Premierele tehnice din istoria Timișoarei, precum și tehnologiile de ultimă generație și aplicațiile dezvoltate de cercetătorii UPT sunt găzduite acum la Muzeul Tehnic al Universității Politehnica Timișoara. Odată cu Centenarul Universității Politehnica Timișoara – Politehnica100 (în 2020), muzeul reunește trecutul și viitorul tehnologic timișorean printr-o serie de exponate cu valoare istorică, echipamente de realitate imersivă și cu aplicații interactive.
Experimentarium TM, laboratorul interactiv de fizică inaugurat în premieră la Timișoara, este organizat în colaborare de Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Vest, o adevărată „școală altfel”, la care oricine are acces, creat cu scopul de a dezvolta interesul pentru știință al elevilor, înființat în aprilie 2011. Într-un spațiu generos, de peste 800 mp, Experimentarium TM oferă tuturor celor interesați peste 350 de experimente variate, ce ilustrează principalele fenomene și legi ale fizicii, dar nu repetă experimente descrise în manualele școlare. Centrul Experimentarium TM își propune să facă știința mai vizibilă, mai palpabilă și mai accesibilă, prin metode de învățare sintetizate sub deviza „experimentează tu însuți”.
Premierele tehnice din istoria Timișoarei, precum și tehnologiile de ultimă generație și aplicațiile dezvoltate de cercetătorii UPT sunt găzduite acum la Muzeul Tehnic al Universității Politehnica Timișoara. Odată cu Centenarul Universității Politehnica Timișoara – Politehnica100 (în 2020), muzeul reunește trecutul și viitorul tehnologic timișorean printr-o serie de exponate cu valoare istorică, echipamente de realitate imersivă și cu aplicații interactive.
Muzeul UPT găzduiește o serie de exponate care au făcut istorie în Timișoara, începând cu MECIPT-1, pus în funcțiune în 1961. În cadrul Muzeului UPT și-au găsit loc și MECIPT-2, un calculator de generația a doua, cu tranzistoare și memorie cu ferite, pus în funcțiune în 1965.
Primul calculator proiectat și realizat într-o instituție de învățământ superior a fost dat în funcțiune la Institutul Politehnica Timișoara (actuala Universitatea Politehnica Timișoara) în 1961, de către un colectiv coordonat de Iosif Kaufmann și William Löwenfeld. Denumit MECIPT (Mașina Electronică de Calcul a ITP), calculatorul funcționa în tehnologia tuburilor electronice cu memorie operativă tip tambur magnetic.
MECIPT-1 avea dimensiuni impresionante, era construit cu peste 2000 de tuburi electronice, zeci de mii de componente electronice discrete, avea ca memorie internă și externă un tambur magnetic cu o capacitate echivalentă cu 3 KB. Viteza calculatorului era de 50 de operații pe secundă și programele se elaborau în cod mașină. Introducerea datelor și programelor se făcea pe bandă de hârtie perforată, iar extragerea la o mașină de scris electrică.
MECIPT-1 a fost intens folosit pentru calcule științifice și de proiectare. Printre beneficiarii săi au fost ISCH, ISPH, Electromotor, DSAPCT, ISPE, Centrele de Calcul ale Universității București, Academiei din Timișoara și Cluj. Pe MECIPT-1 a fost scris programul pentru Catedra de Construcții Metalice din UPT, necesar pentru proiectarea elementelor de structură pentru actuala cupolă Romexpo (1963), dar și primele încercări de traducere automată din limba engleză în română.
(MECIPT : începuturile ştiinţei şi ingineriei calculatoarelor la Politehnica din Timişoara / ed.: dr. ing. Horia Gligor, prof. dr. ing. Sabin Ionel, Timişoara, Editura Politehnica, 2011)
”Politehnica din Timișoara a fost pentru mine mult mai mult decât o simplă universitate pe care am absolvit-o. Șansa a făcut să fiu parte din echipa MECIPT și din tot ceea ce a urmat după aceea. Atmosfera de la MECIPT era extraordinară. Nu te urmărea nimeni dacă stai 8 sau 6 ore şi în consecinţă veneam dimineaţa la orele 8, mergeam la masă la prânz o oră sau două şi ne prindea seara şi la orele 10 în laborator. Echipa s-a mărit rapid, la fel şi densitatea în sala în care aveam un birou. Personal, de câte ori trec prin nordul Bucureștilor și văd cupola Romexpo, îmi amintesc de calculele pe care le-am făcut cu MECIPT-1 în vara anului 1963…… De numele Politehnicii din Timișoara şi MECIPT este astfel legată declanșarea revoluției digitale în România. La dezvoltarea industriei naționale și-au adus contribuția numeroși ingineri absolvenți ai Politehnicii timișorene. Unii au lucrat la MECIPT, alţii au fost studenţi şi apoi absolvenţi, alţii au fost beneficiari şi au învăţat abecedarul profesiei pe aceste prime calculatoare. Fiind creat în mediul universitar MECIPT-1 a avut un impact naţional semnificativ mai mare decât colegele din generaţie CIFA şi DACICC. Ajuns până în vârful managerial al industriei naționale am constatat cu satisfacție acest impact real al Timișoarei.”
Vasile Baltac, (n.1940, absolvent în 1962 al Institutului Politehnic Timișoara, membru al echipei MECIPT-1) Gânduri la o aniversare: MECIPT 50 ani, Revista Orizont, 2011.
Bibliografie:
- https://en.wikipedia.org/wiki/MECIPT– site accesat în mai 2022.
Muzeul tehnic al UPT – Experimentarium
„Merge înainte pe lângă noile clădiri ale Politehnicii, trece pe lângă un gard viu. Glod întărit, Picioarele îi sunt neobişnuite cu mersul. îl încearcă un soi de nelinişte asemănătoare aceleia cu care te pregăteşti să aştepţi pe cineva foarte important. Sub braţ poartă o carte învelită în piele, cu încuietori de argint. O aruncă în drum și privește norișorul de praf care plutește pe deasupra coperților.[…] Acoperișurile Politehnicii scad. Oamenii dinăuntru au fețele pământii. Ascultă ticăitul ceasului.”
(Daniel Vighi, Însemnare despre anii din urmă, Cartea Românească, 1989, p. 46-47)