Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Spectacol de teatru și dans, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de AR – „Patrimoniul sub reflectoare – un salt în libertate”

18 iulie 2023 Toată ziua

“Patrimoniul sub reflectoare – un salt în libertate”

duminică, 23 iulie 2023, la Cazarma U, ora 22:00

un spectacol de dans și teatru, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată

“Patrimoniul sub reflectoare – un salt în libertate” este un spectacol de dans și teatru care aduce în prim-plan unele dintre poveștile captivante ale orașului Timișoara și ale cartierului Giroc, care se desfășoară într-un dans al evoluției, învăluit în amintiri ale evoluției tinerilor care au realizat Revoluția din ’89. Spectacolul este parte a Spotlight Heritage Timișoara, un proiect cuprins în programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și își dorește să invite publicul să facă un salt înapoi în timp,  într-un trecut nu foarte îndepartat, care a definit orașul pe care noi îl cunoaștem în prezent și l-a transformat în leagănul libertății pentru un întreg popor.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Magnum Dance Sport Team, Fundația Triade și va avea loc pe data de 23 iulie 2023, la Cazarma U, începând cu ora 22:00. Interpretarea artistică se bazează pe experiența, dramaturgia și coregrafia realizată de colaborarea între Universitatea Politehnica Timișoara și Magnum Dance Sport Team,  împreună cu Muzeul Național al Banatului, acompaniată de muzica compusă de Dan Simion. 

Sub lumina reflectoarelor, ne întoarcem pe drumurile trecutului, unde se ascunde glasul tinerilor curajoși, acei căutători de schimbare. Spectacolul nostru este o odă adusă tinerilor și studenților care au făcut saltul către libertate, povestea lor fiind spusă utilizând tehnologii digitale inovatoare, precum proiecțiile 3D de tehnologie mixtă și a elementelor de realitate augmentată. Acestea proiecții și elemente au fost realizate de studenți și profesori ai Universității Politehnica Timișoara, implicați în proiectul „Spotlight Heritage Timișoara”.

Spectacolul va oferi o călătorie emoționantă și plină de inspirație prin intermediul artei și tehnologiei, transformând scena într-un peisaj digital remarcabil. Te așteptăm în weekend la o seară în care trecutul și prezentul se vor întâlni pe aceeași scenă, unde se vor împleti și vor crea o punte de trecere peste granița timpului.

Dansul și teatrul se vor contopi într-un mod spectaculos, subliniind momentele-cheie și emoțiile profunde asociate cu Revoluția din ’89 și cu traseul artistic al lucrărilor de artă care au apărut în urma acestui eveniment istoric. Explorăm trecutul cu rădăcinile socialismului, școlile perioadei și construirea Timișoarei industrială. Urmăm traseul studenților și secretele Timișoarei contemporane, dezvăluite și prin versurile lui Robert Șerban, prin imaginile-arhivă ale lui Constantin Duma, o simfonie de cuvinte, muzică, imagini și mișcare ce evocă esența locurilor și a oamenilor din orașul de pe Bega.

Află mai multe despre spectacol aici: https://spotlight-timisoara.eu/eveniment/un-salt-in-libertate-spectacol-de-teatru-si-dans-cu-utilizarea-tehnologiei-digitale-si-elemente-de-ar/

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:


Concept & dezvoltarea tehnico-artistică: Diana Andone
(Universitatea Politehnica Timișoara)
Producție: Diana Andone, Mugur Mocofan, Silviu Vert
(Universitatea Politehnica Timișoara)
Regie și coregrafie: Diana Avram, Raul Avram (Clubul de
dans sportiv Magnum Team)
Muzică: Dan Simion
Poezii: Robert Șerban
Dramaturgia: Mariana Boșneac
Imagini arhivă: Constantin Duma, Memorialul Revoluției,
Muzeul Național al Banatului (Marius Cornea, Zoran
Markov, Ciprian Glăvan), arhive personale Diana Andone și
Radu Vasiu
Asistență scenografie, Video: Marius Tătaru, Rafael
Leucuța (Universitatea Politehnica Timișoara), George
Bufan
Actor – personaj principal – dansator: Oana Antonovici
(Clubul de dans sportiv Magnum Team)
Dansatori: Denis Matei, Marisa Rasadean, Alessia Matache,
Sofia Mircea, Robert Turcu, Raul Radu, Ioana Usvat, Amira
Avram (Clubul de dans sportiv Magnum Team)
Crearea de experiențe de realitate augmentată/virtuală și
proiecție:
 Marius Tătaru, Emilian Porumb (studenți) &
Rafael Leucuța (Universitatea Politehnica Timișoara)
Comunicare, prelucrare date, texte și logistică: Radu Vasiu,
Daciana Grasu, Vlad Mihăescu, Andrei Ternauciuc, Camelia
Ciuclea, Poliana Ilinca, Ema Gherman (Universitatea
Politehnica Timișoara), Andrea Rotaru

Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte.

Spotlight Heritage Timisoara

+40 256 40 33 00

Vezi site-ul web Organizator

Clubul de Dans Sportiv Magnum Team

Muzeul Național al Banatului

Cazarma U

Piața Mărăști 2
Timișoara, România
+ Harta Google