Inspirați de istorie spunem poveștile digitale ale Timișoarei, stimulăm interesul localnicilor și turiștilor de a vedea, a auzi și a simți trecutul Timișoarei, de a co-crea viitorul acesteia prin suprapunerea virtuală a patrimoniului intangibil, pasiunea izvorâtă unind generațiile participative ale moștenirii culturale.
Aplicația este Spotlight Timișoara este disponibilă aici:
sau poate fi descarcată folosind următorul QR-code:
Aplicația mobilă, participativă conține:
- Repere – date și informații de patrimoniu cultural și istoric, mapate geografic, fotografii și filme, cu recunoaștere clădiri prin realitate augmentată (cu informații și poze vechi suprapuse), imagini 360.
- Secvențe – fragmente din romanul Valeria dr. Pintea (autoare: Liana Maria Gomboșiu, Timișoara, Editura Marineasa, 2013) selectate de Marius Cornea și oferite de autoare prin cesiunea drepturilor de folosire a acestora. Fotografii, documente, obiecte din colecția Liana Maria Gomboșiu – pentru cartierul Iosefin; fragmente din manuscrisul „Jurnal de familie” al prof. dr. Pia Brânzeu selectate de Marius Cornea și oferite de autoare prin cesiunea drepturilor de folosire a acestora. Fotografii, documente, obiecte din colecția prof. dr. Pia Brânzeu – pentru cartierul Elisabetin. Istorii personale ale locuitorilor intervievați de echipa coordonată de prof.univ.dr. Smaranda Vultur, coordonator al Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală pentru cartierul Fabric. Selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, amintirile din istoria orală timișoreană valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală, poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către poetul timișorean Robert Șerban. Fotografii, documente, obiecte din colecția prof.univ.dr. Smaranda Vultur, Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală pentru cartierul Cetate
- Comunitate – informații din istoria cartierelor, a comunităților, etniilor, organizațiilor care au fost sau sunt prezente în cartier
- Povestea ta – utilizatorii pot să adauge propriile povești personale, comentarii, poze, video
- Evenimente – evenimentele din expoziții, tururi ghidate oferite cu adolescenții liceeni, spectacole de teatru și dans stradal, cu utilizarea tehnologiei și elemente de realitate augmentată, instalații digitale, precum și demonstrații chimice, care sunt realizate periodic, cu implicarea activă a studenților și cetățenilor.
Muzeul Național al Banatului organizează Expoziția ”Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Iosefin și Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție”, 8 Noiembrie 2019 – 31 Ianuarie 2020
Muzeul Național al Banatului organizează Expoziția ”Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – o lume într-un cufăr”, 13 Noiembrie 2020 – 31 Ianuarie 2021
Muzeul Național al Banatului organizează Expoziția ”Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Cetate – O lume în oglindă”, 5 Iulie 2022 – 11 Septembrie 2022
Aplicația mobilă și de realitate augmentată este accesibilă pe o masă interactivă și tablete în cadrul expoziției de la Muzeul Național al Banatului și în Muzeul Tehnic al Universității Politehnica Timișoara.
Expoziția în cartierul Iosefin este localizată în cele 16 repere și în plus la Palatul Lloyd și Muzeul Național al Banatului, însoțite de poze și imagini video, atât actuale, cât și vechi și fragmente din istoriile personale ale locuitorilor.
Expoziția în cartierul Elisabetin este localizată în cele 16 repere și Muzeul Național al Banatului, însoțite de poze și imagini video, atât actuale, cât și vechi și fragmente din istoriile personale ale locuitorilor.
Expoziția în cartierul Fabric este localizată în cele 23 de repere și Muzeul Național al Banatului, însoțite de poze și imagini video, atât actuale, cât și vechi și fragmente din istoriile personale ale locuitorilor.
Expoziția în cartierul Cetate este localizată în cele 24 de repere și Muzeul Național al Banatului, însoțite de poze și imagini video, atât actuale, cât și vechi și fragmente din istoriile personale ale locuitorilor.
Navigare în realitate augmentată: 1. Aflat pe o anumită locație, deschizi secțiunea AR. 2. Se deschide camera foto-video și într-un colț al ecranului, vezi o pictogramă cu fațada clădirii pe care telefonul o poate recunoaște (ca să înțelegi cum sa te poziționezi față de clădire) 3. Scanând fațada respectivă, vezi o imagine a vechii clădiri suprapusă peste cea care se află în fața ta. În ecranul hartă, cu toate locațiile, poți schimba pe mod AR, și îți arată ce locații sunt în jurul tău și distanța până la ele, dacă te afli în Timișoara, aproape de cartierul Iosefin.
Aplicația este Spotlight Timișoara AR este disponibilă aici:
Tururi virtuale interactive și aplicații VR dezvoltate de studenți internaționali
Aplicațiile câștigătoare ale concursului International Spotlight Heritage Student Contest 2021 conțin un tur virtual al Bisericii romano-catolice „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Piața Bălcescu (cartierul istoric Elisabetin) și al Bisericii romano-catolice Millennium din Piața Traian (cartierul istoric Fabric), într-un spațiu virtual 3D, cu imagini 360, poze vechi și noi, elemente audio, precum și informații despre istoria și arhitectura clădirilor, a obiectelor de artă din interiorul acestora (picturile, vitraliile, orgile din interiorul bisericilor), dar și despre personajele din istorie care și-au pus amprenta în construcția, proiectarea și dezvoltarea clădirilor timișorene. Toate aceste elemente sunt integrate într-o aplicație de realitate virtuală interactivă și unică prin intermediul căruia utilizatorul poate explora bisericile prin intermediul artefactelor de povestire digitală în realitatea virtuală.
Mai multe detalii despre eveniment aici.
Printre finaliștii MEDEA Awards 2022 se află și echipa care a dezvoltat aplicația de realitate virtuală interactivă dezvoltată în cadrul International Spotlight Heritage Student Contest 2021, depusă de Universitatea Politehnica din Timișoara, România și reprezentată de Silviu Vert & Marius Tătaru în cadrul ceremoniei.
Mai multe detalii despre eveniment aici.
Aplicațiile vor putea fi descărcate și utilizate pe ochelarii de realitate virtuală Oculus Quest 2, dar și pe platforma web și mobilă Cospaces Edu.
Itinerariile digitale și fizice ale cartierelor Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021) și Cetate (2022) și dezvăluie poveștile acestora prin mai multe straturi: teatru și dans stradal, cu utilizarea tehnologiei și elemente de realitate augmentată.
Aceste evenimente reprezintă dorința echipei de implementare de a inova modul în care istoria și patrimoniul construit al unui oraș sunt prezentate publicului larg, într-o manieră atractivă, artistică, dinamică, astfel încât să faciliteze conștientizarea și educația culturală, în special a tinerelor generații, și să pună în valoare multiculturalitatea, diversitatea etniilor, a stilurilor arhitecturale și a parcursurilor istorice oferind povești care merită a fi perpetuate și valorificate.
Spectacolele de teatru și dans, înregistrate într-o experiență multimedia cu AR, pot fi vizionate mai jos:
Spotlight Heritage Timișoara 2023 NFT Collection
Pentru a aduce valoare ecosistemului digital și cultural al Timișoarei și pe baza experienței anterioare, Universitatea Politehnica din Timișoara lansează în februarie 2023, pentru prima dată în peisajul academic românesc, NFT-urile (Non-Fungible Tokens) | Spotlight Heritage – Timisoara2023. Universitatea a inițiat acțiuni privind adoptarea tehnologiilor blockchain în educație și industriile creative, în 2020, tot în cadrul proiectului „EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain”, inclus în European Blockchain Services Infrastructure (EBSI). Aceste NFT vor fi disponibile pentru descărcare doar în 2023. Colectează propriul NFT aici: https://nft.spotlight-timisoara.eu