Scroll Top

Analiza mirosului pentru petalele trandafirului – Experiment Chimic

Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Analiza mirosului pentru petalele trandafirului – Experiment Chimic

1 iulie 2022

Cartierul Cetate – O lume în oglindă
Experimentul realizat de Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din UPT despre Analiza mirosului pentru petalele trandafirului.

In cadrul laboratorului de spectroscopie de masa al Institului de Cercetare pentru Energii Regenerabile și al Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara se efectueaza o serie de experimente care permit identificarea compușilor chimici responsabili prentru aroma florilor/petalele de trandafiri precum și indentificarea acestor compusi în produse alimentare sau cosmetice cu aromă de trandafiri.

Trandafirii au o însemnatate specială pentru Timișoara deoarece in Parcul Rozelor anual înfloresc peste 10.000 de trandafiri roșii, roz, albi, galbeni și violet grupați în funcție de soiuri. Parcul Rozelor a fost inaugurat la 19 iulie 1891 fiind amenajat de către renumiții arhitecți peisagiști Wilhelm Mühle și Wenceslas Franz Niemitz. După vizita împăratulului Franz Joseph din 16 septembrie 1891, Timișoara devine cunoscută ca și „oraș al trandafirilor”.

În vederea realizării experimentelor se utilizează o tehnică modernă de analiză, și anume cromatografia de gaze cuplată cu spectrofotometria de masă prin tehnica Headspace. Tehnica poate fi aplicată pentru a investiga diverse tipuri de probe, de la produse alimentare și cosmetice, până la probe prevelate în criminalistică sau meteoriți. Probele analizate au fost petale de trandafiri autohtone din Timișoara de diferite specii, dar și diferite produse cu această aromă, apă de trandafiri, ulei esențial, ulei odorizant și un produs alimentar, siropul de trandafiri.

Tehnica Headspace prezintă avantajul de a permite analizarea directă probelor fără etape suplimentare de pregătire ale acestora, fără a utiliza solvenți, fiind o medodă foarte eficientă ce ste prietenoasă cu mediul înconjurător. În timpul analizei are loc separarea compușilor de aromă, generându-se o cromatogramă în care aceștia pot fi vizualizați, iar mai apoi identificați pe baza spectului de masă și a bazei de date de compuși chimici disponibilă în cadrul laboratorului.

Determinarea se realizează cu ajutorul sistemului automat disponibil iar dupa pregătirea probelor acestea sunt supuse unui proces de încălzire la diferite temepraturi iar compușii volatili trec în fază gazoasă, compoziția chimică fiind analizată de către aparat. Aroma de trandafiri este compusă în general de cel puțin 20 de constituenți majoritari și mult mai mulți constistuenți minoritari. În funcție de zona geografică și condițiile geografice aroma trandafirilor are o compoziție chimică specifică. Spre exemplu, trandifirii de Damasc, cultivați în preponderență în Bulgaria vor avea o componente de aromă diferite fașă de cei din Timișoara, iar prin această tehnică de analiză se pot identifica diferențele.

In plus această tehnica utilizată în cadrul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din cadrul Universității Politehnica Timișoara permite stabilirea provenientiei aromelor din surse naturale sau sintetice.

Detalii

Data:
1 iulie 2022
Eveniment Categorii:
,
Etichete Eveniment:
, , , ,

Organizator

Spotlight Heritage Timisoara
Telefon
+40 256 40 33 00
Email
contact@spotlight-timisoara.eu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de întâlnire

Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului
Bulevardul Vasile Pârvan 6, Timișoara
Timisoara, Timis 300750 România
+ Harta Google

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Național Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.

Contact

Adresa:

Bd. Vasile Pârvan Nr. 2 B, Timisoara, 300323

Telefon: +40 256 40 33 00

Meniu
Urmărește-ne pe:

Aplicația este diponibilă aici:

   

This is custom heading element