- Acest eveniment a trecut.
Expozițiile și aplicațiile Spotlight Heritage Timișoara dedicate cartierului Fabric, lansate cu sute de participanți, fizic și online
15 iulie 2021 @ 18:00 - 19:30
Expozițiile și aplicațiile digitale Spotlight Heritage Timișoara dedicate cartierului Fabric au fost lansate joi, 15 iulie în cadrul Vernisajului Patrimoniul sub reflectoare: Cartierul Fabric – Lumi în destine. Evenimentul a avut loc în premieră în format hibrid, atât la Mansarda Bastionului Maria Theresia, cât și LIVE, pe platformele Zoom, Facebook și YouTube, cu intervenții live de la punctele emblematice din cartierul Fabric.
Un tur fizic și virtual în viața economică a cartierului Fabric de altădată, două intervenții live din locațiile emblematice ale expoziției stradale și demonstrații live cu aplicațiile online, mobile și de realitate augmentată dedicate cartierului Fabric. Cea de-a III-a expoziție din cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara a fost inaugurată joi, 15 iulie, atât la Mansarda Bastionului Maria Theresia, cât și online, prin Zoom, Facebook și YouTube.
Gazdele evenimentului au fost Claudiu Ilaș – directorului Muzeului Național al Banatului, dr. ing. Diana Andone directorul Centrului de e-Learning UPT, conf. dr. ing. Florin Drăgan – rectorul Universității Politehnica Timișoara și Simona Neumann – directorul Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
În cadrul vernisajului au fost lansate publicului expoziția „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Fabric – lumi în destine” deschisă la bastionul Maria Theresia în perioada 15 iulie – 30 septembrie 2021, expozițiile stradale cu panourile informative din cele 16 locații emblematice ale cartierului Fabric, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate augmentată prin intermediul cărora publicul poate regăsi poveștile vechi și noi ale Timișoarei online și poate chiar „călători” în vechiul cartier Fabric, cu ajutorul realității virtuale.
Incursiune în lumea economică a Fabricului de altădată
Participanții au putut descoperi expoziția de la Bastionul Maria Theresia fizic și virtual, pășind în lumea economică a cartierului meșteșugarilor, al micii burghezii, al fabricilor și atelierelor, cu ajutorul diplomelor, sigiliilor și însemnelor de breaslă. Aici au putut păși în interiorul unei berării reconstituite din perioada interbelică, au putut admira colecții de halbe de bere din secolul al XIX-lea, colecții impresionante de etichete ale băuturilor alcoolice din istorie, de pantofi de epocă, dar și o serie de machete ale felinarelor și tramvaielor din cartier, ale troleibuzelor și firobuzelor, ale trenurilor cu locomotivă, dar și ale unei ancore ce aparținea unei ambarcațiuni care circula odinioară pe Bega, alături de numeroase alte obiecte de colecție. Marius Cornea și Ciprian Glăvan, muzeografi la Muzeul Național al Banatului, le-au prezentat participanților expoziția de la Bastionul Maria Theresia oferindu-le totodată detalii și povestiri istorice despre cartierul Fabric.
Intervenții live de la expoziția stradală
Conf.arh.dr. Cristian Blidariu – prodecan al facultății de Arhitectură, Universitatea Politehnica Timișoara – a întâmpinat participanții cu o intervenție live din fața Bisericii Romano-Catolice Millenium din Fabric, iar Zoran Markov – Muzeul Național al Banatului – a intervenit live din fața Muzeului de tramvaie Corneliu Mikloși – ambii oferind timișorenilor, și nu numai, detalii despre istoria și arhitectura clădirilor și monumentelor timișorene, chiar de lângă panourile informative Spotlight Heritage Timișoara amplasate în locații.
Lumi în destine
O intervenție deosebită în cadrul evenimentului a fost cea a prof.univ.dr Smaranda Vultur – coordonator al Grupului de istorie orală și antropologie culturală – colaborator al acestei ediții și cea care a contribuit la realizarea Secvențelor, prin poveștile locuitorilor de altădată ai Fabricului selectate din interviurile realizate de Grupul pe care l-a coordonat. Aceasta le-a oferit participanților detalii despre Arhiva Grupului de istorie orală și antropologie culturală, precum și despre interviurile realizate încă din 1998, dar și despre semnificația titlului expoziției – Lumi în destine.
Pagina web cu poveștile online de altădată și de acum
În continuă dezvoltare sunt componentele online și mobile, pagina web spotlight-timisoara.eu/ – cu poveștile vechi și noi dedicate cartierului Fabric a fost descoperită de publicul din Bastion pe un dispozitiv de ultimă generație – masa interactivă expusă la Bastionul Theresia, în timp ce participanții online au avut ocazia să descopere aplicația printr-un tur live, oferit online de Universitatea Politehnica Timișoara.
Experiențe îmbunătățite de tehnologie în cartierul Fabric
Tot în cadrul vernisajului au fost lansate și primele povești cuprinse în aplicațiile mobile și de realitate augmentată Spotlight Heritage Timișoara, actualizate în acest an cu secțiunile dedicate cartierului Fabric, și având multiple funcționalități care identifică cele 16 locații din cartier, prezentate prin mai multe metode: text cu informații despre locație și amintirile locuitorilor de altădată – de diverse etnii și ocupații – redactate sub formă de text, o galerie de imagini – atât actuale, cât și imagini vechi, clipuri video și imagini 360 de grade din fiecare locație, astfel încât oricine să își poată crea senzația de a fi în interiorul sau în fața clădirii. În plus, odată ce un utilizator al aplicațiilor mobile și de realitate augmentată Spotlight Heritage Timișoara se află în preajma cartierului Fabric și în fața unei clădiri, funcția de realitate augmentată (AR) recunoaște clădirea oferindu-i informații despre aceasta. Îndreptând camera telefonului către clădirea respectivă, acesta va putea vedea fațada veche a clădirii suprapusă peste cea actuală.
Tururi ghidate pentru tineri
Și în acest an, în cadrul proiectului, experții Universității Politehnica Timișoara, ai Muzeului Național al Banatului și ai Grupului de istorie orală și antropologie culturală vor oferi tururi ghidate, în cartier șdar și virtuale ale expozițiilor și aplicațiilor Spotlight Heritage Timișoara elevilor și studenților din instituțiile de învățământ timișene. În toamnă va fi organizat și un concurs de realitate augmentată destinat studenților din Universitatea Politehnica Timișoara, AAlborg University, Danemarca și Università di Modena e Reggio Emilia, Italia.
Urmărește înregistrarea evenimentului AICI