Scroll Top

COMUNICAT de PRESĂ

Finisajul expoziției „Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție” și a evenimentelor din seria AUZUL

Timișoara, 4 februarie 2020

Finisajul expoziției deschise „Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție” a avut loc vineri, 31 ianuarie la Bastionul Theresa și a adunat zeci de vizitatori, oameni de cultură, precum și parteneri ai proiectului. Timișorenii și nu numai sunt invitați să continue să împărtășească poveștile cartierului Iosefin prin aplicațiile mobile și aplicația digitală de realitate augmentată și site-ul proiectului https://spotlight-timisoara.eu/. Proiectul continuă cu poveștile dedicate cartierului Elisabetin, care vor fi lansate în luna iunie a acestui an.

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii au marcat finisajul expoziției muzeale „Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea – un roman într-o expoziție”. Zeci de vizitatori au avut ocazia să retrăiască pentru ultima dată poveștile de altădată ale cartierului Iosefin, prin exponatele specifice vremurilor, prin aplicațiile mobile, aplicațiile digitale de realitate augmentată și prin poveștile din cartierul Iosefin, selectate din romanul Valeriei dr. Pintea.

Tot în cadrul expoziției, invitații au putut testa pentru ultima dată aplicațiile mobile și aplicațiile digitale de realitate augmentată „Spotlight Timișoara”, accesibile pe o masă interactivă și tablete digitale. Evenimentul a fost transmis LIVE pe pagina de Facebook oficială a proiectului @SpotlightHeritageTimisoara.

Centrată în jurul memoriilor culese din volumul romanului Valeriei dr. Pintea (autoare: Liana Maria Gomboșiu, Timișoara, Editura Marineasa, 2013), expoziția a fost vizitată timp de aproape 3 luni de sute de timișoreni care au putut retrăi cartierul Iosefin de altă dată. Pe lângă finisajul expoziției muzeografice, a fost marcat și finalul expozițiilor stradale – cele 16 repere semnificative din cartierul Iosefin, readuse la viață cu ajutorul aplicațiilor de realitate augmentată.

Povestea cartierului Iosefin continuă însă prin componentele digitale ale proiectului – aplicațiile de realitate augmentată / virtuală și pagina web a proiectului https://spotlight-timisoara.eu/.

Invităm în continuare locuitorii și vizitatorii Timișoarei să ne spună poveștile lor, ale celor care au locuit sau vizitat cartierul Iosefin, amintiri sau întâmplări, momente care sunt parte din patrimoniul trăit și nespus al oamenilor și comunităților, online prin Adaugă Povestea Ta https://spotlight-timisoara.eu/adauga-povestea-ta/

„Le mulțumesc foarte mult colegilor de la Muzeu și  celor din UPT pentru tot efortul depus. Pe parcursul următorilor ani vom încerca să extindem acest tip de colaborare. Pentru că, așa cum știți și ne dorim, Politehnica vrea să pătrundă tot mai mult în viața socială și culturală a orașului Timișoara și nu doar în viața tehnică și sportivă”, a mărturisit conf. dr. Ing. Florin Drăgan, rectorul ales al Universității Politehnica Timișoara.

„Poveștile cartierului Iosefin vor reveni la vară, dar puteți merge să vizitați cartierul Iosefin și să ne spuneți poveștile voastre prin intermediul site web și al aplicațiilor mobile”, a explicat dr. Diana Andone, inițiatorul proiectului „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara”.

Proiectul Patrimoniul sub reflectoare Timișoara continuă și în 2020 prin evenimentele programate în cadrul poveștilor din cartierul Elisabetin (TACTILUL, 2020). Următoarea expoziție din cadrul proiectului “Cartierul Elisabetin și Netti Diel – o lume într-un cufăr” urmează să fie lansată în iunie 2020.  Această expozitție va continua seria de 3 componente: aplicațiile digitale, mobile și de realitate augmentată, expoziția în cadrul Muzeului Național al Banatului și expoziția stradală în cartierul Elisabetin. Anunțul expoziției a fost lansat tot vineri, 31 ianuarie,  de către Marius Cornea, curator la  Muzeul Național al Banatului

„În marele proiect Patrimoniul sub Reflectoare, care se întinde pe mai mulți ani urmează o incursiune în lumea cartierului Elisabetin, dintr-o perspectivă interesantă, perspectiva lui Netti Diel, soția doctorului Ludwig sau Lajos Diel – o colaborare cu doamna profesor Pia Brânzeu – pentru a descoperi acea lume ascunsă într-un cufăr. Este cufărul lui Netti Diel și, mai ales, o colecție de textile istorice, din perioada Belle Époque și din perioada interbelică –  totul pentru a ilustra, din perspectiva simțului tactil, istoria cartierului Elisabetin”, a explicat Marius Cornea.

Patrimoniul sub reflectoare spune multiplele povești ale Timișoarei prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților,  împletite cu poveștile personale ale locuitorilor din trecut și prezent.

Proiectul urmărește construirea unor straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor lor, prezentate digital prin aplicații inteligente și fizic în expoziții.

Poveștile sunt: Iosefin (AUZUL, 2019), Elisabetin (TACTILUL, 2020), Fabric (VĂZUL, 2021), Poveștile clădirilor istorice din Timișoara (Rectorat UPT, 2019), Ale operelor de artă publice (ArtTM 2018-2022), Ale comunităților (evrei, 2019),Ale inovațiilor tehnice (2020)

Patrimoniul sub reflectoare Timișoara / Spotlight Heritage Timisoara este produs de Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș.

Universitatea Politehnica Timișoara sărbătorește în 2020 primul veac de învățământ universitar la Timișoara, înființată la 11 noiembrie 1920 prin Decret Regal. Universitatea Politehnica Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13500 studenţi. În cadrul celor 25 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1000 persoane.

Centrul de Cercetare în Multimedia, înființat în 1996 are o experiență vastă în cercetare-dezvoltare și programe educaționale în tehnologii multimedia, web, mobile, realitate augmentată și virtuală, cu peste 30 proiecte internaționale.

Centrul de ID/IFR și e-Learning, înființat în 1998 organizează și desfășoară de programe de studiu în regim de învăţământ la distanţă și online la nivel universitar și post-universitar; se implică activ în cercetare și dezvoltare în domeniul eLearning, MOOC (Massive Open Online Courses), OER (Open Educational Resources), studenți digitali, tehnologii avansate web pentru educație, online learning și mobile learning, campusuri virtuale, competențe digitale și antreprenoriat.  CeL a inițiat și derulat peste 25 de proiecte EU, naționale și internaționale în educația digitală.

Muzeul Național al Banatului are sediul într-o clădire declarată monument istoric – Castelul

Huniade. Sediul temporar al Muzeului Național al Banatului pentru organizarea de expoziții temporare și evenimente culturale este bastionul Theresia, din strada Martin Luther nr. 4.

Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii,  fondată în anul 2011 cu scopul  de pregătire a dosarului de candidatură a orașului pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. În urma câștigării competiției Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021 iar pregătirea programului cultural pentru anul 2021, planificarea evenimentelor, asigurarea coordonării şi punerii în practică a măsurilor necesare pentru derularea acestora, precum şi strângerea de fonduri necesare organizării, promovării şi realizării programului devin scopul principal al Asociației. Ulterior anului 2021, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii, în ideea sustenabilităţii.

Informații despre proiect sunt disponibile și pe:

Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/

Twitter: @spotlight_TM21

Lasă un comentariu.

Română