La inițiativa unui grup de iubitori ai muzicii din Timișoara în anul 1871 a fost înființată, după modelul unor societăți muzicale europene de prestigiu, Societatea Filarmonică din Timișoara.
La inițiativa unui grup de iubitori ai muzicii din Timișoara în anul 1871 a fost înființată, după modelul unor societăți muzicale europene de prestigiu, Societatea Filarmonică din Timișoara. În primii ani repetițiile aveau loc în case particulare, dar în anul 1875 au fost închiriate spațiile necesare desfășurării activității în clădirea Operei. Societatea avea un repertoriu foarte divers, reprezentațiile acesteia, balurile mascate și revelioanele organizate anual în sălile Redutei bucurându-se de o largă apreciere. Cu prilejul unor evenimente deosebite, precum marea Expoziție industrial-agrară a Banatului din 1891, Societatea Filarmonică a organizat și concursuri de cântări. De-a lungul timpului la concertele organizate de Societate au participat muzicieni de renume.
După incendiul care a avut loc la clădirea Operei din Timișoara în anul 1920 Societatea a fost nevoită să părăsească spațiile deținute în această clădire. În acest context, din dorința municipalității de înființare a unei orchestre simfonice a orașului, în anul 1920 a fost înființată Asociația Amicii Muzicii din Timișoara, care a încorporat o parte dintre instrumentiștii Societății Filarmonice. În anul 1945 a fost înființată Societatea Filarmonică George Enescu, doi ani mai târziu aceasta devenind Filarmonica Banatul din Timișoara. Prima stagiune de concerte s-a deschis la 26 octombrie 1947, iar în anul 1951 a luat ființă corul mixt în cadrul Filarmonicii. Festivalul internațional Timișoara Muzicală, organizat de Filarmonică, a înscris Timișoara în circuitul marilor orașe muzicale ale lumii, această instituție prestigioasă bucurându-se de prezența unor dirijori și soliști de valoare internațională.
Bibliografie:
Ioan Munteanu, Rodica Munteanu, Timișoara: monografie, Editura Mirton, Timișoara, 2002.
Josef Geml, Vechea Timișoară în ultima jumătate de secol 1870-1920, Editura Cosmopolitan Art, Timișoara, 2016.
Filarmonica Banatul