Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Spectacolul „Patrimoniul sub reflectoare – Femei ale viitorului” – O încheiere glorioasă a anului 2023, ce a celebrat inovarea și excelența feminină din Universitatea Politehnica Timișoara

11 decembrie 2023 Toată ziua

Duminică, 10 decembrie, printr-un spectacol de teatru, muzică și dans, care a adus în prim-plan inovațiile tehnice ce au marcat orașul, ilustrate prin biografiile unor personalități remarcabile, în special femei din domeniul științei și al învățământului superior din cadrul Universității Politehnica din Timișoara.

Organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Spotlight Heritage Timișoara, evenimentul reprezintă de-a 11-a producție culturală și ultimul spectacol din anul 2023 din seria adusă în fața publicului de către proiectul Spotlight Heritage Timișoara, ca parte a programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Spectacolul a reunit peste 150 de persoane, care au fost martore la descoperirea unei file de istorie prin bibliografii ale unor personalități remarcabile, femei din domeniul științei și al învățământului superior din cadrul Universității Politehnica din Timișoara.

„Am fost profund impresionat de impactul spectacolului din această seară. Acest eveniment remarcabil a reușit să pună în lumină nu doar contribuțiile extraordinare ale femeilor din trecutul și prezentul Timișoarei, ci și să îmbine cu măiestrie arta, tehnologia și istoria într-un mod care ne-a captivat imaginația. A fost o onoare să vedem cum această producție a adus în prim-plan povestea inovatoare a orașului nostru și contribuția esențială a femeilor la modelarea viitorului nostru comun.”, conf. Dr. Ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Acompaniați de Maria (o elevă de clasa a XII-a), care a fost personajul și călăuza acestui spectacol, cei prezenți au călătorit înapoi în timp, de la înființarea Politehnicii, prin decret regal, până în zilele noastre, pentru a cunoaște excelența feminină în diverse ipostaze, întruchipări arhetipale ale unor valori profesionale și umane – curiozitate, spirit critic, creativitate, perseverență, muncă, spirit de inițiativă, devotament, generozitate, empatie, spirit de sacrificiu. Prin intermediul unor monologuri, dar și cu ajutorul tehnologiei digitale, Maria întâlnește personalități excepționale din istoria Politehnicii – femei care îmbină realizări deosebite din zona cercetării și inovării, pioniere în fondarea și consolidarea de noi specializări academice și facilități de cercetare, activitatea didactică și de mentorat și din postura de soții și mame. 

Un happening performativ, documentar despre universul feminin al Politehnicii Timișoara, o abordare curajoasă de pionerat, un afterimage feminin de impact care aduce în prim-planul colectiv personalități feminine puternice prin contribuția enormă adusă domeniilor de cercetare, mecanică, biochimie, electrotehnică, medicină, sport, robotică, VR și e-learning, precum și necesitatea atragerii atenției asupra schimbării perspectivelor cu privire la o filă de istorie ce va avea multe file albe rămase nescrise. O pagină de istorie nescrisă încă complet ce așteaptă să se aștearnă. Un omagiu candid pentru Filofteia Dobrescu, Viorica Anton, Delia Perju, Coleta de Sabata, Doina Drăgulescu, Monica Petrea Izvercian, Carmen Grecea, Camelia Macoviciuc, Lăcrămioara Stoicu Tivadar, Ioana Ionel, Alina Dumitrel, Diana Andone și tuturor studentelor de ieri, azi și din viitor ale ale Universității Politehnica din Timișoara urmărind dacă se va alătura Maria studentelor-lider din zilele noastre.

 Fiind o adevărată colaborare interdisciplinară între artă, tehnologie și istorie, spectacolul „Patrimoniul sub reflectoare – Femei ale viitorului” a pus în evidență nu doar evoluția tehnologică a orașului, ci și contribuția inestimabilă a femeilor în formarea și dezvoltarea acestui domeniu.

„Dincolo de splendoarea sa artistică, spectacolul a reprezentat un efort concret de a aduce în lumină poveștile fascinante și adesea neglijate ale femeilor care au contribuit la evoluția tehnologică și culturală a Timișoarei. Această producție remarcabilă aduce un omagiu meritat trecutului, onorând în același timp impactul prezentului și  încurajând studentele să le calce pe urme”, a declarat Dr. Dianei Andone, directorul Departamentului de ID/IFR și educație digitală.

Prin această producție artistică, Universitatea Politehnica Timișoara oferă publicului nu doar un spectacol, ci o experiență unică, un ecou care transcede timpul și aduce onorarea meritată a moștenirii culturale și tehnologice a Timișoarei, dar și moștenirea femeilor și rolul pe care acestea l-au avut în definirea și modelarea trecutului și viitorului.

Spectacolul a fost înregistrat și va fi difuzat de către TVR Timișoara și va fi disponibil și pe site  https://spotlight-timisoara.eu/  și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara”.

  • Link aplicații pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv 
  • Link aplicații pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV 

Află mai multe despre spectacol AICI.

Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte.

Spotlight Heritage Timisoara

+40 256 40 33 00

Vezi site-ul web Organizator