Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Câștigătorii concursului International Spotlight Heritage Student Contest 2023 și Interactive Digital Media Student Contest 2023

20 noiembrie 2023 Toată ziua

Universitatea Politehnica din Timișoara a organizat cea de-a treia ediție a International Spotlight Heritage Student Contest (ISHSC) 2023 și Interactive Digital Media Student Contest (IDMSC) 2023, aflat la a 9-a ediție, în data de 17 noiembrie 2023, în Sala Polivalentă a Bibliotecii Centrale UPT.

În cadrul concursului International Spotlight Heritage Student Contest (ISHSC) 2023, au participat studenți din 3 universități partenere de renume din România, Norvegia și Italia, care au conlucrat în echipe internaționale pentru a dezvolta proiecte ce au integrat realitatea mixtă și virtuală și au creat artefacte digitale care să valorifice și să celebreze bogăția patrimoniului cultural al Timișoarei, ca parte a proiectului Spotlight Heritage Timișoara. Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de fondurile EEA și Norway Grants și de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Câștigătorii secțiunii International Spotlight Heritage Student Contest (eXtended Reality), parte din Interactive Digital Media Student Contest, a fost echipa formată din: Marius Tătaru și Emilian Porumb – Universitatea Politehnica Timișoara (România), Inge Johan Johannson – Universitatea din Agder (Norvegia), Mara Valente – Università Roma Tre (Italia), Ilaria Filonzi – Università di Genova (Italia), Giulia Vigo – Università di Modena e Reggio Emilia (Italia).

Mai multe detalii despre competiție puteți găsi AICI.

Aceștia au realizat proiectul Giroc & Timisoara 2023 în VR, ca o continuă dezvoltare a aplicației de Realitate Virtuală(VR) Spotlight Heritage prin includerea de elemente de joc și de gamificare, prin modificarea interfeței vizuale, adăugarea de elemente grafice noi, de integrarea cu elemente interactive a Muzeului Jecza, Parcul de sculptură Triade și Casa Tineretului, ca repere ale cartierului Giroc și, de asemenea, a fost adăugat un asistent, care să însoțească utilizatorii prin aplicație. Echipa a realizat pe scena din realitate virtuală a Palatului Culturii din Timișoara și un joc care validează informațiile, într-o îmbunătățire a experienței utilizatorilor și a elementelor participative, de internalizare a poveștilor orașului.

Premiul doi a fost obținut  de aplicația de realitate mixtă  Timisoara 2023 Quest în MR realizată de Marius Tătaru, Emilian Porumb – Universitatea Politehnica Timișoara (România) și Minh Tuan Hua – Universitatea din Agder (Norvegia), care a inclus modificări de intrefață, noi elemente grafice și obiectele specifice artei contemporane și Revoluției din 1989, integrate cu scopul de a stimula utilizatorii prin personalizarea interacțiunii cu artefactele și obiectele de artă.

„Sunt impresionat de muncă studenților din echipele internaționale, mai ales de modul în care au reușit să dezvolte lucrând și online și în Timișoara. Dorim să dezvoltăm în continuare și o componentă de cercetare în relația de Human- Robot Teaming, de umanizare a roboților și a tehnologiilor, care să conțină și o componentă de cultură și patrimoniu.”, a declarat Filippo Sanfilippo, profesor la Facultatea de Inginerie și Știință, Universitatea din Agder (UiA), Norvegia.

Profesoara Antonella Poce de la Universitatea Roma Tre, Italia a declarat ” Este un proiect impresionat care permite co-crearea cu echipe de studenți mixte, puternic inovator și unic în contextul experiențelor muzeale.

Elementele de personalizare și de gamificare introduse în acest an, modul în care se schimbă perspectiva personală a fiecărui utilizator, cred că aduc multe beneficii aplicațiilor de realitate virtuală și mixtă. Felicitărilor studenților din trei țări pentru munca în echipă.” a declarat președintele juriului ISHSC 2023, Dr. Diana Andone, de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Centrul Multimedia și Departamentul de ID/IFR și educație digitală din cadrul Universității Politehnica Timișoara îi felicită pe toți participanții din acest an din cadrul Interactive Digital Media Student Contest, dar în special pe câștigătorii pentru determinarea de a realiza proiecte diverse și modul inovativ în care au integrat tehnologii convergente multimedia.

Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de fondurile EEA și Norway Grants și de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Spotlight Heritage Timisoara

+40 256 40 33 00

Vezi site-ul web Organizator