- Acest eveniment a trecut.
Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital Spotlight Heritage Timișoara cu demonstrații XR la St. Pölten
18 septembrie 2023 @ 10:00 – 20 septembrie 2023 @ 18:00
Cu ocazia Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, Fachhochschule St. Pölten în parteneriat cu Universitatea Politehnica din Timișoara, Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și Muzeul Național al Banatului, și în cadrul alianței universitare europene E3UDRES2 vă invită să aflați ultimele noutăți despre cel mai important program cultural al anului 2023 în România, în cadrul evenimentului „Spotlight Heritage Timișoara – Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital – Demonstrații XR”, în perioada 18 – 20 septembrie 2023, între orele 10:00 – 17:00, în sala mare a Fachhochschule St. Pölten, Campus-Platz 1, St. Pölten, Austria.
În cadrul festivalului va fi prezentată o instalație interactivă, vizibilă prin ochelari de realitate virtuală și mixtă, un concept al Universității Politehnica din Timișoara.
În cadrul demonstrațiilor XR, participanții vor avea ocazia să interacționeze cu o lume real-virtuală complexă, prin utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generație, care prezintă reperele Timișoarei și să se plimbe virtual pe străzile orașului, să viziteze și să învețe despre cele mai cunoscute monumente fără a părăsi Austria.
Demonstrațiile și instalațiile interactive XR combină ilustrații și povești documentate, prezentate într-o structură multiplicată care suprapune vizualurile tipărite cu spațiile interactive prin intermediul ecranelor tactile, aplicațiilor mobile, realității virtuale (VR), realității augmentate (AR) și aplicațiilor mixte (XR).
În aplicația de realitate virtuală Spotlight Heritage Timișoara, veți putea face un „scurt tur” prin istoria cartierelor vechi ale Timișoarei și a patru cartiere emblematice ale Timișoarei – Iosefin, Elisabetin, Fabric și Cetate, și veți putea asculta povești despre istoria multiculturală și multietnică a orașului cu ajutorul tehnologiilor de realitate virtuală. Pornind de la o perspectivă panoramică și spectaculoasă a orașului, participanții vor putea să se „teleporteze” pe străzi, în parcuri sau în piețe publice, vizitând repere emblematice, așa cum ar face-o în viața reală. Profitând de interacțiunile oferite de tehnologia VR, de imaginile 360 de înaltă calitate, de videoclipurile 3D și de scanările, fotografiile și videoclipurile 3D, veți afla date istorice și arhitecturale și amintiri personale din trecut și prezent, documentate în Spotlight Heritage Timișoara. Aplicația este bilingvă, în limbile română și engleză.
Aplicația Spotlight Heritage Timișoara Mixed Reality oferă posibilitatea de a testa tehnologiile de realitate augmentată și mixtă. Cu ajutorul unor ochelari holografici speciali, participanții vor interacționa atât cu obiectele fizice din jurul lor, cât și vor putea manipula în timp real obiecte virtuale de patrimoniu obținute prin scanări 3D ale celor reale din colecția Muzeului Național al Banatului. Găsind informații despre obiectele de patrimoniu, veți putea crea propria expoziție muzeală personală în realitate mixtă.
Aplicațiile sunt un concept al Universității Politehnica din Timișoara și au fost dezvoltate în comun de cadre didactice și studenți de la Universitatea Politehnica din Timișoara, România, Universita Modena e Reggio Emilia, Italia, și Universitatea Aalborg, Danemarca: https://spotlight-timisoara.eu/mobil-ar-vr/.
Participanții vor interacționa activ cu Patterns of Poetry a artistului new media din Timișoara, 13m10j (Marius Jurca), o instalație grafică, un software personalizat pentru a descoperi Timișoara prin poezie și culoare, bazat pe cele 9 poezii create de scriitorul Robert Șerban, sub titlul „Poezii despre domnișoara Timișoara”, pentru proiectul Spotlight Heritage Timișoara.
Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica din Timișoara, România, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, care suprapune patrimoniul în format digital și fizic. Spotlight Heritage Timișoara sporește interesul publicului larg pentru cartierele istorice ale Timișoarei, marginale și neglijate, folosind tururi ghidate și povești digitale pentru a da posibilitatea localnicilor și turiștilor să vadă, să audă, să simtă, să acționeze, să co-creeze și să interiorizeze orașul. Este, de asemenea, un model de patrimoniu cultural digital de tip crowdsourcing participativ de povestire a orașului, pentru a le permite cetățenilor și turiștilor să își transforme apetitul tehnologic în cultură. Proiectul îmbină amintirile personale, din trecut și prezent, cu datele istorice și arhitecturale, prin suprapunerea digitală a patrimoniului imaterial din cărți, amintiri, povești orale și artă, în timp ce cinci femei ne ghidează proiectul în fiecare an.
Itinerariile digitale și fizice ale cartierelor Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022), toate anterioare și Giroc (2023) își divulgă poveștile prin straturi multiple: o expoziție muzeală, o expoziție de stradă, un site online, aplicații mobile, o aplicație de realitate augmentată, o aplicație de realitate virtuală (istorie & patrimoniu), o aplicație holografică de realitate mixtă, realitate mixtă cu artefacte de patrimoniu 3D, aplicația SH Culture App – realitate augmentată pentru patrimoniu & aplicații de realitate virtuală cu vederi panoramice ale Timișoarei, aplicațiile NFT-urilor culturale SH, Concursul Internațional Spotlight Heritage Student Contest, Festivalul & Talks International Digital Culture & Spotlight Heritage, happening-uri de teatru & dans și instalații digitale, tururi mediate și virtuale, un catalog final.
Vezi mai multe despre eveniment aici!
Aflați mai multe despre evenimentul Spotlight Heritage Timișoara și aplicații:
- Website: https://spotlight-timisoara.eu/
- Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/
- Twitter: @spotlight_TM21
- Instagram: @spotlight_tm
Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la https://spotlight-timisoara.eu/ și prin intermediul aplicațiilor mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.
- Linkul aplicației pentru utilizatorii de Android: https://is.gd/SjiIgv
- Linkul aplicației pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV
Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural cofinanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, România, EEA și Norway Grants. În Austria, proiectul este prezentat la inițiativa Fachhochschule St. Pölten și a alianței universitare europene E3UDRES2.
Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de fondurile EEA și Norway Grants.
Spotlight Heritage Timisoara
+40 256 40 33 00
contact@spotlight-timisoara.eu