Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival in London

9 septembrie 2023 @ 11:00 12 septembrie 2023 @ 18:00

Pentru a marca Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, Institutul Cultural Român de la Londra, în parteneriat cu Ambasada României la Londra, Universitatea Politehnica Timișoara, Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și Muzeul Național al Banatului, vă invită în perioada 9 – 12 septembrie 2023, orele 11:00 – 18:00, la Institutul Cultural Român de la Londra (1 Belgrave Square), să aflați ultimele noutăți despre cel mai important program cultural al anului 2023 din România, în cadrul „Spotlight Heritage Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital – Demonstrații XR”.

Festivalul va aduce în prim-plan și o instalație interactivă vizibilă cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală și mixtă, un concept al Universității Politehnica Timișoara, ocazie cu care cei prezenți vor putea realiza, cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentată și virtuală, „o vizită scurtă” prin istoria cartierelor vechi din Timișoara și vor putea asculta povești ale multiculturale și multietnice ale orașului.

Pornind de la imaginea de ansamblu a orașului, văzută de sus, vizitatorii sunt purtați prin istoria a 5 cartiere istorice, dezvăluită prin video-uri 3D și imagini scanate 3D ale patrimoniului muzeal, pot vizita în 360 clădirile emblematice cu ajutorul ochelarilor VR și să mapeze parcursul proiectului Patrimoniul sub Reflectoare, ghidați de tehnologiile de realitate augmentată și virtuală.

Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica din Timișoara în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, suprapunând patrimoniul în format digital și fizic. Spotlight Heritage Timișoara sporește interesul publicului larg pentru cartierele istorice ale Timișoarei, marginale și neglijate, folosind tururi ghidate și povestiri digitale pentru a da posibilitatea localnicilor și turiștilor să vadă, să audă, să simtă, să acționeze, să co-creeze și să interiorizeze orașul. Este, de asemenea, un model de patrimoniu cultural digital crowdsourcing participativ de povestire a orașului, pentru a da cetățenilor și turiștilor posibilitatea de a-și transforma apetitul tehnologic în cultură.

Proiectul îmbină amintirile personale, din trecut și prezent, cu datele istorice și arhitecturale, prin suprapunerea digitală a patrimoniului imaterial din cărți, amintiri, povești orale și artă, în timp ce cinci femei ne ghidează proiectul în fiecare an. Itinerariile digitale și fizice divulgă poveștile lor prin mai multe straturi: o expoziție de muzeu, expoziție de stradă, un site online, aplicații mobile, o aplicație de realitate augmentată, o aplicație de realitate virtuală (istorie și patrimoniu), o aplicație holografică de realitate mixtă cu artefacte de patrimoniu 3D, aplicația SH Culture App (realitate augmentată pentru patrimoniu și vederi panoramice ale Timișoarei), NFT-uri culturale SH, aplicații, Concursul internațional Spotlight Heritage pentru studenți, Festivalul și discuțiile internaționale de cultură digitală și Spotlight Heritage, happening-uri de teatru și dans, instalații digitale, tururi mediate și virtuale și un catalog final.

Vezi mai multe despre eveniment aici!

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EAA and Norway Grants. În Londra, proiectul este prezentat la iniţiativa Ambasadei României în Regatul Unit și Institutul Cultural Român de la Londra, Artsdepot Londra.

Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de fondurile EEA și Norway Grants.

Spotlight Heritage Timisoara

+40 256 40 33 00

Vezi site-ul web Organizator

Institutul Cultural Român de la Londra

Belgrave Square, Londra, SW1X 8PH
Londra, United Kingdom
+ Harta Google