Vernisajul expoziției „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – O lume în oglindă

Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Vernisajul expoziției „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – O lume în oglindă

iulie 5 @ 19:00 - 20:30

Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de ID/IFR și e-Learning, Centrul Multimedia, împreună cu Muzeul Național al Banatului vă invită marți, 5 iulie, ora 19:00 , la Vernisajul expoziției „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – O lume în oglindă ”

Participarea este gratuită.

În 2022 sfidăm granițele timpului cu ajutorul tehnologiei și explorăm literatura, cultura și patrimoniul Timișoarei prin Cartierul Cetate – o lume în oglindă, prin poezie, literatură, inovație și parfumul trandafirilor!

.

2022: Cetate – O lume în oglindă: aduce sub reflector literatura și poezia care celebrează Timișoara

În cadrul evenimentului vor fi lansate expoziția de la Bastionul Theresia, expoziția stradală cu cele 18 locații emblematice din cartierul Cetate, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate virtuală, prin care timișorenii și nu numai sunt invitați să descopere multiplele povești ale Timișoarei. Anul 2022 pune sub reflector literatura și poezia care celebrează Timișoara, dublată de ilustrarea alegoriei simțului olfactiv prin valorificarea mitului urban de oraș al trandafirilori, care recreează atmosfera cartierului Cetate de acum și altădată – atmosferă care este transpusă totodată și virtual, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.

Gazdele vernisajului sunt echipele Universității Politehnica Timișoara și a Muzeului Național al Banatului.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara invită timișorenii și nu numai într-o incursiune în lumea din Timișoara de altădată, îmbinând multiplele povești ale Timișoarei – poveștile patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților, etniilor și locuitorilor – cu tehnologiile de ultimă generație pentru a oferi o experiență complexă, inspirată de istorie și îmbunătățită cu ajutorul lumii digitale.

Selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, amintirile din istoria orală timișoreană valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală sunt îmbinate cu poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către cunoscutul poet timișorean Robert Șerban.

Explorarea istorică și literară a cartierului Cetate este dublată de ilustrarea alegoriei simțului olfactiv prin valorificarea mitului urban despre Timișoara ca oraș al trandafirilor, creat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin activitatea unor dinastii de grădinari. Imaginile de epocă redau activitatea familiei Mühle, o secvență din expoziție fiind dedicată florilor și alta experimentelor științifice, într-o transpunere modernă și tradițiilor timișorene.

Urmărește evenimentul și pe:

Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara

Twitter: @spotlight_TM21

Instagram: @spotlight_tm

Descarcă aplicațiile mobile Spotlight Heritage Timișoara:

Pentru utilizatorii Android

Pentru utilizatorii iOS

Vizionează un videoclip reprezentativ pentru cartierul Cetate aici.

____________________

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.

 

 

Detalii

Data:
iulie 5
Timp:
19:00 - 20:30
Eveniment Category:

Organizator

Spotlight Heritage Timisoara
Telefon:
+40 256 40 33 00
Email:
contact@spotlight-timisoara.eu
Vezi site-ul web Organizator

Leave a comment

Română