Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cazarma U: Peste 5.000 de vizitatori care au explorat Timișoara în lumea digitală!

23 noiembrie 2023 Toată ziua

După 7 luni și peste 5.000 de vizitatori ce au călătorit digital prin istoria Timișoarei și au putut să se bucure de explorări culturale și istorice deosebite, spațiul cultural imersiv Cazarma U – Digital Culture Space, organizat de Spotlight Heritage Timișoara în cadrul Festivalului Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital va luat sfârșit în această lună!

Proiectul Spotlight Heritage Timișoara, cuprins în programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, a ocupat timp de 7 luni un spațiu pe care l-a transformat într-o experiență imersivă aparte, ce a îmbinat trecutul cu prezentul și a trecut peste granițele timpului cu ajutorul tehnologiilor digitale de realitate virtuală și mixtă, oferind publicului oportunități unice prin care să descopere Timișoara de altă dată.

Arta, istoria, cultura și patrimoniul s-au aflat la intersecția dintre digital și lumea reală, tangibilă în aceste 7 luni. Festivalul a fost o oportunitate unică de descoperire a istoriei și artei din Timișoara prin intermediul tehnologiilor digitale avansate, precum realitatea virtuală și realitatea augmentată sau chiar prin jocuri de cultură generală interactive.

Până pe 30 noiembrie, publicul poate vizita instalații digitale, precum Tipare ale Poeziei, realizată de artistul Marius Jurca (13m10j), fiind o instalație interactivă cu software personalizat prin care veți putea să descoperiți Timișoara prin poezie și culoare.

Cei dorinici pot încerca aplicațiile digitale realizate de studenții Universității Politehnica Timișoara, unde pot vizita și explora orașul, devenind turiști virtuali ai Timișoarei, prin intermediul ochelarilor de realitate virtuală sau pot să-și încerce norocul în a rezolva jocul din realitate mixtă, ce te lasă să interacționezi cu obiecte de patrimoniu scanate 3D, aflăndu-le poveste printr-un mod inedit și interactiv.

”Experiența noastră, a Spotlight Heritage Timișoara, în spațiul Cazarma U – Digital Culture Space, integrat în Sculptură după Sculptură a fost unică, o simfonie între artă și tehnologie,  în care patrimoniul a fost adus în contemporan, prin tehnologiile digitale pentru a spune povești unice prin artefacte inovatoare. Spectacolul „Patrimoniul sub reflectoare – un salt în libertate”a fost un moment emoționant care a adus la viață istoria recentă a orașului în curtea Cazarmei U.  Ne-am bucurat ca aplicațiile au fost utilizate de multe oficialități și mii de vizitatori din diverse țări, de sute de copii și tineri, care au descoperit orașul, dar și a tehnologiilor digitale de mare actualitate. Personal, mulțumesc  Fundației Triade, partenerul nostru, pentru deschiderea arătată, voluntarilor studenți ai UPT și mediatorilor culturali care au fost puntea de legătură, mai ales în weekend, dintre digital și uman. ”, Diana Andone, director Centrul  e-Learning (CeL) al Universității Politehnica Timișoara și coordonator proiect Patrimoniul sub reflectoare Timișoara.

Cazarma U – un spațiu istoric multifuncțional adus la viață prin pasiune

În perioada mai – noiembrie 2023, Cazarma U a fost spațiul care a cazat evenimentul după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după, organizat de către Fundația Triade, marcând crearea și dezvoltarea unui spațiu cultural dedicat conexiunilor dintre persoane, artă, tehnologie și patrimoniu. Sub acest eveniment umbrelă, Cazarma U a devenit pentru proiectele organizate de către Universitatea Politehnică Timișoara, locul în care generații de tineri studenți, pasionați de tehnologie și artă, alături de experți și artiști naționali și internaționali s-au putut exprima liber și au putut prezenta Timișoara așa cum este ea: un oraș vibrant, plin de minți creative și suflete pasionate.

În Cazarma U, de la deschiderea s-a și până în prezent, au fost organizate ;i mai pot fi vizitate evenimente și proiecte precum:

  • Cazarma U – Digital Culture Space – Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara

Festival Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital | 04.05 – 30.08.2023 – 30.11.2023

Cazarma U – Digital Culture Space este un spațiu cultural imersiv, deschis tuturor celor care doresc să experimenteze poveștile Timișoarei, ghidați de tehnologiile de realitate augmentată și virtuală. Privind orașul de la înălțime, vizitatorii descoperă istoria celor 5 cartiere emblematice ale orașului, dezvăluită prin video-uri 3D și obiecte digitalizate 3D ale patrimoniului muzeal. Pot vizita printr-o experiență imersivă în 360° clădiri, piețe, monumente și locații specifice Timișoarei cu ajutorul ochelarilor VR și să mapeze prin experiențe mediate parcursul proiectului Patrimoniul sub Reflectoare.

În același spațiu a fost expusă și lucrarea Cristinei Turcu, studentă la master, ”113 în Timișoara”, care a realizat o intervenție atât video cât și print asupra tuturor reperelor identificate cu povești în aplicația Spotlight Heritage, permițând o vedere de ansamblu a diversității culturale, arhitecturale și istorice a orașului.

În cadrul Festivalului s-a dezvoltat o activitate de edutainment ”Jocul SH” prin care toți participanții puteau cu propriul telefon să răspundă la 3 întrebări despre istoria orașului și tehnologie digitală, la răspunsuri corecte primind materiale promoționale. Peste 2600 de oameni au completat și jucat Jocul SH.

De asemenea, în acest spațiu s-au organizat peste 45 de tururi ghidate, în fiecare weekend și la cerere, care au reunit peste 5000 de vizitatori participanți la aceste tururi, de la experți culturali, artiști, curatori, oameni de știință, arhitecți, studenți, copii și adolescenți, seniori, persoane cu dizabilități, au fost organizate vizite oficiale pentru mari personalități (inclusiv Președintele Germaniei care a vizitat spațiul și a încercat toate aplicațiile), ambasadori, diplomați europeni și specialiști din peste 20 de țări.

  • Land Bodies, Decomposing Mass (Corpuri de pământ, descompunerea materiei) – instalație video 3D de 𝗜𝗻𝗴𝗿𝗶𝗱 𝗕𝗷ø𝗿𝗻𝗮𝗮𝗹𝗶 (𝗡𝗼𝗿𝘃𝗲𝗴𝗶𝗮)

Festival internațional de Cultură și Patrimoniu Digital | 24.05 – 11.06.2023

Proiectul este o colaborare audiovizuală între Ingrid Bjørnaali, Maria Simmons și Fabian Lanzmaier, concentrându-se pe ecosistemele din turbării și interpretarea lor prin diverse tehnologii de înregistrare și de calcul 3D. Lucrarea explorează turbării specifice din Finlanda, Norvegia și Canada din diferite perspective, descentralizând experiența umană și concentrându-se pe ideea peisajelor naturale ca surse de viață.

  • Spectacolul „Patrimoniul sub reflectoare – un salt în libertate”, Curtea Cazarma U

Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara – Spotlight Heritage Timișoara | 23.07.2023, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, Clubul de dans sportiv Magnum Team, Muzeul Național al Banatului

Spectacolul „patrimoniul sub reflectoare – un salt în libertate” a reprezentant un moment emoționant adus poveștilor de curaj și a luptei pentru libertate, aducând în prim-plan poveștile impresionante ale tinerilor din Generația X, care au conturat destinul unei întregi națiuni și au devenit martirii libertății. Evenimentul a strâns peste 500 de spectatori care au retrăit momente de cumpană din istoria unui oraș în care glasurile libertății s-au auzit prima dată și care au dus la conturarea istoriei întregii țări.

Evenimentul s-a realizat în parteneriat cu Magnum Dance Sport Team, Fundația Triade și a avut loc pe data de 23 iulie 2023. Interpretarea artistică s-a bazat pe experiența, dramaturgia și coregrafia realizată de colaborarea între Universitatea Politehnica Timișoara și Magnum Dance Sport Team,  împreună cu Muzeul Național al Banatului, acompaniată de muzica compusă de Dan Simion. 

Sculptura ca amprentă a artei românești

Sorina Jecza și demersul de a aduce scultura sub lumina reflectoarelor.

Fundația Triade invită în continuare publicul să exploreze expozițiile și instalațiile culturale din Cazarma U înainte de închiderea pe data de 30 noiembrie 2023, și pentru a profita de ocazia de a vizita ultimele exponate ce pot fi regăsite în încăperile Cazarmei U, dar și a diferitelor spații ale partenerilor, precum spațiul celor de la Cramele Recaș sau spațiul Universității Politehnica Timișoara, cu proiectul Spotlight Heritage Timișoara.

Sorina Jecza, director al Fundației Triade, a afirmat: „În 7 luni în acest spațiu a fost momentul în care am reușit să arătăm că sculptura există. Scultorii români care validează existența sculpurii după modelul pe care Brâncuși l-a lăsat moștenire își pot îndreptăți prezența, iar ceea ce noi ne propusesem era ca noi să validăm această prezență a sculpturii în arta românească.”

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.

Spotlight Heritage Timisoara

+40 256 40 33 00

Vezi site-ul web Organizator