Patrimoniul sub reflectoare Timișoara
Cartierul Cetate –
O lume în oglindă

Expoziție 2022

Trailer prezentare Cartierul Cetate

Overview Vernisaj Cartierul Cetate

Clip Obiecte de patrimoniu și imagini Vechi

Expoziție muzeală Spotlight Heritage Timișoara în Muzeul Național al Banatului – 5 IULIE – 11 SEPTEMBRIE 2022

Exponatele care reprezintă istoria și literatura cartierului Cetate, ilustrând Timișoara în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, dar și masa interactivă, sunt expuse la Muzeul Național al Banatului – Bastionul Maria Theresia (strada Martin Luther nr. 4), și pot fi vizitate până în 11 septembrie 2022.

Expoziție stradală Spotlight Heritage Timișoara în zona Cetate (Centru) – 5 IULIE — 31 OCTOMBRIE 2022

Panourile informative Spotlight Heritage Timișoara, amplasate în cele 18 locații emblematice ale cartierului, vă așteaptă în cadrul expoziției stradale, disponibilă până în 31 octombrie 2022.

 

 

Anul 2022 pune sub reflector literatura și poezia care celebrează Timișoara, dublată de ilustrarea alegoriei simțului olfactiv prin valorificarea mitului urban de oraș al trandafirilori, care recreează atmosfera cartierului Cetate de acum și altădată – atmosferă care este transpusă totodată și virtual, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație. Selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, amintirile din istoria orală timișoreană valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală sunt îmbinate cu poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către cunoscutul poet timișorean Robert Șerban.

Cele 24 stații ale cartierului Cetate și poveștile asociate acestora, cu detaliile din istorie și amintirile locuitorilor por fi accesate și în format online, pe www.spotlight-timisoara.eu, unde puteți descoperi Timișoara de acum și de altădată, prin informații sub formă de text, imagini foto, video 360 și clipuri audio iar aplicațiile mobile și de realitate virtuală pot fi descărcate pentru a trăi o experiență cu adevărat complexă, îmbunătățită de tehnologia AR.

Stație cu stație spre aceeași destinație

Posibilitățile pe care ni le oferă lumea digitală ne permit să „sfidăm” granițele timpului și să explorăm cultura și patrimoniul orașului nostru, prin mijloace care ne captivează simțurile. Iar anul acesta, proiectul Spotlight Heritage Timișoara ne oferă chiar acest lucru – prin evidențierea cartierului Cetate – O lume în oglindă, cu simțul mirosului, dedicat literaturii, inovației și parfumului trandafirilor!

Iar prin parcurgerea traseelor și a clădirilor ca locuri în care s-au construit povești, ne conectăm cu oameni din prezent, dar și din trecut și revigorăm conștiința noastră civică. Timișoara face, în această perioadă, pași importanți spre conștientizarea colectivă a nevoii de cultură, sprijinind toți actorii din viața orașului, indiferent de rolul lor, să redescopere aspecte ale vieții lor citadine.

Aplicațiile digitale, mobile și de realitate augmentată Spotlight Heritage  – disponibile atât pentru utilizatorii de Android, cât și Apple – care vor identifica cele 24 locații din cartierul Cetate, prezentate prin mai multe metode: text cu informații despre locație și amintirile foștilor locuitori de la fiecare punct emblematic, redactate sub formă de text, o galerie de imagini – atât actuale, cât și imagini vechi, clipuri video și imagini 360 de grade din fiecare locație, astfel încât oricine să își poată crea senzația de a fi în interiorul clădirii sau în fața clădirii. În plus, odată ce te afli în preajma cartierului Cetate și în fața unei clădiri, funcția de realitate augmentată (AR) va recunoaște clădirea și îți va oferi informații despre aceasta. Îndreptând camera telefonului către clădirea respectivă, vei putea vedea fațada veche a clădirii suprapusă peste cea actuală.

Română