Scroll Top
Fundația Triade a început în anul 2003 proiectul "Pepiniera de sculptură", prin care artiști români și internaționali sunt reprezentați cu lucrări importante pentru domeniul sculpturii.

Parcul de sculptură Triade – despre sculptură 

Parcul de sculptură Triade – despre sculptură

Fundația Triade a început în anul 2003 proiectul „Pepiniera de sculptură”, prin care artiști români și internaționali sunt reprezentați cu lucrări importante pentru domeniul sculpturii.

Ascultă versiunea audio.

Fundația Triade a început în anul 2003 proiectul „Pepiniera de sculptură”, prin care artiști români și internaționali au oferit machetele unor lucrări, care ulterior au fost produse in Timișoara pentru o expoziție în aer liber.

În spațiul numit Parcul Triade, din proximitatea Fundației Interart Triade, în care funcționează Muzeul Jecza, sunt expuse peste 40 de lucrări din piatră și metal, unele realizate de importanți artiști în domeniul sculpturii din România: Peter Jecza, Mircea Roman, Aurel Vlad, Linda Saskia Menczel, Bogdan Rață, Dumitru Șerban, Ștefan Călărășanu, Roman Cotoșman, Onisim Colta, Rudolf Kocsis, Ștefan Bartha, Horia-Cătălin Bojin, Ingo Glass.

Video

Parcul de sculptură Triade – despre sculptură

Ascultă versiunea audio.

„Ultimele zile ale expoziției The Other Trans-Atlantic. Kinetic and Op Art in Eastern Europe and Latin America (2018), în care lucrări ale lui Constantin Flondor și ale Grupului Sigma sunt expuse alături de alte peste o sută de lucrări, cuprinzând sculpturi cinetice, picturi, desene, filme și instalații, precum și materiale arhivistice unice. 

Amplă panoramă ce leagă arta din țările Estului european de mișcările din America Latină. Reflecție asupra complexei înțelegeri a acestui fenomen ce se regăsește în puncte distale ale globului. 

Structura elastică a grupului Sigma este una dintre piesele iconice ale expoziției. Mi-a tresăltat inima de bucurie văzând-o tronând în sala de expoziție… 

În ultimii 5-6 ani, recunoașterea valorilor de artă timișorene a crescut într-un ritm impresionant. Pe lângă arta artiștilor emigrați mai demult, cum este Ingo Glass, lucrările din avangarda anilor ’60-’80 au fost expuse internațional și au intrat în valoroase colecții de artă europene și trans-atlantice: Bienala de la Veneția, Tate Modern Londra, Muzeul Ritter din Germania, Muzeul ZKM Karlsruhe, MUMOK Viena… acum, iată, Muzeul de Artă Contemporană din Varșovia, Muzeul Garage din Moscova, Muzeul din São Paulo. 

Și călătoria abia a început…”

Fragment din Zile de capăt 11. (Pseudo)corespondență. 1 ianuarie – 1 aprilie 2018, volum manuscris de Sorina Jecza

360
Panorama
Română