Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Circumeuropa Sail Europe Around 2023 (SEA 2023) – prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei

18 iulie 2023 Toată ziua

Circumeuropa, prima expediție fluvio-maritimă a unui echipaj românesc în jurul Europei, a deschis noi orizonturi culturale și științifice cu prilejul Timișoara Capitală Culturală 2023. Expediția reprezintă o inițiativă remarcabilă care promovează Timișoara ca și Capitală Culturală și povestea orașului în cadrul comunităților europene.

Având un traseu care parcurge 5 râuri, 4 mări, un ocean și 5 strâmtori cu o ambarcațiune, traversând astfel foste și actuale Capitale Culturale, expediția Circumeuropa SEA 2023 devine abasadorul ideal al poveștilor și al culturilor orașului Timișoara. Ducând tradiții românești peste granițe, într-un eveniment de excepție, inițiativa reprezintă o călătorie culturală și științifică remarcabilă, care promovează dialogul intercultural și înțelegerea reciprocă între țările și comunitățile europene.

În cadrul proiectului, Spotlight Heritage Timișoara a jucat un rol esențial în promovarea culturii și patrimoniului Timișoarei în jurul Europei, utilizând tehnologii digitale și realitatea virtuală. Această inovație a permis publicului și oamenilor din fiecare țară vizitată să descopere povestea și frumusețea orașului Timișoara, chiar de la distanță. 

Diferiți oameni, din culturi și țări diferite au putut experimenta și simți pe propria piele poveștile și cultura orașului nostru. Au avut parte de experiențe imersive care au dus Timișoara peste granițele fizice, dar și peste cele ale timpului, spunând povestea oamenilor din orașul de pe Bega, a clădirilor, istoriei și patrimoniului, toate adunate în aplicații realizate de stundeți și profesori ai Universității Politehnica Timișoara. La câteva click-uri distanță și fără prea mare efort, Timișoara a avut parte și de turiști virtuali, permițându-le astfel să internalizeze poveștile digitale ale orașului.

Prin intermediul acestei inițiative, proiectul Spotlight Heritage Timișoara și însuți orașul continuă să inspire și să conecteze oameni din toate colțurile Europei, consolidându-se astfel ca o adevărată capitală culturală în era digitalizării.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.