Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Spotlight Heritage Timișoara celebrează cultura și patrimoniul istoric al Timișoarei șa City Celebration. Descoperă Timișoara prin aplicații inovatoare de realitate virtuală și mixtă.

7 octombrie 2023 @ 12:00 8 octombrie 2023 @ 17:00

În perioada 7-8 octombrie 2023, Spotlight Heritage Timișoara va face parte din evenimentul City Celebration, aducând în prim-plan bogăția patrimoniului timișorean. Cu această ocazie și pentru a sărbători orașul Timișoara, echipa Spotlight a pregătit o serie de evenimente pentru a sărbători istoria și cultura orașului și a Canalului Bega.

Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital – Demonstrații XR

În Muzeul Tehnic UPT – ExperimentariumTM va găzdui, în perioada 07 – 08 octombrie 2023, Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital – Demonstrații  XR – Science and Tech Playground.

Această componentă a festivalului va aduce tehnologia digitală în inima orașului, oferind participanților oportunitatea de a se aventura într-o lume real-virtuală complexă. Cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, vizitatorii vor explora virtual străzile Timișoarei, vor descoperi cele mai renumite monumente și vor învăța despre istoria și patrimoniul orașului prezentate în proiectul Patrimoniul sub reflectoare Timișoara.

Copiii și tinerii vor avea șansa de a explora fascinantele experimente de fizică și de a învăța despre istoria calculatoarelor și a orașului, ghidați de tutori cu experiență.

Tipare ale poeziei este o altă instalație digitală de care publicul se poate bucura. Realizată de artistul Marius Jurca (13m10j), aceasta este o instalație interactivă cu software personalizat prin care orașul Timișoara este descoperit prin poezie și culoare! Este un proiect interactiv care are la bază poezii create de scriitorul Robert Șerban, sub titlul „Poeme despre Domnișoara Timișoara”, parte din proiectul Patrimoniul sub reflectoare.

De asemenea, în muzeu va fi amplasată și instalația Physic AI Garden. Bazată pe inteligență artificială, aceasta este realizată de Anna Dumitru și Alex May, în colaborare cu proiectul CAPABLE și cu Revolution BioArt organizată de către Romanian Science Festival. Instalația oferă o experiență interactivă unică pentru participanți. Utilizând cele mai noi tehnologii digitale, aceasta prezintă o grădină virtuală dinamică, în care plante și ciuperci virtuale cresc și interacționează unele cu altele și cum diferite medicamente pot afecta organismele organice și le poate influența dezvoltarea.

Science and Tech Playground va fi deschis zilnic între orele 12:00 și 17:00, pentru a oferi o experiență captivantă tuturor celor dornici să descopere Timișoara într-un mod inovator.

Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital – Patrimoniul Canalului Bega

În cadrul Patrimoniul sub reflectoare Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara a adus în prim-plan canalul Bega și mediul său natural și istoric prin două instalații impresionante. În Spațiul UPT Campus Creativ  (Bd. Vasile Pârvan Nr. 2, curtea Electro) va avea loc Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital –  Patrimoniul Canalului Bega, prin care publicul poate descoperi Canalul Bega într-o altă lumină.

Prin intermediul tehnologiei de cartografiere și capturare a monumentelor și siturilor antropocentrice, artista norvegiană Ingrid Bjørnaali și artistul român Marius Jurca au reușit să surprindă detaliat canalul Bega și să-l readucă la viață prin intermediul scanărilor 3D. Munca celor doi artiști s-a materializat în lucrarea Ecourile Bega/ Bega Echoes, care va fi expusă pentru public.

De asemenea, prin lucrarea de realitate virtuală Patrimoniul Canalului Bega, realizată de studenții UPT, participanții vor avea ocazia să descopere poveștile oamenilor și informații despre biosfera din jurul Canalului Bega folosind tehnologii digitale de ultimă generație, acompaniați de versurile poetului Robert Șerban pentru a crea o atmosferă de neuitat.

Patrimoniul Canalului Bega va fi deschis zilnic între orele 12:00 și 17:00, invitând publicul să descopere bogăția istoriei și a naturii Canalului Bega.

Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Expoziția stradală

Această expoziție va invita publicul să pășească într-o călătorie de stimulare a simțurilor pe malurile Canalului Bega, prin diverse locații. Pornind de la Restaurant Flora, de pe malul Canalului Bega, sub ghidajul mediatorilor culturali, participanții vor explora spații urbane și puncte cheie ale dezvoltării orașului.

Va fi pusă în lumină importanța poveștilor personale și a experiențelor individuale în construirea identității orașului și a culturii sale. Programul de vizitare a expoziției stradale va fi zilnic între orele 15:00 și 17:00, oferind tuturor ocazia de a adăuga propria contribuție la categoria “Povestea Ta”, regăsită pe site-ul https://spotlight-timisoara.eu/.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de fondurile EEA și Norway Grants și de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Spotlight Heritage Timisoara

+40 256 40 33 00

Vezi site-ul web Organizator