un altfel de muzeu: un muzeu viu, animat de aspirațiile celor care îl locuiesc și care păstrează și visurile celor ce nu îl mai locuiesc. Este un loc născut din dragoste  – împărţită, împărtăşită… Este o casă ce poartă amprenta individualității aceluia care a visat dintâi la ea.  

Peter Jecza, sculptor fiind, avea lucrări multe, volume – „copiii” lui, cum îi plăcea să spună -, obiecte tridimensionale, ce necesitau spaţiu. A construit o casă ce s-a făcut după măsura acestora. În momentul în care a ajuns însă aşa, nu se justifica să rămână destinată doar celor trei oameni ce locuiam în ea şi astfel s-au adunat în jurul ei, la început doar prieteni, cunoscuţi, iubitori de artă, mai apoi necunoscuţi, o comunitate care s-a tot închegat, în timp, în jurul acestui nucleu pe care arta l-a constituit, oameni care simţeau nevoia să primească hrana pe care arta o oferea. Şi au primit-o constant. Sunt douăzeci de ani de când Casa Jecza este deschisă tuturor acelora ce îi trec pragul.

Ceea ce este frumos, însă, e că a rămas în tot acest timp, Casa Jecza, adică un spaţiu cu suflet, nu neapărat muzeul de artă, cum s-ar defini el oficial –  o instituţie rece, susţinută prin funcţiuni. Casa Jecza este în continuare un spaţiu locuit, viu, vibrant, animat, ce îşi dezvăluie un suflet, aşa cum doar o casă îşi poate dezvălui. Iar cei ce au mai rămas în casă, sunt cei ce dăruiesc în continuare. Sună destul de idealizat, dar aşa este: dincolo de orice pragmatism, de orice concept de  eficienţă, trebuie să rămână un ideal. Câtă vreme acesta reuşeşte să-şi prezerve forţa constructoare, restul vine cumva. Mai greu, mai uşor, dar vine. „Ca stelele pe cer”… cum ar spune ziditorul ei, Peter Jecza.

 Casa Jecza a dobândit, succesiv, forme și funcțiuni diferite, crescând, organic, pentru a răspunde nevoilor pe care le-a perceput. A devenit spațiu al Fundației Triade, galerie, centru de artă, editură… După dispariția în 2009 a lui Peter Jecza, proiectul de a păstra urma memorială a fondatorului a tot căpătat formă, până la ceea ce într-o zi s-a putut numi MUZEUL JECZA. 

Video

Fundația Triade / Muzeul Jecza – despre Grupul Sigma

Ascultă versiunea audio.

De unde numele fundaţiei? Vechii spuneau Nomen omen, identificând, înscris în numele oamenilor, destinul acestora. Nu este altfel pentru fundaţie, „o instituţie visătoare”, o structură formată din energia, pasiunea şi visurile unor prieteni care au dăruit  această energie, pasiune şi visare celorlalţi.

Istoria începe cândva la sfârşitul mileniului trecut, în 1999. Peter crease literele ce compuneau numele galeriei de artă a oraşului, ca pe nişte obiecte-sculptură. Acum le recuperase. Într-o seară, într-un grup de prieteni, ne-am „jucat”, combinând literele pe care le aveam la dispoziţie. GALERIA DE ARTĂ cuprindea un inventar limitat de posibilităţi. Le-am încercat pe mai toate. Un joc. O joacă… La sfârşit, am comparat propunerile tuturora. A câştigat, ca de multe alte ori, „savanta”, Pia: TRIADE. Ni se părea turnat-mănuşă pe realitatea noastră: Peter exersase un ciclu de lucrări numit monade. Din Monadele anilor 70, s-au dezvoltat mai apoi Monadele duble, Diadele, lucrări ce contraziceau principiul coerenţei interne absolute, permiţând scindarea, diviziunea. Aceste creaţii au deschis posibilitatea asimilării triadelor, ca forme succesive. Astfel, numele fundaţiei fusese găsit: Triade. Şi TRIADE a rămas. Referinţele erau atât de deschise, încât puteau acoperi tot: noi eram trei – Andrei era deja „persoană”, numărul trei sugera şi alteritatea, trimitea şi la valorile spirituale, la Treime. Acest nume fixa destinul fundaţiei, ca spaţiu deschis altora.

TRIADE ne cuprinde dincolo de timp: eu, Peter, Andrei. Rămâne.

Sorina Jecza, 2023

360
Panorama
Română