Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Cartierul Cetate – O lume în oglindă. Spectacol de dans, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată

31 octombrie 2022 @ 19:00 - 20:00

Spotlighting Timisoara’s Heritage through Dance
Descoperă patrimoniul Timișoare în pas de dans
Cartierul Cetate – O lume în oglindă
Spectacol de dans, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată

 

Vicariatul Ortodox Sârb, Timișoara | Luni | 31 Octombrie 2022 | ora 19:00

Vicariatul Ortodox Sârb a găzduit în 31 octombrie, de la ora 19.00, spectacolul de dans ”Cartierul Cetate – O lume în oglindă”, ultimul spectacol din seria celor patru, pe care proiectul cultural intitulat „Spotlighting Timisoaraʹs Heritage through Dance” și le-a propus.

Personajul a cărui poveste a fost transmisă în pași de dans a fost, și de această dată, unul feminin: Mariana. Aceasta este o fetiță care a copilărit în cartierul Cetate, în perioada interbelică, și care, mai târziu, va deveni prima soție a filosofului Mihai Șora. Povestea a fost spusă de Mariana la vârsta maturității depline, 84 de ani, în cadrul unui interviu realizat de prof.univ.dr. Smaranda Vultur, la Băile Herculane, în 2001 și face parte din arhiva  ”A Treia Europă” (BCUT). Tehnologia și elementele de realitate augmentată vor avea din nou, un rol foarte important.

Spectacolul este realizat de Clubul de Dans Sportiv Magnum Team, în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Național al Banatului și face parte din seria de evenimente dedicate programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, desfășurate în cadrul proiectului „Spotlighting Timisoara’s Heritage through Dance/Descoperă patrimoniul Timișoarei în pas de dans”, proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Show-ul îmbină dansul cu tehnologia, prin componentele de realitate virtuală și augmentată și se concentrează pe poveștile locuitorilor de altădată din cartierul istoric Cetate, punând în evidență patrimoniul cultural și amintirile din istoria orală timișoreană.

Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Cartierul Cetate – O lume în oglindă”, organizată de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara chiar în acest an, care a avut la bază selecția de texte literare culese de prof.univ.dr. Smaranda Vultur și de asist.univ.dr. Roxana Rogobete, amintirile din istoria orală timișoreană valorificate de Grupul de Istorie Orală și Antropologie Culturală, a fost punctul de plecare al acestui spectacol.

Proiectul „Spotlighting Timisoaraʹs Heritage through Dance” duce mai departe demersurile a două proiecte precedente: unul marca Magnum Team, intitulat „În pași de dans prin clădiri de patrimoniu”, derulat în 2021, iar cel de-al doilea al Universității Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, intitulat „Spotlight Heritage Timișoara”.

Detalii

Data:
31 octombrie 2022
Timp:
19:00 - 20:00
Eveniment Categorii:
, ,
Etichete Eveniment:
, , , ,

Organizatori

Spotlight Heritage Timisoara
Clubul de Dans Sportiv Magnum Team
Muzeul Național al Banatului

Loc de întâlnire

Vicariatul Ortodox Sârb
Piata Unirii 4
Timisoara, Timis 300085 România
+ Harta Google