Scroll Top
Peste 300 de timișoreni și nu numai au retrăit atmosfera vechiului cartier Elisabetin, online, în cadrul Vernisajului Virtual: Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – o lume într-un cufăr. Vezi cele mai deosebite momente ale evenimentului!

Peste 300 de timișoreni și nu numai au retrăit atmosfera vechiului cartier Elisabetin, online, în cadrul Vernisajului Virtual: Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – o lume într-un cufăr.

Evenimentul a avut loc pe platformele Zoom, Facebook și YouTube și a cuprins transmisiuni live din peste cinci locații din cartierul Elisabetin, dar și de la Bastionul Maria Theresia. Printre speakeri s-au numărat reprezentanții autorităților locale, ai Primăriei Timișoara și Consiliului Județean Timiș, dar și conducerea Universității Politehnica din Timișoara, a Muzeului Național al Banatului Timișoara și a Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Gazda evenimentului a fost dr. Diana Andone, directorul Centrului de e-Learning – Universitatea Politehnica din Timișoara, care a marcat deschiderea vernisajului virtual alături de Ruben Lațcău – reprezentantul lui Dominic Fritz, Primarul orașului Timișoara, Viorel Coifan, consilierul președintelui Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș, Conf. dr. ing. Florin Drăgan, Rector Universitatea Politehnica Timișoara, Prof. dr. ing. Radu Vasiu, președintele Senatuluo UPT și directorul Centrului de Multimedia, Claudiu Ilaș, Directorul Muzeului Național al Banatului Timișoara, Dr. Simona Neumann,  Directorul Asociației Timișoara Capitala Europeană a Culturii, Marius Cornea – coordonatorul proiectului de la Muzeul Național al Banatului Timișoara și Prof.dr.arh. Ioan Andreescu, decanul Facultății de Arhitectură, UPT.

Având ca temă tactilul, anul 2020 a adus sub reflector poveștile și atmosfera din cartierul Elisabetin, redate din perspectiva lui Netti dr. Diel, ale căror amintiri extrase din fragmentele manuscrisului ”Jurnal de familie” al prof. dr. Pia Brînzeu au contribuit la ilustrarea atmosferei din viața cotidiană a cartierului de altădată.

În cadrul vernisajului au fost lansate publicului expoziția „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – o lume într-un cufăr” deschisă la bastionul Maria Theresia în perioada 13 noiembrie 2020 – 31 ianuarie 2021, expozițiile stradale cu panourile informative din cele 16 locații emblematice ale cartierului Iosefin, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate augmentată prin intermediul cărora publicul poate regăsi poveștile vechi și noi ale Timișoarei online și poate chiar „călători” în vechiul cartier Elisabetin, cu ajutorul realității virtuale.

Cină festivă, de epocă – live și tur virtual al expoziției

Gazda de la Bastionul Maria Theresia a fost Marius Cornea – Muzeul Național al Banatului, care, printr-o serie de intervenții live le-a oferit participanților un tur virtual al expoziției, ilustrând atmosfera din cartierul Elisabetin a secolului al XIX-lea – atât din sfera publică, printr-o cină festivă de la „masa lui Netti dr. Diel”  – având ca invitați personaje care și-au lăsat amprenta asupra Timișoarei din perioada „Belle Époque”, dar și din sfera privată, în cadrul „Buduoar-ului lui Netti dr. Diel și colecției de textile de epocă expuse la muzeu. Tot în cadrul intervențiilor de la Bastionul Theresia, participanții au putut urmări și asculta live și o piesă de teatru radiofonică – dramatizarea fragmentelor din manuscrisul „Jurnal de familie” al prof. dr. Pia Brânzeu. Timișorenii pot vizita în continuare expoziția de la Bastionul Maria Theresia, str. Martin Luther nr. 4, care este deschisă publicului până în 31 ianuarie 2021.

Momente istorice redate de experți live, de la expoziția stradală

Expozițiile stradale din cele 16 stații ale cartierului Elisabetin au fost lansate printr-o serie de intervenții live ale experților de la Muzeul Național al Banatului și a Facultății de Arhitectură din cadrul UPT, din fața punctelor emblematice ale cartierului Elisabetin. Zoran Markov – Muzeul Național al Banatului Timișoara a dezvăluit o serie de detalii din istoria Monumentului Sf. Maria și a Bisericii reformate  – live, din Piața Sf. Maria. Ciprian Glăvan – Muzeul Național al Banatului Timișoara împreună cu Conf. dr. arh. Cristian Blidariu, prodecan al Facultății de Arhitectură, UPT le-au povestit audienței despre istoria și arhitectura Bisericii romano-catolice din Piața Bălcescu, live, chiar din fața edificiului, revenind apoi cu o serie de intervenții live din fața Cantinei Politehnicii și a primelor clădiri ale Universității Politehnica din Timișoara, de unde le-au povestit celor din sesiune despre revolta studențească din 1956, dar și despre arhitectura clădirilor din patrimoniul timișorean.

Prof. dr. Pia Brânzeu – nepoata lui Netti dr. Diel

Lumea lui Netii dr. Diel și, implicit, detaliile ilusatrate din vechiul cartier Elisabetin nu ar fi putut să prindă viață în cadrul proiectului Spotlight Heritage Timișoara fără colaborarea și deschiderea oferită de către prof. dr. Pia Brânzeu – nepoata lui Netti dr. Diel și a manuscrisului „Jurnal de familie”, semnat de acesta.  În cadrul evenimentului, aceasta a transmis un mesaj publicului (narat de Alexandra Marian, Muzeul Național al Banatului) și – devenind bunică la rândul ei – a citit în cadrul vernisajului scrisoarea adresată nepoatei sale, Marissa, în speranța că aceasta din urmă va prelua tradiția jurnalului de familie în viitor.

Pagina web cu poveștile online de altădată și de acum, expusă pe o masă interactivă

Poveștile online ale Timișoarei – vechi și noi – împreună cele 16 puncte emblematice ale cartierului Elisabetin (Secvențe) și fragmentele extrase din amintirile lui Netti dr. Diel (Repere) asociate fiecărei stații sunt disponibile online, pe pagina www.spotlight-timisoara.eu. Aceasta a fost prezentată publicului pe un dispozitiv de ultimă generație – masa interactivă expusă la Bastionul Theresia – de către Ș.l. dr. ing. Silviu Vert – Centrul de e-Learning și Centrul Multimedia – UPT, care le-a oferit participanților un tur al paginii web și secțiunilor dedicate cartierului Elisabetin.

Cartierul Elisabetin de acum și de altădată, retrăit prin experiențe îmbunătățite de tehnolgie

Pentru că experiențele propuse de proiectul Patrimoniul sub reflectoare se doresc a fi complexe și îmbunătățite de tehnologiile de ultimă generație, dr. Diana Andone a lansat în cadrul vernisajului și aplicațiile mobile și de realitate augmentată Spotlight Heritage Timișoara, oferind o demonstrație live celor din audiență cu multiplele funcționalități ale aplicațiilor care identifică cele 16 locații din cartierul Elisabetin, prezentate prin mai multe metode: text cu informații despre locație și amintirile lui Netti Diel de la fiecare punct emblematic, redactate sub formă de text și narate în cadrul unui clip audio de către prof. dr. Pia Brânzeu, o galerie de imagini – atât actuale, cât și imagini vechi, clipuri video și imagini 360 grade din fiecare locație, astfel încât oricine să își poată crea senzația de a fi în interiorul clădirii sau în fața clădirii. În plus, odată ce te afli în preajma cartierului Elisabetin și în fața unei clădiri, funcția de realitate augmentată (AR) recunoaște clădirea și îți va oferi informații despre aceasta. Îndreptând camera telefonului către clădirea respectivă, vei putea vedea fațada veche a clădirii suprapusă peste cea actuală.

Dr. Smaranda Vultur a avut o intervenție la finalul evenimentului, vorbind despre importanța istoriei orale în comunitate iar cuvântul de final i-a aparținut gazdei – dr. Diana Andone, care a îndemnat participanții, timișorenii și nu numai să participe cu propriile experiențe la istoria Timișoarei și să împărtășească amintirile și poveștile personale legate de Cartierul Elisabetin prin intermediul aplicațiilor online, mobile și de realitate augmentată.

Urmărește înregistrarea video a Vernisajului Virtual:

 

Lasă un comentariu.

Română