Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Experiența tururilor ghidate din anul 2022

13 februarie 2023

Timișoara face, în această perioadă, pași importanți spre conștientizarea colectivă a nevoii de cultură, sprijinind toți actorii din viața orașului, indiferent de rolul lor, să redescopere aspecte ale vieții lor citadine. Echipa de implementare a proiectului știe că orașul Timișoara are mereu ceva de spus, de creat și de inovat și și-a dorit să găsească o modalitate prin care tehnologia, creația și arta să se întâlnească și să-și promoveze diversitatea și utilitatea, interculturalitatea fiind un mod natural de a trăi împreună într-un oraș cultural și cosmopolit precum Timișoara.

În prezent, Spotlight Heritage Timișoara invită cetățenii și vizitatorii Timișoarei într-o lume complexă, real-virtuală, sporind interesul publicului larg pentru cartierele istorice ale Timișoarei, inclusiv cele marginale și neglijate, prin utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generație și a povestirilor digitale pentru a oferi localnicilor și turiștilor posibilitatea să vadă, să audă, să simtă, dar și să acționeze, să co-creeze și să interiorizeze orașul. Este, de asemenea, o referință la povestirea participativă a orașului, care împuternicește cetățenii și turiștii să-și direcționeze apetitul tehnologic și către cultură. Anul 2022 surprinde proiectul Spotlight Heritage Timișoara ca un proiect de anvergură care promovează Timișoara din perspectiva unei capitale culturale europene, prima implementare publică realizându-se în 2019. Proiectul se bazează pe povești digitale în expoziții cu trei componente: pavilion (Muzeul Național al Banatului), stradal (in situ-cartier), și digital (pagina web și aplicațiile mobile și de realitate augmentată).

În 2019, proiectul a trasat și a povestit povestea cartierului Iosefin, în 2020 a cartierului Elisabetin și în 2021 a cartierului Fabric. În 2022, proiectul este dedicat cartierului Cetate și simțului olfactiv, într-o metaforă a oglindirii lumii reale prin lumea literară: Cartierul Cetate – O lume în oglindă. Simțul olfactiv este prezent prin experimente chimice pentru a reproduce diversele celebre mirosuri ale Timișoarei (floral, trandafir etc.), iar implicarea participativă îmbină tururile ghidate, teatrul și dansul, cu poveștile patrimoniului imaterial și cu realitatea virtuală/augmentată.

Componenta educațională este un alt element prezent în proiect și dezvoltat intens în anul 2022, prin promovarea cooperării cu numeroase școli și instituții, cu zeci de tururi ghidate, ateliere de povești și activități de mediere culturală desfășurate în cadrul celor două expoziții (muzeală și stradală).

Vezi aici un scurt video despre experiența tururilor ghidate din anul 2022:

În prezent, proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, un Traseu, parte a Stației: 4 Bright City, Traseu: Orașul Luminilor, Teritoriu: Locuri.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica din Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, care suprapune patrimoniul fizic în format digital, prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație (web, mobil, AR, VR și XR). Proiectul este co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș și face parte din seria proiectelor dedicate programului cultural – Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Detalii

Data:
13 februarie 2023
Eveniment Categorie:
Etichete Eveniment:
, ,

Organizator

Spotlight Heritage Timisoara
Telefon
+40 256 40 33 00
Email
contact@spotlight-timisoara.eu
Vezi site-ul web Organizator