Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Proiectul TM2023, Spotlight Heritage Timișoara, câștigător la Dublin, la premiile European Cultural Tourism Network

Proiectul cultural Spotlight Heritage Timișoara, coordonat de UPT, prin Departamentul de ID/IFR și Educație digitală a câștigat premiul European Cultural Tourism Network la secțiunea Progresele digitalizării și tranziția Digitală în turismul cultural inteligent și durabil. Derulat în ultimii 6 ani, proiectul a ajuns la peste 2.5 milioane de oameni din peste 10 țări, înglobând mii de expoziții și evenimente, atât pe stradă, cât și în muzee, instituții și, mai ales, prin intermediul tehnologiilor digitale de ultimă oră.

Distincția a fost înmânată coordonatorului de proiect din cadrul UPT,  dr. Diana Andone, în cadrul Conferinței internaționale pentru turism cultural în Europa „Colaborare europeană pentru destinații turistice culturale inteligente și durabile”, la Dublin și a fost acordată pentru secțiunea Progresele digitalizării și tranziția Digitală în turismul cultural inteligent și durabil.

Parte din Programul Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, Patrimoniul sub reflectoare Timișoara crește interesul tinerei generații, dar și al publicului larg, pentru cartierele istorice ale Timișoarei, marginale și neglijate, prin utilizarea povestirii digitale pentru a da posibilitatea localnicilor și turiștilor să vadă, să audă, să simtă, dar și să acționeze, să co-creeze și să interiorizeze orașul. Proiectul îmbină amintirile personale, din trecut și din prezent, cu datele istorice și arhitecturale, prin suprapunerea digitală a patrimoniului imaterial și prin punerea bazelor unei guvernări participative a patrimoniului cultural. 

Cartierele istorice ale Timișoarei, sub reflector

Toate activitățile și aplicațiile proiectului oferă vizitatorilor o perspectivă asupra istoriei cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană a zonelor istorice – Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023) – un cartier rezidențial din perioada comunistă.

Itinerarele digitale și fizice ale celor 110 repere istorice și culturale din cartiere își divulgă poveștile prin multiple straturi: expoziții muzeale, expoziție stradală, un site online, o aplicație mobilă, o aplicație de realitate augmentată, aplicații de realitate virtuală și mixtă, 3 NFT-uri culturale, happening-uri și spectacole de dans și teatru stradal cu tehnologii digitale, Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital, evenimente și instalații digitale XR Show în Timișoara și orașe europene, vernisaje hibride, mediere culturală și tururi ghidate și virtuale, Concursul Internațional Spotlight Heritage Student Contest, conferința internațională Digital Culture & Heritage Talks și un catalog final.

Printre elementele care au impresionat juriul ECTN s-au numărat impactul internațional al proiectului, care a ajuns la peste 2.5 milioane de persoane de-a lungul celor 6 ani, din care peste 50 de mii de oameni au vizitat expozițiile și au participat la tururile ghidate, mai bine de 57 de mii au luat parte la evenimentele culturale organizate de UPT (conferințe, ateliere, webinarii, spectacole și evenimente publice) și peste 400 de mii de persoane au participat la evenimentele naționale și internaționale din cadrul proiectului. Totodată, prin intermediul tehnologiilor digitale, Spotlight Heritage Timișoara a avut un impact de aproape 2 milioane de utilizatori, atât pe pagina web, cât și prin aplicațiile mobile și prin intermediul echipamentelor AR și VR, experiențe digitale care au fost utilizate atât de timișoreni, cât și de turiști, turiști virtuali, pe străzi, în muzee și la festivaluri internaționale din 10 țări.

Creatori – profesori studenți și peste 50 de parteneri naționali și internaționali

De asemenea, toate artefactele digitale sunt create de profesori, studenți și absolvenți ai Universității Politehnica din Timișoara și ai universităților partenere, dezvoltate în ultimii ani, fiind adăugate straturi de date și informații noi în mod constant, atât în română, cât și în engleză, conținutul fiind licențiat cu Creative Commons License, în timp ce unele elemente sunt incluse în Europeana, accesibile și online la https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicații mobile care pot fi descărcate din magazinele Play și Apps și din magazinele VR.

Componentele digitale ale Patrimoniul sub reflectoare sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.

Proiectul și evenimentele afiliate sunt disponibile prin:

Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica din Timișoara prin Departamentul de Educație Digitală și Centrul Multimedia, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Proiect cultural cofinanțat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, România, EEA și Norway Grants. Peste 50 de parteneri, precum universități și licee, muzee, galerii, biblioteci, fundații și centre culturale, ambasade ale României și Institutul Cultural Român, organizații studențești de teatru și DanceSport, din 11 țări – România, Austria, Danemarca, Ungaria, Italia, Lituania, Norvegia, Polonia, Serbia, Marea Britanie, SUA au contribuit la succesul proiectului Spotlight Heritage Timișoara.

Rețeaua europeană de turism cultural (ECTN) este singura rețea pan-europeană pentru dezvoltarea și promovarea turismului cultural.

Juriul comun este format din reprezentanți ai ECTN, Europa Nostra, Comisia Europeană de Călătorii și Consiliul Local Dublin – Capitala Europeană a Turismului Inteligent 2024, cu participarea ENAT – Rețeaua Europeană pentru Turism Accesibil pentru categoria „Accesibilitate la patrimoniu”.

octombrie 29 @ 8:00 17:00