Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Spectacolul Patrimoniul sub reflectoare – Femei ale viitorului | Timișoara 2023 la nesfârșit

10 decembrie 2023 @ 18:00 20:00

“Patrimoniul sub reflectoare – Femei ale viitorului”

duminică, 10 decembrie 2023, la Universitatea Politehnica Timișoara, ARChA, 1MV, Bd. Mihai Viteazul 1, Timișoara, ora 18:00 – 20:00

un spectacol de teatru, muzică și dans, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată

“Patrimoniul sub reflectoare – Femei ale viitorului” este un spectacol de teatru, muzică și dans care își propune să recupereze și să celebreze memoriei și a poveștilor locuitorilor de ieri și de astăzi ai Timișoarei, aducând în prim-plan inovațiile tehnice ce au marcat orașul, ilustrate prin biografiile unor personalități remarcabile, în special femei din domeniul științei și al învățământului superior din cadrul Universității Politehnica din Timișoara.

Spectacolul va fi o strălucitoare punere în scenă a inovației reprezentate de realizarea primului calculator electronic universitar din România, MECIPT, în anul 1961, evidențiind, de asemenea, contribuțiile adesea subestimate ale femeilor din Politehnică. Într-un efort de implicare directă a comunității, participanții vor fi încurajați să devină exploratori activi ai istoriei și științei, descoperind astfel semnificația profundă a patrimoniului cultural și științific al orașului.

Partea excepțională a acestui spectacol o constituie utilizarea tehnologiilor digitale avansate, precum proiecțiile 3D de tehnologie mixtă și elementele de realitate augmentată. Acestea sunt create de studenții și profesorii Centrului Multimedia al Universității Politehnica Timișoara, aducând astfel o notă modernă și captivantă întregului eveniment.

Această colaborare interdisciplinară între artă, tehnologie și istorie pune în evidență nu doar evoluția tehnologică a orașului, ci și contribuția inestimabilă a femeilor în formarea și dezvoltarea acestui domeniu. Spectatorii vor fi invitați într-o călătorie fascinantă, în care trecutul și viitorul se împletesc armonios, aducând la lumină latura mai puțin cunoscută a patrimoniului cultural și tehnologic al Timișoarei.

„Patrimoniul sub reflectoare – Femei ale viitorului” este mai mult decât un spectacol – prin această producție artistică, Universitatea Politehnica Timișoara oferă publicului nu doar un spectacol, ci o experiență unică, un ecou care transcede timpul și aduce onorarea meritată a moștenirii culturale și tehnologice a Timișoarei, evidențiind rolul semnificativ al femeilor în definirea și modelarea viitorului nostru comun.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.

Află mai multe despre impactul spectacolului AICI.


Concept & dezvoltarea tehnico-artistică:
Diana Andone (Universitatea Politehnica Timișoara)
Producție: Diana Andone, Mugur Mocofan, Silviu Vert
(Universitatea Politehnica Timișoara)
Regia: Mădalina Ghițescu- Petre
Scenariu: Mariana Boșneac
Actori: Mădalina Ghițescu-Petre, Dana Mirela Puia, Patricia Gavril Chifu
Muzica: Dan Simion
Asistență scenografie, Video:
Marius Tătaru, Rafael Leucuța (Universitatea Politehnica Timișoara)
Crearea de experiențe de realitate augmentată/virtuală și proiecție:
Marius Tătaru, Emilian Porumb (studenți) & Rafael Leucuța
(Universitatea Politehnica Timișoara)
Comunicare, prelucrare date, texte și logistică:
Radu Vasiu, Daciana Grasu, Vlad Mihăescu, Andrei Ternauciuc,
Camelia Ciuclea, Poliana Ilinca, Emanuela Gherman
(Universitatea Politehnica Timișoara)

Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte.

Spotlight Heritage Timisoara

+40 256 40 33 00

Vezi site-ul web Organizator