Clădire monument istoric din Timișoara, proiectată de László Székely.
Cazarma de pompieri Iosefin
Cazarma de pompieri Iosefin

Bulevardul 16 Decembrie 1989

Cazarma pompierilor din Iosefin este o clădire monument istoric din Timișoara, proiectată de László Székely în stilul anilor 1900. A fost construită în cartierul Iosefin, iar actual este sediul Detașamentul 2 de Pompieri Timișoara.

C

Cazarma pompierilor din Iosefin este un edificiu monument istoric din Timişoara, proiectat de László Székely în stilul anilor 1900. A fost construită lângă vechea remiză a pompierilor pe locul vechiului turn de veghe. Actual este sediul Detaşamentului 2 de Pompieri Timişoara.

În Timişoara, primul regulament pentru pompieri datează din 13 martie 1774 şi conţinea instrucţiuni de prevenire a incendiilor specifice Timişoarei şi prevederi privind organizarea intervenţiei.

La 22 august 1869 au fost înfiinţate brigăzi de pompieri voluntari în cartierele Iosefin, Elisabetin şi Fabric, iar în 1893 şi în Mehala.

Compania de pompieri din Iosefin avea rezultate foarte bune, motiv pentru care în 1904 primăria a dispus construirea unei cazărmi noi, alături de vechea remiză. Construcţia a început în luna iulie 1905 şi a costat în jur de 84 000 de coroane (echivalent a 25 kg aur). A fost inaugurată la 1 iunie 1906. Clădirea, în funcţiune şi astăzi, are un corp principal şi corpuri laterale. La parter se aflau remizele trăsurilor şi patru grajduri pentru cai. La primul etaj se găseau încăperile comandantului, cele pentru odihnă şi sala de aşteptare a pompierilor, iar la al doilea diferite depozite şi un rezervor cu apă pentru umplerea cisternelor. Turnul de veghe domina întreaga zonă de vest a oraşului.

În 1928 s-a hotărât renunţarea la pompierii voluntari, corpul de pompieri urmând să fie format exclusiv din pompieri de meserie, înzestrat corespunzător. În urma aprobării de către Ministerul Afacerilor Interne, primăria a organizat Serviciul Pompierilor, având 80 pompieri şi 2 ofiţeri.

În 1936 Ministerul Afacerilor Interne a dispus militarizarea pompierilor din Timişoara. La data de 1 iunie 1936 s-a înfiinţat Compania de Pompieri Militari Timişoara cu un efectiv de: 1 căpitan, 2 ofiţeri subalterni, 8 subofiţeri şi 80 soldaţi.

În momentul de faţă în Timişoara există două detaşamente de pompieri, Detaşamentul 1 de Pompieri Timişoara, cu sediul pe strada Înfrăţirii, nr. 13 şi Detaşamentul 2 de Pompieri Timişoara, cu sediul în cazarma din Iosefin.

Clădirea poate fi vizitată în cadrul turului  Edificare și restaurare – Iosefin și piețele sale, organizat de către cei de la Tur de arhitectură.

Video
Cazarma de Pompieri Iosefin

Clădirea pompierilor din Iosefin

Liana Maria Gomboșiu, Valeria dr. Pintea. Un roman familial, Editura Marineasa, Timișoara, 2013, p. 92

Valeria Pintea nu a uitat Lugojul niciodată, dar de Timişoara s-a legat nespus de tare şi acesta a fost oraşul ei până la sfârşit. Îi cunoştea fiecare cartier fiindcă avea rude îndepărtate, prieteni mai mult sau mai puţin apropiaţi, răspândiţi prin tot oraşul şi pe care îi vizita cu asiduitate, pe la care trecea fie şi câteva minute doar, de zilele onomastice şi de naştere a căror evidenţă o ţinea cu stricteţe pentru un număr incredibil de cunoscuţi. Ştia poveştile clădirilor mai importante, avea simpatii şi antipatii în rândul celor care însemnaseră ceva pentru „civitas Themesiensis”: prinţul Eugen de Savoia, guvernatorul Mercy, generalul Scudier…Iubea Bega şi podurile peste canalul cu maluri înierbate, castelul lui Robert de Anjou refăcut de Huniadi, catedralele, clădirile impunătoare de o parte şi de alta a Corsoului, parcurile pline de trandafiri. Datorită prieteniei din tinereţe cu arhitectul Vlad, cunoştea multe despre arhitectura oraşului şi proiectele de extindere viitoare. Era prezentă la toate evenimentele care priveau aspectul oraşului, aşa cum a fost inaugurarea, în 1926, a „Lupoaicei capitoline”, dăruită de către Roma, festivitate la care a simţit un ecou al tresăririi entuziaste din 1918.

360
Panorama
Română