Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Finisajul expoziției “Patrimoniul Sub Reflectoare – Lumi Paralele”

1 octombrie 2023 @ 11:00 14:00

În data de 01 octombrie, duminica, va fi ultima zi în care expoziția “Patrimoniul Sub Reflectoare – Lumi Paralele” va fi deschisă publicului. Duminica aceasta va avea loc finisajul expoziției, organizată în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia.

Este ultima șansă de a descoperi poveștile Timișoarei imersiv prin diverse instalații care utilizează tehnologii de realitate augumentată și virtuală, prin care vei putea descoperi poveștile din spatele exponatelor și a diverselor locații din oraș.

Cu ocazia inchiderii spațiului, se va organiza un 𝐭𝐮𝐫 𝐠𝐡𝐢𝐝𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟏:𝟎𝟎, 𝐢𝐚𝐫 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟐:𝟎𝟎 𝐯𝐚 𝐚𝐯𝐞𝐚 𝐥𝐨𝐜 𝐟𝐢𝐧𝐢𝐬𝐚𝐣𝐮𝐥, care va marca închiderea oficială a acesteia.

Te invităm să pășești într-o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada socialistă.

În mansarda bastionului Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Banatului, care ilustrează viața economică, socială și culturală a celor 5 cartiere din Timișoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri și texte literare (roman, jurnal, memorii). Expoziția cuprinde o selecție importantă de cărți poștale, fotografii, sigilii, diplome de breaslă, care depun mărturie despre secvențe din istoria celor 5 cartiere ale Timișoarei și diversele comunități cultural-lingvistice.

Te vom conduce printr-o călătorie de stimulare a simțurilor, unde vei avea bucuria de a explora spații urbane prin prisma a cinci personalități marcante ale orașului Timișoara:

  • Văzul și lumea Valeriei Pintea din cartierul Iosefin, prin romanul Lianei Maria Gomboșiu;
  • Tactilul și lumea ascunsă într-un cufăr a lui Netti Diel din cartierul Elisabetin, prin intermediul jurnalului de familie al Piei Brînzeu;
  • Auzul și lumile în destine din cartierul Fabric, aflate în arhiva Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, înființat și coordonat de doamna Smaranda Vultur;
  • Olfactivul și lumea din oglinda cartierului Cetate, din perspectiva poeziilor scrise de Robert Șerban și a textelor selectate de Smaranda Vultur și Roxana Rogobete;
  • Gustativul și lumile paralele din cartierul Giroc, suprinse în jurnalul Sorinei Jecza, impresii vizuale și informații din Revoluția din ‘89.

Expoziția este deschisă de miercuri până duminică, între orele 10:00-18:00, iar intrarea este 16 lei/persoană. Plata se face la locație. 𝐈𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫ă 𝐝𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐜𝐚̆, 𝟎𝟏 𝐨𝐜𝐭𝐨𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑.

Te așteptăm să ni te alături la expoziția ”Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, parte a proiectului Spotlight Heritage Timișoara, din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Expoziția este organizată de Muzeul Național al Banatului, în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia.

Spotlight Heritage Timisoara

+40 256 40 33 00

Vezi site-ul web Organizator

Muzeul Național al Banatului

Maria Theresia Bastion, Strada Martin Luther 4
Timișoara, Timiș 305500 România
+ Harta Google