- Acest eveniment a trecut.
ISHSC 2022 și-a prezentat câștigătorii:
Tururi VR interactive și aplicații MR dezvoltate de studenți internaționali
16 noiembrie 2022 @ 12:00 - 17:00
Aplicațiile câștigătoare ale concursului International Spotlight Heritage Student Contest 2022 au fost prezentate hibrid, miercuri, 16 noiembrie, în cadrul Concursului Studențesc Interactive Digital Media Student Contest 2022.
Inițiativa aparține Universității Politehnica Timișoara și a fost organizată în cadrul proiectului „Spotlight Heritage Timișoara 2022 – Cetate – O lume în oglindă”, finanțat în 2022 de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar partenerii concursului au fost Aalborg Universitet din Danemarca și Università di Modena e Reggio Emilia din Italia.
În cadrul concursului, studenții au lucrat în echipe internaționale, formate din reprezentanți ai studenților de la fiecare universitate parteneră, și au creat împreună o povești digitale în realitate virtuală și augmentată/mixtă cu resursele din cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara, folosind artefactele, textul și poveștile multimedia existente și, totodată, integrând acestea într-o experiență virtuală.
Primul proiect câștigător a fost Explore Timișoara in VR, aplicație dezvoltată de Marius-Cosmin Tătaru, Sorina Zorita Gavriliuc-Voina, Radu-Dorian Stamatoiu (studenți doctorat la Universitatea Politehnica Timișoara, România), Giulia Innocentini (studentă masterandă la Università di Modena și Reggio Emilia, Italia) și Eliana Maria Torre (studentă doctorandă la Università di Modena și Reggio Emilia, Italia) și Peter Guld Leth, Oskar Bill Zhou (studenți master la Universitatea din Aalborg, Danemarca), – care presupune o nouă interfață cu utilizatorul, adăugarea unei hărți 3D a orașului, a unor noi obiective din Timișoara, inclusiv cu audio și schimbarea completă a modului în care utilizatorul selectează o locație.
Al doilea proiect câștigător a fost Timișoara quest in XR, un mediu virtual dezvoltat de Silviu Berzescu (student masterand la Universitatea Politehnica Timișoara), Maria Tolaini (studentă masterandă la Università di Modena și Reggio Emilia, Italia), Mikkel Sang Mee Baunsgaard (student master la Universitatea din Aalborg, Danemarca) – unde utilizatorii pot interacționa și afla mai multe informații despre obiecte din patrimoniul Muzeului Național al Banatului. Tot conținutul aplicației este suprapus peste realitate, utilizatorii pot vedea mediul din jurul lor. Utilizatorul poate să interacționeze cu obiectele din interiorul cutiilor care se află împrăștiate în mediul real.
Aplicațiile vor putea fi descărcate și utilizate pe ochelarii de realitate virtuală Oculus Quest 2 și pe oechlarii de realitate mixtă Microsoft Hololens 2.
Resursele Spotlight Heritage Timișoara utilizate de studenți în dezvoltarea aplicațiilor sunt disponibile în limba română și engleză pe site-ul https://spotlight-timisoara.eu/ și în aplicațiile mobile pentru Android și iOS pe care le puteți găsi în magazinele de aplicații cu denumirea „Spotlight Timișoara”.
Proiectele au fost evaluate de un juriu format din Dr. Diana Andone și Dr. Silviu Vert, Universitatea Politehnica Timișoara, și Marius Cornea, Muzeul Național al Banatului, fiind acordate premii ce au totalizat 5000 de euro. De asemenea, câștigătorii vor fi nominalizați la Premiile EU Medeea 2023, secțiunea pentru studenți, dar și la Interactive Digital Media Student Contest 2023.