Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Spectacol de teatru și dans, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de AR în beneficiul persoanelor cu dizabilități intelectuale

mai 2 @ 18:00 20:00

Patrimoniul sub reflectoare Pentru Voi

Gala aniversară Pentru Voi ediția a XV-a

Intră în atmosfera poveștilor de altădată din Timișoara, și descoperă 4 cartiere timișorene prin dans, muzică, teatru și tehnologie digitală!

 

Descoperă patrimoniul Timișoarei în pași de dans și prin scenete de teatru într-o montare de excepție cu elemente de tehnologie digitală și contribuie la o viață mai bună a persoanelor cu dizabilități intelectuale.

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, alături de Muzeului Național al Banatului, în parteneriat cu Magnum Team, Filarmonica Banatului Timișoara și împreună cu Fundația Pentru Voi vă invită marți, 02 mai 2023, de la ora 18:00 la  spectacolul Patrimoniul sub reflectoare Pentru Voi – Gala Aniversară Pentru Voi ediția a XV-a, parte a proiectului Spotlight Heritage Timișoara, parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” .

Vă așteptăm alături de noi în Sala Capitol pentru a ne bucura împreună de o imersiune în lumea artei prin piese de teatru unice, cu elemente de dans, muzică și tehnologii digitale, care spun poveștile Timișoarei, integrate în proiectul Happenings and performances for Timisoara’s heritage  / Spectacole și evenimente pentru patrimoniul Timișoarei.

Intră alături de noi în atmosfera poveștilor de altădată din Timișoara, în lumea Valeriei, a Elsei, a lui Netti și a Marianei, în istoriile a 4 cartiere timișorene prin dans, muzică, teatru și tehnologie digitală! Descoperă cartierele Cetate, Fabric, Elisabetin și Iosefin într-o singură seară prin mozaicuri de povești ale ferestrei sufletului uman și trăiește poveștile nevăzute ale orașului nostru. 

“Patrimoniul sub reflectoare Pentru Voi” este un spectacol de tip eveniment caritabil, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara în colaborare cu Clubul de dans sportiv Magnum Team și Muzeul Național al Banatului în beneficiul Fundației Pentru Voi.

Accesul la eveniment se face pe baza unui tichet-donație, care poate fi achiziționat pe platforma Entertix, la următorul link:  https://www.entertix.ro/evenimente/15877/patrimoniul-sub-reflectoare-pentru-voi-2-mai-2023-sala-capitol-timisoara.html 

Participând, nu doar că ai ocazia să arunci o privire prin oglinda trecutului și să trăiești o parte din poveștile oamenilor de atunci, ci, prin prezența ta, poți ajuta mai departe Fundația Pentru Voi, un ONG care este specializat în ajutarea a peste 200 de persoane cu disabilități intelectuale. Spectacolul artistic este dedicat și realizat în beneficiul Fundației pentru a oferi un sprijin celor care sprijină mai departe, pe cei care și-au dedicat viețile la ameliorarea și ușurarea altor vieți. 

În prezent, Fundaţia Pentru Voi oferă servicii sociale pentru 200 de adulţi cu dizabilităţi intelectuale şi familiile acestora din Timişoara şi împrejurimi, în cadrul a 3 centre de zi și 6 locuinţe protejate. Pentru 26 dintre beneficiarii fundației, rămași fără părinți sau ai căror părinți sunt prea bătrâni și prea bolnavi ca să îi mai îngrijească, există 6 locuințe protejate, unde ei duc o viață decentă, într-un mediu protejat.

Despre spectacolul Patrimoniul sub reflectoare Pentru Voi

Spectacolul va fi realizat în parteneriat cu Magnum Dance Sport Team și Fundația Pentru Voi, este parte din proiectul ”Happenings and performances for Timisoara’s heritage  / Spectacole și evenimente pentru patrimoniul Timișoarei” al Universității Politehnica Timișoara, face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Spectacolul urmărește diversitatea comunităților cultural-lingvistice din Timișoara și dinamica vieții cotidiene din cele 4 patru cartiere istorice ale Timișoarei (Iosefin, Fabric, Elisabetin și Cetate), acestea fiind ilustrate prin lumile paralele ale celor 4 femei: lumea Valeriei Pintea din cartierul Iosefin, prin romanul Lianei Maria Gomboșiu. Lumea Elsei Kornis și lumile în destine din cartierul Fabric, reflectate în interviurile din arhiva Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, înființat și coordonat de doamna Smaranda Vultur. 

De asemenea, urmărim și lumea ascunsă într-un cufăr a lui Netti Diel din cartierul Elisabetin, prin intermediul jurnalului de familie al Piei Brînzeu și lumea în oglindă a Marianei Klein, căsătorită Șora, din interviul realizat de Smaranda Vultur la Băile Herculane în 2001. Elementele de realitate augmentată și imaginile de arhivă cu unele clădiri emblematice îmbogățesc  descoperirea prin dans a vieții cotidiene din aceste cartiere istorice ale orașului de pe Bega.  

Interpretările care vor avea loc se bazează pe experiența, dramaturgia și parțial coregrafia realizată în cele 4 spectacole în aer liber desfășurate în parteneriatul dintre UPT și Magnum Team în 2022. Evenimentul va beneficia de dramaturgie, scenografie, coregrafie, videografie dedicate și va reuni actrițe în rolurile principale feminine, 10 dansatori tineri din echipa Magnum Team și 6 dansatori copii. 

Acesta va mixa intervențiile profesioniștilor Raul Avram și Diana Avram cu cele ale Oanei Antonovici, împreună cu tineri dansatori sportivi amatori și copii care acum deprind primii pași de dans și mișcare scenică.

 

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

 

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii.

Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte.

Organizatori

Spotlight Heritage Timisoara
Clubul de Dans Sportiv Magnum Team
Muzeul Național al Banatului

Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol

Bulevardul C. D. Loga, nr. 2
Timișoara, Timiș 300022 România
+ Harta Google