Sute de timișoreni și nu numai au retrăit atmosfera vechiului cartier Cetate, în cadrul Vernisajului hibrid ”Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate - O lume în oglindă”. Vezi cele mai deosebite momente ale evenimentului!

Sute de timișoreni și nu numai au retrăit atmosfera vechiului cartier Cetate, în cadrul Vernisajului hibrid ”Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – O lume în oglindă”.

Expozițiile, demonstrațiile și aplicațiile digitale Spotlight Heritage Timișoara dedicate cartierului Cetate au fost lansate marți, 5 iulie în cadrul Vernisajului Patrimoniul sub reflectoare: Cartierul Cetate – O lume în oglindă. Evenimentul a avut loc în format hibrid, atât în Mansarda Bastionului Maria Theresia, cât și LIVE, pe platformele Zoom, Facebook și YouTube, cu intervenții live de la puncte emblematice din cartierul Cetate.

Un tur fizic și virtual pentru explorarea istorică și literară a cartierului Cetate, dublată de ilustrarea alegoriei simțului olfactiv prin valorificarea mitului urban despre Timișoara ca oraș al trandafirilor, două intervenții live din locații emblematice ale expoziției stradale și demonstrații live cu aplicațiile online, mobile și de realitate augmentată dedicate cartierului Cetate. Mai mult, participanții au avut ocazia de a se bucura de posibilitățile numeroase  pe care ni le oferă lumea digitală și au testat în premieră camera obscură, explorând cultura și patrimoniul cartierului Cetate de altă dată în senzații vizuale deosebite.

Gazdele evenimentului au fost dl. Claudiu Ilaș – directorul Muzeului Național al Banatului, dr. ing. Diana Andone – directorul Centrului de e-Learning UPT și conf.dr.ing. Florin Drăgan – rectorul Universității Politehnica Timișoara. 

În cadrul vernisajului au fost lansate publicului expoziția „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Cetate – O lume în oglindă” deschisă la Bastionul Maria Theresia în perioada 5 iulie – 31 august 2022, expoziția stradală cu panourile informative din cele 18 locații emblematice ale cartierului Cetate, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate augmentată și virtuală prin intermediul cărora publicul poate regăsi poveștile vechi și noi ale Timișoarei online și poate chiar „călători” în vechiul cartier Cetate, cu ajutorul realității virtuale.

         

                                           

 

Centrul de Proiecte Timișoara, a fost reprezentat de Teodora Borghoff și Cosmina Goagea, membre ale echipei curatoriale. 

 

 

 

 

Incursiune în lumea cartierului Cetate de altădată

Participanții au putut descoperi expoziția de la Bastionul Maria Theresia fizic și virtual, explorând istoria și literatura cartierului Cetate, alături de alegoria simțului olfactiv, care valorifică mitul urban despre Timișoara ca oraș al trandafirilor, creat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin activitatea unor dinastii de grădinari. Aceștia au putut păși într-o transpunere modernă a tradițiilor timișorene, prin imaginile de epocă care redau activitatea familiei Mühle, o secvență din expoziție fiind dedicată florilor și alta experimentelor științifice. Marius Cornea, muzeograf la Muzeul Național al Banatului, le-a prezentat participanților expoziția de la Bastionul Maria Theresia, oferindu-le totodată detalii și povestiri istorice despre cartierul Cetate și despre povestea parfumului de trandafiri, care a fost urmată de experimentul realizat de Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din UPT despre Analiza mirosului pentru petalele trandafirului.

Intervenții live de la expoziția stradală

Conf.arh.dr. Ciprian Blidaru – decan al facultății de Arhitectură, Universitatea Politehnica Timișoara și Ciprian Glăvan, muzeograf la Muzeul Național al Banatului, au întâmpinat participanții cu o intervenție live din fața Operei Naționale Române din Timișoara și a Rectoratului Universității Politehnica Timișoara, iar Zoran Markov – Muzeul Național al Banatului, alături de Conf.arh.dr. Ciprian Blidaru, a intervenit live din fața Vicariatului Ortodox Sârbesc din Piața Unirii, Timișoara – aceștia oferind participanților detalii despre istoria și arhitectura clădirilor și monumentelor timișorene, chiar de lângă panourile informative Spotlight Heritage Timișoara amplasate în locații.

O lume în oglindă

O intervenție deosebită în cadrul evenimentului a fost cea a prof.univ.dr Smaranda Vultur coordonator al Grupului de istorie orală și antropologie culturală, colaborator și al acestei ediții și cea care a contribuit la realizarea amintirilor din istoria orală timișoreană, prin poveștile locuitorilor de altădată ai cartierului Cetate, selectate din interviurile realizate de Grupul pe care l-a coordonat. Aceasta le-a oferit participanților detalii despre Arhiva Grupului de istoria orală și antropologie culturală, precum și despre interviurile realizate încă din secolul al XIX-lea, dar și despre semnificația titlului expoziției O lume în oglindă.

Viața cartierului Cetate din Timișoara a fost ilustrată prin selecția de texte literare culese de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, povești care împărtășesc detalii mai puțin cunoscute despre clădirile și monumentele din patrimoniul timișorean.

 

În acest an, ne-am bucurat și de poeziile originale sub egida Domnișoara Timișoara, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către cunoscutul poet timișorean Robert Șerban, care a declarat ”De Domnișoara Timișoara m-am îndrăgostit pe la 17 ani, la prima vedere, când am venit aici într-o tabără literară, la Pădurea Verde. Peste trei ani m-am întors și am rămas împreună. De atunci, și ea, și eu, ne-am schimbat, iar îndrăgosteala mea s-a transformat în iubire. La răstimpuri, iubirea se transformă, la rândul ei, în poezie.”

 

Pagina web cu poveștile online de altădată și de acum

În continuă dezvoltare sunt componentele online și mobile, pagina web spotlight-timisoara.eu/ – cu poveștile vechi și noi dedicate cartierului Cetate a fost descoperită de publicul din Bastion pe un dispozitiv de ultimă generație – masa interactivă expusă la Bastionul Theresia, gestionată de șl.dr.ing. Silviu Vert.

Experiențe îmbunătățite de tehnologie în cartierul Cetate

Tot în cadrul vernisajului au fost lansate și primele povești cuprinse în aplicațiile mobile și de realitate augmentată Spotlight Heritage Timișoara, actualizate în acest an cu secțiunile dedicate cartierului Cetate, și având multiple funcționalități care identifică cele 18 locații din cartier, prezentate prin mai multe metode: text cu informații despre locație și amintirile locuitorilor de altădată – de diverse etnii și ocupații – redactate sub formă de text, o galerie de imagini – atât actuale, cât și imagini vechi, clipuri video și imagini 360 grade din fiecare locație, astfel încât oricine să își poată crea senzația de a fi în interiorul clădirii sau în fața clădirii. În plus, odată ce un utilizator al aplicațiilor mobile și de realitate augmentată Spotlight Heritage Timișoara se află în preajma cartierului Cetate și în fața unei clădiri, funcția de realitate augmentată (AR) recunoaște clădirea oferindu-i informații despre aceasta. Îndreptând camera telefonului către clădirea respectivă, acesta va putea vedea fațada veche a clădirii suprapusă peste cea actuală.


Urmărește înregistrarea video a Vernisajului:

 

 

Lasă un comentariu.

Română