- Acest eveniment a trecut.
Festivalul Internațional de Cultură Digitală & Spotlight Heritage Timișoara, cu demonstrații XR – O Experiență Digitală și Culturală Remarcabilă în St. Pölten, Austria
21 septembrie 2023 @ 10:00 – 17:00
În perioada 18-20 septembrie 2023, Fachhochschule St. Pölten a fost gazda Festivalului Internațional de Cultură Digitală & Spotlight Heritage Timișoara, cu demonstrații XR, realizat cu sprijinul și colaborarea dintre Universitatea Politehnica Timișoara, Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și Muzeul Național al Banatului, și sub egida alianței de universități europene E³UDRES².
În timpul festivalului un număr de aproximativ 600 de persoane au descoperit proiectul, iar deschiderea oficială a avut loc în seara de 18 septembrie când reprezentați ai Universității Politehnica Timișoara și ai Fachhochschule St. Pölten au adresat câteva cuvinte participanților.
Explorând Timișoara din perspectiva digitală a aplicațiilor realizate de studenții și profesorii de la Universitatea Politehnica Timișoara
În cadrul deschiderii oficiale din seara de 18 septembrie, reprezentanții Universității Politehnica Timișoara și cei ai Fachhochschule St. Pölten au rostit câteva cuvinte de încurajare și apreciere pentru eforturile depuse, prezentând de asemenea informații despre proiectul Spotlight Heritage Timișoara dar și despre Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.
Florin Drăgan, rector al Universității Politehnica Timișoara: „Prezența proiectului Spotlight Heritage Timișoara la Fachhochschule St. Pölten, Austria, a reprezentat o oportunitate deosebită pentru Universitatea Politehnica Timișoara de a-și arăta angajamentul față de dezvoltarea tehnologică și culturală. Acest eveniment a evidențiat importanța colaborării internaționale în promovarea patrimoniului și a tehnologiilor digitale de ultimă generație. Suntem mândri să facem parte din acest parteneriat universitar și suntem convinși că viitorul aduce cu sine noi oportunități de explorare și dezvoltare în domeniul cultural și tehnologic.”
Evelin Melinda Macho, șefă de serviciu în cadrul Ministerului Educației, Științei și Cercetării din Austria, a fost profund impresionată de ceea ce a văzut, subliniind impactul pozitiv pe care implicarea studenților și profesorilor în dezvoltarea digitală îl poate avea asupra orașelor și societății în general.
Dr. Franz Fidler, directorul departamentului de Tehnologii Digitale și Media și profesor la Fachhochschule St. Pölten, a fost la rândul său uimit de rezultatele impresionante obținute de studenți în cadrul proiectului. Impresia sa a fost că totul pare de parcă ar fi fost realizat de către profesioniști și oferă o imagine excelentă a orașului Timișoara și a patrimoniului său.
„Prima dată când mi s-a spus că tot ceea ce am văzut astăzi aici a fost realizat în întregime de studenți, am fost profund impresionat, deoarece totul arată și se comportă de parcă au fost făcute de către agenții de specialitate. De asemenea, oferă o impresie foarte bună despre orașul vostru, despre ce înseamnă și despre patrimoniul pe care proiectul Spotlight Heritage Timișoara îl susține.”
O experiență inedită în realitate virtuală și mixtă
Unul dintre punctele centrale ale evenimentului a fost posibilitatea participanților de a explora Timișoara dintr-o perspectivă digitală. Cu ajutorul aplicațiilor de realitate virtuală și realitate mixtă dezvoltate de către studenții și profesorii Universității Politehnica Timișoara, vizitatorii au avut ocazia de a experimenta orașul într-un mod inovator și captivant. De la imagini scanate 3D la modele de obiecte de patrimoniu și posibilitatea de a călători prin oraș în propriul ritm, toate au contribuit la crearea unei experiențe unice.
Denis Naszarovsz, student din Letonia reprezentant în Consiliul Reprezentanților Studenților E³UDRES², a fost impresionat de aplicațiile digitale, exprimându-și entuziasmul pentru experiența sa: „A fost o experiență uimitoare, deoarece nu am mai experimentat nimic la fel înainte. Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că există foarte multe lucruri de făcut în aceste aplicații: poți viziona imagini scanate 3D, modele de obiecte de patrimoniu sau doar să te plimbi prin oraș, să vezi totul într-o altă lumină și să vizitezi totul în ritmul tău.”
Spotlight Heritage Timișoara – O colaborare de succes între trecut și viitor
Evenimentul a reprezentat o colaborare fructuoasă între instituții de învățământ superior și a pus în valoare potențialul tehnologic și cultural al Timișoarei. Cu participanți entuziaști și experiențe digitale memorabile, Spotlight Heritage Timișoara a demonstrat încă o dată că viitorul și trecutul pot coexista într-o armonie perfectă, într-un oraș bogat în istorie și creativitate.
Evelin Melinda Macho, șefă de servici la Ministerul Educației, Științei și Cercetării din Austria: „Sunt foarte surprinsă de ceea ce ați realizat, deoarece această viziune holografică nu am văzut-o până acum niciunde. Este o premieră pentru mine ceea ce am văzut astăzi din partea Spotlight Heritage Timișoara și sunt mândră de rădăcinile mele românești și că am avut posibilitatea a vedea ceea ați realizat. De asemenea, consider că este absolut important de a implica studenți și profesori în acest tip de dezvoltare digitală pentru un oraș. Studenții sunt viitorul orașelor și al societății noastre, iar aceștia vor trebui să trăiască cu aceste experiențe pe care le realizează și cu cele pe care le fac la facultate.”
Mai multe informații despre Festivalului Internațional de Cultură Digitală & Spotlight Heritage Timișoara din Austria găsiți AICI.
Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.
Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:
- Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/
- Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/
- Twitter: @spotlight_TM21
- Instagram: @spotlight_tm
Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, România. În Austria, proiectul este prezentat la inițiativa Fachhochschule St. Pölten și a alianței universitare europene E3UDRES2.
Spotlight Heritage Timisoara
+40 256 40 33 00
contact@spotlight-timisoara.eu