Patrimoniul sub reflectoare
Mobil/AR/VR/NFT

Inspirați de istorie spunem poveștile digitale ale Timișoarei, stimulăm interesul localnicilor și turiștilor de a vedea, a auzi și a simți trecutul Timișoarei, de a co-crea viitorul acesteia prin suprapunerea virtuală a patrimoniului intangibil, pasiunea izvorâtă unind generațiile participative ale moștenirii culturale.

Aplicația este Spotlight Timișoara este disponibilă aici:

sau poate fi descarcată folosind următorul QR-code:

Aplicația mobilă, participativă conține:

  • Repere – date și informații de patrimoniu cultural și istoric, mapate geografic, fotografii și filme, cu recunoaștere clădiri prin realitate augmentată (cu informații și poze vechi suprapuse), imagini 360.
  • Secvențe – fragmente din romanul Valeria dr. Pintea (autoare: Liana Maria Gomboșiu, Timișoara, Editura Marineasa, 2013) selectate de Marius Cornea și oferite de autoare prin cesiunea drepturilor de folosire a acestora. Fotografii, documente, obiecte din colecția Liana Maria Gomboșiu – pentru cartierul Iosefin; fragmente din manuscrisul „Jurnal de familie” al prof. dr. Pia Brânzeu selectate de Marius Cornea și oferite de autoare prin cesiunea drepturilor de folosire a acestora. Fotografii, documente, obiecte din colecția prof. dr. Pia Brânzeu – pentru cartierul Elisabetin. Istorii personale ale locuitorilor intervievați de echipa coordonată de prof.univ.dr. Smaranda Vultur, coordonator al Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală pentru cartierul Fabric. Selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, amintirile din istoria orală timișoreană valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală, poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către poetul timișorean Robert Șerban. Fotografii, documente, obiecte din colecția prof.univ.dr. Smaranda Vultur, Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală pentru cartierul Cetate
  • Comunitate – informații din istoria cartierelor, a comunităților, etniilor, organizațiilor care au fost sau sunt prezente în cartier
  • Povestea ta – utilizatorii pot să adauge propriile povești personale, comentarii, poze, video
  • Expoziții – informații despre toate expozițiile muzeale realizate în perioada 2019-2023, cu informații despre exponate, tururi virtuale sau ghidate, cu accent pe  cartierele orașului  prezentate prin alegoria simțurilor: vizual, tactil, auditiv, olfactiv și gustativ;
  • „International” să acceseaze diferite evenimente: XR Festival, XR Show, Student Contest (ISHSC), workshopuri culturale sau evenimentele internaționale pe care echipa Spotlight Heritage Timișoara le-a organizat sau a participat;
  • „Evenimente & Expoziții” și „Știri” – sunt categoriile pe care utilizatorii le pot urmări recurent atât pe site, cât și pe aplicația mobilă, pentru a fi la curent cu toate evenimentele și anunțurile oficiale Spotlight Heritage.

Muzeul Național al Banatului organizează Expoziția ”Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Iosefin și Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție”, 8 Noiembrie 2019 – 31 Ianuarie 2020

Muzeul Național al Banatului organizează Expoziția ”Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – o lume într-un cufăr”, 13 Noiembrie 2020 – 31 Ianuarie 2021

Muzeul Național al Banatului organizează Expoziția ”Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Cetate – O lume în oglindă”, 5 Iulie 2022 – 11 Septembrie 2022

Muzeul Național al Banatului organizează Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare – Lumi paralele”, 12 mai 2023 – 01 octombrie 2023

 

Aplicația mobilă și de realitate augmentată este accesibilă pe o masă interactivă și tablete în cadrul expoziției de la Muzeul Național al Banatului și în Muzeul Tehnic al Universității Politehnica Timișoara.

Expoziția în cartierul Iosefin este localizată în cele 16 repere și în plus la Palatul Lloyd și Muzeul Național al Banatului, însoțite de poze și imagini video, atât actuale, cât și vechi și fragmente din istoriile personale ale locuitorilor.

Expoziția în cartierul Elisabetin este localizată în cele 16 repere și Muzeul Național al Banatului, însoțite de poze și imagini video, atât actuale, cât și vechi și fragmente din istoriile personale ale locuitorilor.

Expoziția în cartierul Fabric este localizată în cele 23 de repere și Muzeul Național al Banatului, însoțite de poze și imagini video, atât actuale, cât și vechi și fragmente din istoriile personale ale locuitorilor.

Expoziția în cartierul Cetate este localizată în cele 24 de repere și Muzeul Național al Banatului, însoțite de poze și imagini video, atât actuale, cât și vechi și fragmente din istoriile personale ale locuitorilor.

 

Aplicația Mobile app de realitate augmentată Spotlight Heritage Timișoara:

Aplicația mobilă de realitate augmentată (AR) Spotlight Heritage Timișoara oferă o intrare dinamică în patrimoniul cultural și istoric al Timișoarei. Utilizatorii pot explora funcționalitățile realității augmentate, suprapunând fotografii și informații vechi pe clădiri, oferind o perspectivă unică asupra evoluției arhitecturale a orașului. 

Având acces la galerii de imagini (actuale, dar și vechi), clipuri video și imagini 360° din fiecare locație și texte informative, cei care iau Timișoara la pas își pot crea senzația de a fi în interiorul clădirii sau în fața clădirii. În plus, în toate cele cinci cartiere (Iosefin, Elisabetin, Fabric, Cetate și Giroc), în fața unei clădiri, funcția de realitate augmentată (AR) recunoaște clădirea și oferă informații despre aceasta, alături de imagini vechi. Îndreptând camera telefonului către clădirea respectivă, se poate vedea fațada veche a clădirii suprapusă peste cea actuală.

Aplicația este Spotlight Timișoara AR este disponibilă aici:

 

Aplicația de realitate mixtă (MR) Spotlight Heritage Timișoara

Aplicația MR oferă posibilitatea de a testa tehnologiile de realitate augmentată și mixtă. Cu ajutorul unor ochelari holografici speciali, participanții vor interacționa și manipula în timp real obiecte de patrimoniu virtuale, obținute prin scanări 3D ale celor reale din colecția Muzeului Național al Banatului și sculpturi realizate de sculptorul Peter Jecza. Construită ca un joc,  pe baza informațiilor despre obiectele de patrimoniu, fiecare utilizator crează propria expoziție muzeală personală în realitate mixtă.

Aplicațiile de AR/VR/MR sunt un concept al Universității Politehnica din Timișoara au fost dezvoltate în comun de cadre didactice și studenți de la Universitatea Politehnica din Timișoara, România, Universita Modena e Reggio Emilia (Italia), Universitatea Aalborg (Danemarca), Universitatea Agder (Norvegia).

În 2023, la cea de-a treia ediție a International Spotlight Heritage Student Contest (ISHSC)aplicațiile au avut parte de updatări, realizate de echipe de studenți de la Universitatea Politehnica din Timișoara (România), Universita Modena e Reggio Emilia (Italia), Universitatea din Genova (Italia), Universitatea Roma Tre (Italia) și Universitatea Agder (Norvegia).

În cadrul concursului au fost realizate două proiect:

  • Giroc & Timisoara 2023 în VR, care a inclus elemente de joc și de gamificare, prin modificarea interfeței vizuale, adăugând noi repere, precum: Muzeul Jecza, Parcul de sculptură Triade și Casa Tineretului, parte ale cartierului Giroc și, de asemenea, a fost adăugat un asistent, care să însoțească utilizatorii prin aplicație.

 

  •  Timisoara 2023 Quest în MR, care a inclus modificări de intrefață, noi elemente grafice și obiectele specifice artei contemporane și Revoluției din 1989, integrate cu scopul de a stimula utilizatorii prin personalizarea interacțiunii cu artefactele și obiectele de artă.

Itinerariile digitale și fizice ale cartierelor Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021) și Cetate (2022) și dezvăluie poveștile acestora prin mai multe straturi: teatru și dans stradal, cu utilizarea tehnologiei și elemente de realitate augmentată.

Aceste evenimente reprezintă dorința echipei de implementare de a inova modul în care istoria și patrimoniul construit al unui oraș sunt prezentate publicului larg, într-o manieră atractivă, artistică, dinamică, astfel încât să faciliteze conștientizarea și educația culturală, în special a tinerelor generații, și să pună în valoare multiculturalitatea, diversitatea etniilor, a stilurilor arhitecturale și a parcursurilor istorice oferind povești care merită a fi perpetuate și valorificate.


Spectacolele de teatru și dans, înregistrate într-o experiență multimedia cu AR, pot fi vizionate mai jos:

Aplicația de realitate virtuală (VR) Spotlight Heritage Timișoara

Aplicațiile câștigătoare ale concursului International Spotlight Heritage Student Contest 2021 conțin un tur virtual al Bisericii romano-catolice „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Piața Bălcescu (cartierul istoric Elisabetin) și al Bisericii romano-catolice Millennium din Piața Traian (cartierul istoric Fabric), într-un spațiu virtual 3D, cu imagini 360, poze vechi și noi, elemente audio, precum și informații despre istoria și arhitectura clădirilor, a obiectelor de artă din interiorul acestora (picturile, vitraliile, orgile din interiorul bisericilor), dar și despre personajele din istorie care și-au pus amprenta în construcția, proiectarea și dezvoltarea clădirilor timișorene. Toate aceste elemente sunt integrate într-o aplicație de realitate virtuală interactivă și unică prin intermediul căruia utilizatorul poate explora bisericile prin intermediul artefactelor de povestire digitală în realitatea virtuală.

Mai multe detalii despre eveniment aici.

Printre finaliștii MEDEA Awards 2022 se află și echipa care a dezvoltat aplicația de realitate virtuală interactivă dezvoltată în cadrul International Spotlight Heritage Student Contest 2021, depusă de Universitatea Politehnica din Timișoara, România și reprezentată de Silviu Vert & Marius Tătaru în cadrul ceremoniei.

Mai multe detalii despre eveniment aici.

Aplicația de realitate virtuală (VR) Spotlight Heritage Timișoara 

În aplicația VR (în Oculus) se poate face un “scurt tur” prin istoria cartierelor vechi ale Timișoarei, prin cinci cartiere emblematice pentru oraș – Iosefin, Elisabetin, Fabric, Cetate și Giroc, ce include 18 repere istorice și culturale. 

De asemenea, pot fi ascultate povești despre istoria multiculturală și multietnică a orașului Timișoara, cu ajutorul tehnologiilor de realitate virtuală. Pornind de la o perspectivă panoramică și spectaculoasă a orașului, participanții se vor putea “teleporta” pe străzi, în parcuri sau piețe publice, vizitând repere emblematice, așa cum le-ar vizita în realitate.  Profitând de interacțiunile oferite de tehnologia VR, de imaginile 360 de înaltă calitate, de videoclipurile și scanările 3D, de fotografiile și clipurile video, veți afla date istorice și arhitecturale și amintiri personale, din trecut și prezent, documentate în Spotlight Heritage Timișoara. Aplicația este bilingvă, în limbile română și engleză.

În 2023, în urma concursului International Spotlight Heritage Student Contest 2023 în aplicația de realitate virtuala SH a fost adăugat un sistem de quiz tip concurs de cultură generală, unde utilizatorii au posibilitatea de a aduna puncte și de a căștiga un “achievement” pentru fiecare cartier.

Aplicațiile vor putea fi descărcate și utilizate pe ochelarii de realitate virtuală Oculus Quest 2, dar și pe platforma web și mobilă Cospaces Edu.

Spotlight Heritage Timișoara 2023 NFT Collection

Pentru a aduce valoare ecosistemului digital și cultural al Timișoarei și pe baza experienței anterioare, Universitatea Politehnica din Timișoara lansează în februarie 2023, pentru prima dată în peisajul academic românesc, NFT-urile (Non-Fungible Tokens) | Spotlight Heritage – Timisoara2023. Universitatea a inițiat acțiuni privind adoptarea tehnologiilor blockchain în educație și industriile creative, în 2020, tot în cadrul proiectului „EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain”, inclus în European Blockchain Services Infrastructure (EBSI).  Aceste NFT vor fi disponibile pentru descărcare doar în 2023.

Colectează propriul NFT aici: https://nft.spotlight-timisoara.eu

Toate artefactele digitale sunt în limbile română – engleză, licențiate cu Creative Commons License, care permite partajarea și reutilizarea de către toată lumea, sunt publicate pe platforma web și mobilă și cele mai importante sunt propuse spre includere în Europeana.

Română