Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Sute de timișoreni au descoperit patrimoniul cultural din cartierul Iosefin, cu personalități din alte timpuri, într-un spectacol de dans, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de AR

22 iulie 2022

Sute de timișoreni au avut ocazia să își imagineze orașul din alte vremuri și să cunoască obiceiurile familiilor de altă dată, într-un spectacol de teatru-dans, cu elemente de realitate virtuală și augmentată, realizat de Clubul de Dans Sportiv Magnum Team, în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Național al Banatului, parte a programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.

Primul spectacol de dans dintre cele patru evenimente care vor pune în evidență patrimoniul cultural din cartierele orașului, a avut loc joi, 21 iulie, pe Podul de Fier din cartierul Iosefin, și a fost potențat prin utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată, elemente realizate de echipa proiectului ”Spotlight Heritage Timișoara”, de la Universitatea Politehnica Timișoara.

Incursiune în lumea cartierului Iosefin de altădată

Primul eveniment de dans intitulat „Lumea Valeriei”, a încercat să aducă la viață povestea unui personaj feminin care a trăit în cartierul Iosefin și fost inspirat din viața Valeriei Pintea, având ca punct de plecare expoziția „Cartierul Iosefin și Valeria dr. Pintea. Un roman într-o expoziție”, care are la bază romanul Valeria dr. Pintea. Un roman familial  (Editura Marineasa, Timișoara, 2013)  al doamnei Liana Maria Gomboșiu, nepoata Valeriei. Această expoziție a fost organizată în 2019 de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, în seria evenimentelor „Spotlight Heritage Timișoara/ Patrimoniul sub reflectoare Timișoara”.

Participanții au descoperit, prin pași de dans, atmosfera poveștilor de altă dată din Cartierul Iosefin, într-un cadru deosebit, la apus de soare, și au făcut cunoștință cu lumea Valeriei, cu obiceiurile familiilor de altă dată, având posibilitatea să admire clădirile istorice ale orașului, cu ajutorul elementelor digitale de actualitate, care au interferat trecutul cu prezentul, toate acestea într-o experiență inedită. 

Implicare în comunitate și experiențe îmbunătățite de tehnologie în cartierul Iosefin

Acest eveniment a reprezentat dorința echipei de implementare de a inova modul în care istoria și patrimoniul construit al unui oraș sunt prezentate publicului larg, într-o manieră atractivă, artistică, dinamică, astfel încât să faciliteze conștientizarea și educația culturală, în special a tinerelor generații. 

Prin acest spectacol, Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Asociația Club de Dans Sportiv Magnum, au dorit să promoveze și valorifice patrimoniul cultural material al Timișoarei prin augmentarea artistică și digitală a poveștilor și clădirilor istorice din cartierul Iosefin, punând în valoare multiculturalitatea, diversitatea etniilor, a stilurilor arhitecturale și a parcursurilor istorice oferind povești care merită a fi perpetuate și valorificate artistic. 

Proiectul cultural numit „Spotlighting Timisoara’s Heritage through Dance/Descoperă patrimoniul Timișoarei în pas de dans”, proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, inițiativă a Asociației Club de Dans Sportiv Magnum,  face parte din Programul Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și spune în pași de dans poveștile din cartierele Timișoarei, într-un spectacol care aduce trecutul în prezent.

Spectacolul de dans înregistrat într-o experiență multimedia cu AR poate fi vizionat aici:

Detalii

Data:
22 iulie 2022
Eveniment Categorii:
, ,
Etichete Eveniment:
, , , ,

Organizatori

Spotlight Heritage Timisoara
Clubul de Dans Sportiv Magnum Team
Muzeul Național al Banatului

Loc de întâlnire

Podul de Fier, Cartier Iosefin
Strada Andrei Mureșanu 2, Timișoara
Timișoara, Timis 300160 România
+ Harta Google