Parcul Rozelor este unul din parcurile din Timișoara, amenjat în cartierul Cetate extra muros.
Parcul Rozelor
Parcul Rozelor

Parcul Rozelor, denumit anterior Parcul trandafirilor, Rosarium, Parcul de Cultură și Odihnă Ștefan Plavăț este unul din parcurile din Timișoara, amenjat în cartierul Cetate extra muros.

Parcul Rozelor, denumit anterior Parcul trandafirilor, Rosarium, Parcul de Cultură și Odihnă Ștefan Plavăț este unul din parcurile din Timișoara, amenajat în cartierul Cetate extra muros.
Mihai Demetrovici, șeful serviciului de horticultură al Primăriei Muncipiului Timișoara, s-a ocupat de amenajarea peisagistică a parcului, începută în anul 1929 și continuată în perioada 1932-1934. Parcul, situat pe malul râului Bega, a fost amenajat în stil englezesc, cu alei, baldachine și rondouri de trandafiri, în perioada interbelică existând peste 1200 de varietăți de trandafiri, etichetate. În aceeași perioadă a fost amenajat teatrul în aer liber. Distrus în timpul bombardamentelor din 1944, parcul a fost refăcut după al Doilea Război Mondial, fiind organizate aici spectacole în aer liber și amenajată o bază sportivă.
În anul 2012 parcul a cunoscut un proces de reamenajare, fiind amplasate la intrarea principală dinspre strada academician Alexandru Borza bustul lui Wilhelm Mühle (1845–1908), proprietarul unor plantații, sere și grădini celebre în monarhia austro-ungară,, și bustul fiului acestuia, arhitectul peisagist Árpád Mühle (1870–1930), care au contribuit la renumele Timișoarei ca orașul rozelor.

Bibliografie:

  1. Mihai Opriș, Mihai Botescu, Arhitectura istorică din Timișoara, Editura Tempus, Timișoara, 2014
Video

Parcul Rozelor

Robert Șerban

abia de eram student la Poli

și-am vrut să dau gata o studentă de la U

așa că într-o noapte

m-am furișat în Parcul Rozelor

dinspre Michelangelo

m-am prefăcut că mă plimb

i-am ochit din câteva priviri

am scos încet lama

am prins-o între primele două degete

și m-am apropiat

 

îmi amintesc că am privit luna

și-am făcut pe loc puțină optică și geometrie-n spațiu:

razele ei să nu cadă pe mica pată de oțel

și să mă trădeze ca-n filmele indiene

 

când m-am aplecat

m-a zăpăcit atât de tare mirosul și frumusețea lor

încât nu doar că nu i-am tăiat

dar am scos din plasa de cadou

sticla

am desfăcut-o scurt cu bricheta

și am udat

de jur-împrejur

tufa cu trandafiri

iunie 2022

Parcul Rozelor. Rozelor, cuvânt care ezită între un anumit farmec și kitch. Cavalerul rozelor, războiul celor două roze, Roza Lang.” (Livius Ciocârlie, Clopotul scufundat, Cartea Românească, 1988, p. 172)

 

Şi eu am jucat tenis şi fotbal. Greu se găsea o rachetă. Fotbal jucam chiar şi cu bordurile, pe strada Petre Carp, astăzi a Trandafirilor, unde nu erau băieţii cu vilele transformate, ci erau oamenii care trăiau de o viaţă acolo şi care sub presiunile de atunci au trebuit să plece din acest splendid bulevard care a suferit o serie de metamorfoze. Loga era un cartier elevat în care au existat consulate. Pe Loga erau două licee de performanţă. Liceul de băieţi Loga trecut prin şcoala medie Loga, prin liceul Nicos Beloianis şi în sfârşit revenit la numele tradiţional. La fel a fost şi liceul Carmen Sylva, liceu de fete. Aceste licee aveau un anumit standard, nu oricine făcea acest liceu, cu profesori formidabili, exigenţi, profesori care au lăsat nişte urme. Întregul cartier era o combinaţie între evrei, români, dar şi italieni. Eu am avut prieteni evrei: Baruh, Langer, Herzog. Cum am spus erau şi italieni, cum ar fi de exemplu, Fosatti, care erau directorii sau patronii unor firme textile care existau în Timişoara. Exista o anumită societate aici foarte interesantă, medici foarte mulţi, avocaţi.

Sigur că a venit şi momentul comunismului când în douăzeci și patru de ore a trebuit să fim daţi afară, aruncaţi în pivniţă care, cum a putut. Înainte de asta a venit valul rusesc, când se purta un cuvânt care însemna „rechiziţionare”. Asta însemna că venea comisia spaţiului de la Sfatul popular, se uita câte camere ai şi-ţi băga sovieticii. Deasupra noastră, chiar în timpul războiului, am avut o platformă, acolo exista o mitralieră iar „băieţii noştri”, cavaleria rusească cantonată în Timişoara făcea salturi în Parcul Rozelor din bucsus în bucsus. Acest parc al rozelor care nu se numeşte  Parcul Trandafirilor… Timişoara nu este a trandafirilor, este a rozelor, roză înseamnă altceva, parcă are altă nobleţe. Nu este nici Parcul de „cultură şi hodină”, producţie sovietică sută la sută. Era un parc care avea o colecţie splendidă de trandafiri care erau puşi în nişte romburi de bucsus. Fiecare specie era cantonată. Ruşii făceau călărie pe aleile parcului şi săreau acolo. A fost primul semnal de distrugere. A urmat acest proiect care s-a numit Parcul de „cultură şi hodină” şi l-au stricat definitiv. Parcul rozelor a cam dispărut fiindcă a dispărut numele străzii care a suferit fel de fel de denumiri. Acum e strada Trandafirilor.*

Nicolae Diminescu . n. 1939 intervievat de Adrian Onica în 2005 Timişoara ( Arhiva Grupului de istorie orală  şi antropologie culturală,  A Treia Europă, BCUT)

* Strada a recăpătat între timp numele de Petre Carp

Pentru publicul general, acesta este un simplu parc frumos amenajat, înconjurat de magia trandafirilor. Un loc de poze pe timp de primăvară și vară. Însă pentru studenții orașului Timișoara, acesta reprezintă locul în care am dat startul unui nou capitol în viața noastră. Iar aici mă refer la ziua absolvirii universității. Fie că vorbim de un student de licență sau unul masterand, ziua absolvirii va avea mereu un loc special în inimille tuturor. Iar Universitatea Politehnică Timișoara, asemenea Universitatea de Vest, decid să organizeze aceste festivități în parcul rozelor. Un moment de mândrie, un moment de tristețe, și un moment care te face să uiți de frică de necunoscut și să devii pregătiți pentru orice. O zi însorită, plină de emoție, în care îțî iei inima in dinți si pășești pe această scenă , ești înconjurat de colegi, profesori și toți cei dragi ție, un peisaj de poveste.

Cristina Ecobici, Studentă UPT, 2023

 

Într-o seară de vară, după o zi copleșitoare, am decis împreună cu logodnicul meu să mergem la o plimbare în parcul rozelor. Acesta fiind pentru noi un loc special, pe care il considerăm ca fiind o oază de liniște și frumusețe. În timp ce ne plimbam, am remarcat un domn de aproximativ 70 de ani, stând pe o bancă, însă destul de agitat. Odată ce ne-am apropiat, a tresărit, și a cu o privire blândă ne-a întrebat dacă cămașa lui pare șifonată. Noi i-am răspuns că este în regulă și chiar frumoasă, apoi am observat că avea un buchet impresionant de flori pe bancă.

Văzându-ne zâmbind, ne-a mărturisit că își așteaptă soția, în locul în care s-au cunoscut în urmă cu 50 de ani și își dorește ca totul să fie perfect. Nu am stat mult de vorbă deoarece lângă noi apăruse soția dânsului, astfel, ne-am îndepărtat ușor.

Însă, pe noi, fericirea pe care am văzut-o în privirea lui, ne-a făcut să realizăm că trecerea ireversibilă a timpului, nu poate trece peste o iubire adevărată.

De aceea, sunt de părere că acest loc te îndrumă să contemplezi asupra frumosului și romanticului.

Paulescu Oana Iasmina, Studentă UPT, 2023

 

Am ales să scriu o povestioară despre Parcul Rozelor deoarece este unul dintre primele locuri pe care le-am vizitat de la venirea în oraș.

Aici, împreună cu colega mea Lorena am luat parte în anul 2018 la Street Food Festival un festival dedicat preparatelor gastronomice de peste tot din lume unde puteam încerca orice mâncare pe care întotdeauna am dorit să o gustăm.

Atât eu cât și Lorena am decis să ne cumpărăm niște cartofi în stil mexican, de care am fost plăcut surprinși și pe care îi vom mai comanda de fiecare dată când avem ocazia.

Acest festival a luat parte exact în perioada când am început primul an la facultate și a reprezentat o experiență nouă și diferită în materie de gastronomie care ne-a lăsat o impresie bună.

Totodată acesta este locul unde am avut ceremonia de absolvire a facultății în anul 2021.

     
Eduard M, Student UPT, 2023

 

Timișoara mereu mi s-a părut un oraș divin, plin de cultură și istorie. Exact din această cauză am ales să vin aici la facultate și să descopăr tot mai mult acest oraș magnific. Bineînțeles că am ajuns și în Parcul Rozelor, un loc care mi se pare unul din cele mai frumoase din Timișoara, un loc în care primăvara natura prinde viață și totul devine mai încântător.

Acesta se întâmplă să fie și locul în care eu am cea mai frumoasă amintire din anii în care am stat în acest oraș – absolvirea. N-am putut decât să mă bucur la auzirea acestor vești, întrucât acela era locul meu preferat din tot orașul. Absolvirea ne-a reunit pe toți după un an greu, iar întâlnirea a fost cu sentimente mult mai intense decât în alte dăți, stând cu toții departe unul de celălalt atât de mult timp.

Pot să spun că absolvirea facultății a reprezentat și încă reprezintă cel mai frumos moment din viața mea de până acum, un moment plin de emoție și cu bucurie imensă în suflet. M-a făcut să mă gândesc că pe parcursul facultății am cunoscut oameni noi, oameni cu care am împărtășit cele mai frumoase amintiri. Parcul Rozelor din Timișoara va rămâne pentru mult timp un loc “de suflet” pentru mine, iar de oricâte ori ajung acolo îmi voi aminti cu drag de anii facultății, cât și de absolvirea ei, un moment unic în viață.

       

 

Lungu Lorena Ioana, Studentă UPT, 2023

 

Parcul Rozelor din Timișoara este unul dintre cele mai frumoase parcuri pe care le-am văzut în viața mea. Acesta este situat în zona centrală a Timișoarei și este într-adevăr deosebit datorită aranjamentelor florale care îți bucură privirea, datorită baldachinelor albe și elegante care sunt perfecte pentru poze, desigur aici sunt organizate și diverse evenimente în aer liber precum piese de teatru, jocuri sportive și nu în ultimul rând festivități de absolvire.

Merg constant în parcul Rozelor, cel mai mult îmi place în perioada primăverii când totul e înflorit, când soarele nu e prea puternic și mă pot bucura de clipe de liniște într-un peisaj fabulos, dar o anumită experiență m-a făcut să fiu și mai atașată de acest parc: festivitatea de absolvire a facultății de Științe ale Comunicării din cadrul universității Politehnica.

Am avut ceremonia de absolvire în luna iulie a anului 2021, mai exact în 01 iulie și pot spune că a fost o zi superbă de la A la Z. Încă de dimineață am ajuns în parc, emoționată să îmi văd colegii și ne punem robele și pălăriile pentru a ne pregăti de eveniment. Îmi amintesc că deja am început să socializăm și să ne facem o grămadă de poze pentru a le păstra ca amintiri despre acea zi minunată.

Pe parcul zilei, am început să ne așezăm și să ne organizăm, astfel încât ceremonia să fie pusă la punct din toate punctele de vedere. Pe scenă au intrat profesorii noștri și dl. decan care au început să vorbească despre experiențele noastre și atunci am început să realizez și mai mult ca acest capitol se încheie și că începe viața de adult, cum ziceam noi atunci.

Vremea era perfectă, parcul era plin de prieteni, părinți ai tuturor studențiilor, totul era amenajat cu atenție, iar faptul că a fost aleasă această locație drept prezentare a ceremoniei, nu putea să nu mă bucure atât de tare. După ceremonie, după ce am fost strigați pe rând, cu lacrimi în ochi mă uitam spre parc și vedeam cum toți se îmbrățișau și își urau lucruri minunate, aveam viitorul în față și eram curioși de ce ne așteaptă.

În încheiere, lăsând deoparte povestea mea personală, parcul Rozelor este unul magic, un parc care merită vizitat și pe care-l recomand mereu când vreți să scăpați de oraș, chiar în oraș. O să las câteva poze mai jos din acea zi pe care sper că vă veți bucura să le vizionați și voi.

       

       

Toader Iasmina, Studentă UPT, 2023

360
Panorama
Română