- Acest eveniment a trecut.
XR Show Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – evenimentul care a prezentat oamenii, cultura și patrimoniul orașului Timișoara prin inovări tehnice și digitale
12 decembrie 2023 Toată ziua
Un sfârșit de săptămână cu adevărat fascinant plin de experimente de fizică și chimie, demonstrații de tehnologie digitală și prezentări remarcabile ale patrimoniului cultural al orașului, ce au adus în atenția a 200 de vizitatori inovații și tehnologii de vârf la liber acces!
În weekend-ul 09-10 decembrie 2023, cu prilejul desfășurării evenimentului de închidere a programului cultural național „Timișoara – Capitală a Culturii Europene în 2023”, Universitatea Politehnica Timișoara a organizat, prin Spotlight Heritage Timișoara, XR Show Patrimoniul sub reflectoare Timiș.
Muzeului Tehnic UPT – ExperimentariumTM a devenit pentru două zile întregi terenul de joaca, de vizitat și de descoperit pentru copii și adulți de-o potrivă. Au fost incluse diferite tehnologii digitale pentru realitatea augmentată, virtuală și mixtă, holograme și aplicații interactive, toate prezentate sub forma unor tururi ghidate în incinta Muzeului UPT. Participanții au avut oportunitatea de a experimenta demonstrații spectaculoase de fizică și experimente de chimie care le stimulau cele 5 simțuri, pentru și de a descoperi premierele tehnice ale Timișoarei.
Printre elementele incluse în XR Show s-au enumerat:
- „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Digital & Virtual”, o colecție ce include un website online și mai multe aplicații mobile, printre care se regăsesc aplicații de realitate augmentată și virtuală ce oferă o perspectivă interactivă asupra istoriei și patrimoniului orașului.
- „SH Culture App”, o aplicație de realitate augmentată pentru patrimoniu și vederi panoramice ale Timișoarei, unde publicul este purtat prin istoria a 5 cartiere emblematice, dezvăluită prin videoclipuri 3D și scanări 3D ale patrimoniului muzeului, putând să viziteze clădirile în 360 de grade cu ochelari VR.
- Diverse reprezentații culturale precum instalația digitală „Ecourile Bega”, realizată de artista norvegiană Ingrid Bjørnaali și de artistul român Marius Jurca, ce explorează istoria culturală a Canalului Bega.
- „Tipare ale poeziei”, o altă instalație digitală realizată de artistul Marius Jurca (13m10j), bazându-se pe un software personalizat, prin care poți „picta” orașul Timișoara prin culoare și pe versurile poeziilor lui Robert Șerban.
- „Physic AI Garden” creată de Anna Dumitru și Alex May, în colaborare cu Proiectul CAPABLE, și parte din Revoluția BioArt, organizat de Romanian Science Festival, oferind o perspectivă inedită asupra interacțiunii dintre fizică și inteligența artificială.
- „Istoria UPT și a MECIPT in VR”, o prezentare virtuală a istoriei Universității Politehnica Timișoara și a primului calculator electronic universitar din România.
Evenimentul a oferit participanților nu doar o incursiune în tehnologii de ultimă generație, ci și o călătorie excepțională prin istoria, cultura și diversitatea pe care orașul Timișoara o are de oferit. A reprezentat o ocazie unică de a descoperi potențialul inovației tehnologice de a da viață obiectelor neînsuflețite și de a evidenția valorile culturale și istorice ale orașului prin moduri spectaculoase și interactive.
Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.
- Link aplicații pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv
- Link aplicații pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV
Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.
Spotlight Heritage Timisoara
+40 256 40 33 00
contact@spotlight-timisoara.eu