Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cartierul Cetate din Timișoara sub reflectoarele Spotlight Heritage, prin spectacole de teatru cu tehnologii de ultimă generație

5 octombrie 2022

Două lumi distincte, dar complet opuse și-au dat întâlnire prin intermediul unei studente pasionate de vintage și o pasionată de tehnologie. O incursiune urbană de redescoperire a patrimoniului timișorean. 

Patrimoniul sub reflectoare a plimbat publicul timișorean într-o lume complexă, în care istoria și poveștile de altădată ale cartierului Cetate au fost experimentate printr-un spectacol de teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată. Cele două reprezentații ale spectacolului de teatru ”Cartierul Cetate, sub reflector!” au reușit să facă cultura, inovația și istoria orașului mai vizibilă, mai palpabilă și mai accesibilă participanților, aceștia devenind exploratori activi ai istoriei și științei orașului Timișoara.

Sute de vizitatori, atât tineri, cât și seniori, s-au bucurat de posibilitățile pe care ni le oferă lumea digitală, care ne permit să „sfidăm” granițele timpului și să explorăm cultura și patrimoniul orașului nostru, prin mijloace care ne captivează simțurile, într-o transpunere modernă a tradițiilor timișorene.

Evenimentul a fost realizat în două reprezentații, de Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului, împreună cu Teatrul studențesc Thespis și Asociația Diogene și face parte din seria de evenimente dedicate programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, desfășurate în cadrul proiectului Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara, proiect co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.

“Ce a fost”, “Ce este” și “Ce va fi” s-au împletit prin viziune tehnologică și creativitate artistică

Al treilea spectacol de teatru dintre evenimentele care explorează, cartier cu cartier, memoria și poveștile locuitorilor de ieri și de azi ai Timișoarei, dorind să pună în evidență patrimoniul cultural al orașului, a avut loc în două zile consecutive, 4 și 5 octombrie, în cadrul Muzeului Tehnic al UPT – Experimentarium TM, unde participanții au devenit exploratori activi ai istoriei și științei care au o semnificație importantă în patrimoniul orașului.

Au fost două seri deosebite, în care s-au construit povești, ne-am conectat cu oameni din prezent, dar și din trecut, și am reușit să revigorăm conștiința noastră civică. Timișoara face, în această perioadă, pași importanți spre conștientizarea colectivă a nevoii de cultură, iar evenimentele Spotlight Heritage Timișoara încearcă să sprijinine toți actorii din viața orașului, indiferent de rolul lor, să redescopere aspecte ale vieții lor citadine.

Un Experimentarium de imaginație, menit să deschidă noi perspective în mentalul colectiv

Muzeul Tehnic al UPT și Experimentarium TM, locul unde s-au desfășurat cele două spectacole de teatru, reprezintă un simbol pentru trecutul și viitorul tehnologic timișorean, un loc care te invită într-o lume a experimentelor, sub deviza „experimentează tu însuți”.

Regia spectacolului a fost inspirată din expoziția Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Cetate – O lume în oglindă, organizată chiar în acest an, de Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului, care are la bază selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, precum și amintirile culese din istoria orală timișoreană, valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală, care sunt îmbinate cu poeziile originale, create pentru Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara, de către cunoscutul poet timișorean Robert Șerban.

Aspectul inedit a fost oferit de utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată, elemente realizate de studenții din echipa proiectului ”Spotlight Heritage Timișoara” de la Universitatea Politehnica Timișoara.

 

Istoria de odinioară explorată cu ajutorul tehnologiei de azi 

Proiectul urmărește construirea de straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor lor care sunt prezentate digital prin aplicații inteligente și fizic, prin realizarea de spectacole de cultură, cu tehnologii de ultimă generație.

În distribuția spectacolului Cartierul Cetate, sub reflector!, adaptarea dramatică și regia au fost realizate de către Mădălina Ghițescu-Petre, actriță la Teatrul Merlin și regizor asociat la Teatrul studențesc Thespis, producția teatrală: Ionel Mărginean, șef lucrări Facultatea de Construcții, Universitatea Politehnica Timișoara, actorii: Eliza Cheșa, Maria Dombrov și  Alexandru Cătălin Timiș.

Conceptul și dezvoltarea tehnico-artistică au fost valorificate de către dr. Diana Andone, director Centrul de e-Learning, Universitatea Politehnica Timișoara și Marius Cornea, muzeograf, Muzeul Național al Banatului

Crearea de experiențe de realitate augmentată/virtuală și proiecție au fost realizate de către ing. Marius Tătaru, ing. Silviu Berzescu, studenți Master Tehnologii Multimedia, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale și Rafael Leucuța, Universitatea Politehnica Timișoara.

Orașul – un capitol în viața noastră

Pentru o interacțiune în plus cu spectatorii care așteptau cu interes spectacolul, echipa Spotlitght Heritage i-a invitat la un joc, unde aceștia au „călătorit” în atmosfera Timișoarei vechi pentru a recunoaște elemente vizuale din trecutul orașului.

Participanții au aflat cu această ocazie, cum arătau locurile odinioară, locuri unde ei își trăiesc povestea personală în prezent, contribuind astfel cu propriile povești, la crearea unor straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor și comunităților. Numeroase persoane și-au exprimat interesul pentru verificarea cunoștințelor despre patrimoniul cultural al orașului lor, primind la finalul jocului, premii ce le vor aminti de proiect și de această experiență.

Implicare în comunitate și experiențe îmbunătățite de tehnologie în cartierele Timișoarei

Acest eveniment a reprezentat dorința echipei de implementare, de a inova modul în care istoria și patrimoniul construit al unui oraș sunt prezentate publicului larg, într-o manieră artistică, dinamică, astfel încât să faciliteze conștientizarea și educația culturală, în special a tinerelor generații.

Prin acest spectacol, Universitatea Politehnica Timișoara , în parteneriat cuMuzeul Național al Banatului și Teatrul studențesc Thespis, au promovat și valorificat patrimoniul cultural, material, al Timișoarei prin augmentarea artistică și digitală a poveștilor și clădirilor istorice din cartierul Cetate, punând în valoare multiculturalitatea, diversitatea etniilor, a stilurilor arhitecturale și a parcursurilor istorice, oferind povești care merită a fi perpetuate și valorificate artistic.

Spectacolul de teatru înregistrat într-o experiență multimedia cu AR poate fi vizionat aici.

Detalii

Data:
5 octombrie 2022
Eveniment Categorii:
, ,
Etichete Eveniment:
, , , ,

Organizatori

Teatrul studențesc Thespis
Spotlight Heritage Timisoara
Muzeul Național al Banatului
Universitatea Politehnica Timișoara

Loc de întâlnire

Muzeul Tehnic UPT și Experimentarium TM
Experimentarium TM
Timisoara, Timis 300750 România
+ Harta Google