);
Ai ceva de spus?

Adaugă Povestea Ta

POVESTEA TA
poate completa istoria REPERELOR din cartierul Iosefin!

Ai locuit într-o clădire? Ai vizitat-o? Ai amintiri despre o clădire sau zonă din Iosefin?

Ți-ai dat întâlnire cu iubita în fața acesteia? Sau știi pe cineva care are o poveste legată de cartierul Iosefin?

Împărtășește-ne AICI amintirile tale și îți vei regăsi memoriile la secțiunea COMUNITATE a fiecărui REPER!

Poți să introduci un text, să încarci imagini, sunete sau video (limitat), să ne scrii neaparat numele tău și adresa de email pentru ca să știm cum să te contactăm.

Noi vom lua legătura cu tine pentru a decide împreună cum va fi Povestea ta inclusă în Patrimoniul sub reflectoare.

max upload 1 MB

Repere

Palatul Lloyd
Palatul Lloyd

A fost construit între 1910 – 1912 după planurile arhitectului Leopold Baumhorn, iar in prezent adăpostește sediul Rectoratului Universității Politehnica din Timișoara.

Muzeul Național al Banatului
Muzeul Național al Banatului

Muzeul Național al Banatului are sediul într-o clădire declarată monument istoric – Castelul Huniade,

Palatul Apelor
Palatul Apelor

Palatul a fost construit pentru Societatea de hidroameliorări Timiș–Bega, înființată în 1871 în special pentru gestionarea Canalului Bega, importantă cale de transport în epocă.

Palatul Cazinoului Ținutului de Sud
Palatul Cazinoului Ținutului de Sud

Construită după planurile arhitectului Emil Töry în stilul 1900, clădirea a fost terminată în anul 1905. După Revoluția din 1989 imobilul adăpostește și Institutul Intercultural Timișoara.

Biserica Ortodoxă din Piața Al. Mocioni
Biserica Ortodoxă din Piața Al. Mocioni

Biserica ortodoxă română cu hramul Nașterea Maicii Domnului a fost construită după planurile arhitectului prof. Victor Vlad de antreprenorul arh. Constantin Purcariu în stil neobizantin cu unele elemente ale stilului modern interbelic; Autorizația de construire a fost eliberată în anul 1931.

Iosefin Residence
Iosefin Residence

Casa Mária Radocsay a fost construită în stil istoricist cu elemente clasiciste în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Într-un apartament de 6 camere a locuit Valeria pana la decesul soțului, medicul Vasile Pintea, în anul 1940.

A doua locuință a Valeriei Pintea
A doua locuință a Valeriei Pintea

Casa din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în care a locuit Valeria dr Pintea după decesul soțului, medicul Valeriu Pintea, în anul 1940.

Palatul Hochstrasser
Palatul Hochstrasser

Palatul János (Johann) Hochstrasser, construit între 1912 și 1914, a fost a doua clădire cu trei etaje din Iosefin. Aparține de curentul Secession târziu, cu forme geometrice, anticipând stilul Art Deco.

Biserica Romano-Catolică și complexul Notre Dame
Biserica Romano-Catolică și complexul Notre Dame

Biserica parohială romano-catolică cu hramul “Nașterea Fecioarei Maria” a fost construită între 1774-1775 în stil baroc târziu. Complexul Nôtre-Dame din Iosefin este un complex de clădiri construit în anul 1881 cu un fond de 100.000 de florini donat de Alexandre Bonnaz, episcopul romano-catolic de Cenad.

Piata agro-alimentara Iosefin
Piata agro-alimentara Iosefin

Piata agro-alimentară Iosefin face parte din cartierul omonim din Timişoara, numele său provenind de la cel al împăratului Iosif al II-lea de Habsburg.

Fabrica de ciocolată Kandia
Fabrica de ciocolată Kandia

Kandia a fost o fabrică de ciocolată și produse zaharoase din Timișoara. A fost înființată înainte de 1890. Compania deține în portofoliu brandurile de ciocolată Kandia, Rom și Laura, prăjitura Măgura, bomboanele Sugus și Silvana.

Cazarma de pompieri Iosefin
Cazarma de pompieri Iosefin

Cazarma pompierilor din Iosefin este o clădire monument istoric din Timișoara, proiectată de László Székely în stilul anilor 1900. A fost construită în cartierul Iosefin, iar actual este sediul Detașamentul 2 de Pompieri Timișoara.

Sinagoga din Iosefin
Sinagoga din Iosefin

Sinagoga din Iosefin este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Timișoara. A fost construită în stil eclectic istoricist cu elemente maure, în cartierul Iosefin, de unde îi vine și numele.

Gara de Nord
Gara de Nord

Gara Timișoara Nord din Timișoara este gara principală a orașului și totodată cea mai mare gară din regiunea de vest a României. Prima clădire a gării a fost inaugurată în 1897. Aceasta a fost construită în stil neoclasic după proiectul arhitectului maghiar Ferenc Pfaff.

Podul de fier din Iosefin
Podul de fier din Iosefin

Podul de Fier a fost iniţial montat în 1871 în locul actualului pod Traian, situat între cartierele Cetate şi Iosefin-Elisabetin. A fost apoi demontat în 1915 şi remontat în 1916 pe actualul amplasament, tot în cartierul Iosefin.

Moara Elisabeta Iosefin
Moara Elisabeta Iosefin

A fost construită în 1869, când a luat fiinţă Societatea Morilor cu Aburi din Banat. Din 1880 a devenit o filială a morilor „Elisabeta” din Budapesta, până în 1909, când a fost cumpărată de celebra familie de industriaşi timişoreni Prohaska.

Cofetaria Julius Arendt
Cofetaria Julius Arendt

Cofetăria Arendt din Timişoara a fost deschisă de Julius Arendt în anul 1929, în cartierul Iosefin, vizavi de actualul Teatru de Păpuşi „Merlin”. Cofetăria Arendt din Iosefin era unul dintre cele mai vestite locuri din Timişoara unde se vindeau şi se consumau dulciuri.

Turnul de apa din Iosefin
Turnul de apa din Iosefin

Turnul de apă din Iosefin este un monument industrial din Timișoara. El făcea parte din sistemul de alimentare cu apă al Timișoarei de la începutul secolului al XX-lea. În 2008 Primăria Timișoarei a anunțat că intenționează să amenajeze în turn o mică cafenea culturală, un muzeu al cafelei, dedicat timișoreanului Francesco Illy, care a inventat un aparat de produs cafea espresso.

Română
English Română