Construcția actualului sediu al Colegiului Național Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara a început în anul 1902 pe un teren cedat gratuit de autoritățile orășenești, fiind încheiată în următorul an.
Construcția actualului sediu al Colegiului Național Pedagogic “Carmen Sylva” din Timișoara a început în anul 1902 pe un teren cedat gratuit de autoritățile orășenești, fiind încheiată în următorul an. Astfel începând cu anul 1903-1904 Școala superioară de fete, care era o școală de stat cu predare în limba maghiară, și-a putut desfășura activitatea în noul sediu, ridicat după planurile arhitecților Leopold Baumhorn și Jakab Klein și construit de Karl Hart. Edificarea clădiri a fost posibilă doar după defortificare, care a presupus dărâmarea zidurilor cetății și a permis construirea unor instituții de învățământ noi în zona centrală a orașului.
După Marea Unire școala a primit numele de Liceul de fete „Carmen Sylva”, cunoscând o dezvoltare remarcabilă în perioada interbelică. Chiar dacă s-a confruntat cu dificultăți inerente în perioada celui de-al doilea război mondial, a reușit să ofere un cămin elevilor refugiați aici din teritoriile cedate de România în anul 1940. În anii 50 ai secolului trecut școala a fost redenumită inițial Școala Medie nr. 3 și apoi Liceul Pedagogic “Eftimie Murgu”. Grație unei decizii a Consiliului de Administrație în anul 2002 școala, care a fost principala instituție de pregătire a educatorilor și învățătorilor de-a lungul timpului, și-a redobândit numele de “Carmen Sylva”.
Bibliografie:
Ioan Munteanu, Rodica Munteanu, Timișoara: monografie, Editura Mirton, Timișoara, 2002.
Josef Geml, Vechea Timișoară în ultima jumătate de secol 1870-1920, Editura Cosmopolitan Art, Timișoara, 2016.
Liceul Carmen Sylva