- Acest eveniment a trecut.
Proiectul Patrimoniul sub Reflectoare Timișoare/Spotlight Heritage Timișoara prezentat ca exemplu de bună practică la simpozioane culturale naționale și internaționale
20 noiembrie 2022
În perioada 17-18 noiembrie a avut loc Simpozionul Internațional „Moștenirea culturală și inovația în societatea contemporană/Cultural Heritage and Innovation in Contemporary Society” care a reunit la Galeria Mansarda, Facultatea de Arte si Design – UVT, curatori de artă, artiști, arhitecți, specialiști în conservarea patrimoniului și în alte domenii corelate.
Diana Andone, directorul CeL și inițiatoarea Patrimonul sub reflectoare/Spotlight Heritage Timișoara, a fost invitată ca speaker al acestui eveniment, vorbind publicului prezent despre ”Noile tehnologii în Spotlight Heritage” și impactul major adus de utlizarea acestora în educație și cultură pentru generațiile actuale.
Spotlight Heritage Timișoara fost prezentat ca un exemplu de bună practică pentru integrarea de tehnologie și educație artistică, punându-se accentul pe natura sa participativă, una dintre cele mai importante carcteristici ale proiectului, prin care implicarea studenților și profesorilor în crearea de artefacte digitale ocupă un loc central în dezvoltarea acestui proiect, colaborarea sectoarelor culturale cu sectorul academic, având de asemenea, o contribuție valoroasă.
Evenimentul face parte din seria evenimentelor ”La UVT, cultura e capitală!”, evenimente incluse în programul cultural Timișoara 2023, Capitală Europeană a Culturii și a avut ca scop schimbul de idei și bune-practici pentru amplificarea creativiății și a inovației în moștenirea culturală.
În perioada 18-20 Noiembrie 2022, Ministerul Educației – România și Inspectoratul Scolar Judetean Timis au organizat a XV-a ediție a Simpozionului Internațional Smart Kids.
Ediția din 2022 s-a desfășurat fizic, la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara și a adus sesiuni de comunicări științifice pe tema ”Educația și Noile Tehnologii IT în Euroregiune”. Dr. ing. Diana Andone a participat la acest eveniment pentru a patra oară ca și speaker invitat.
Printre numeroasele inițiative și proiecte care pot modela educația viitorului, dar și exemple practice de realizare a mici demonstrații VR pentru educația pre-universitară prezentate, dr. Diana Andone le-a vorbit celor prezenți despre proiectul Patrimoniul sub Reflectoare Timișoare/Spotlight Heritage Timișoara.
Inițiatoarea Spotlight Heritage Timișoara a explicat publicului prezent cum acest proiect de cultură digitală a demonstrat în ce mod moștenirea culturală locală poate fi explorată și îmbogățită prin colaborare internațională și cum dezvoltarea povestirii digitale poate fi utilizată în scopuri educaționale, ca tehnică de învățare bazată pe proiecte în cadrul VR, dezvoltând abilități viitoare pentru studenți și/sau elevi.
Patrimoniul sub reflectoare/Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica din Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, care suprapune patrimoniul fizic în format digital, prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație (web, mobil, AR, VR și XR). Proiectul este co-finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș și face parte din seria proiectelor dedicate programului cultural – Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023.