Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Conferința Internațională NETTIES (Networking Entities) 2023, Timișoara

9 iunie 2023 Toată ziua

Conferința Internațională NETTIES (Networking Entities) 2023, Timișoara

25 – 26 mai 2023

Conferința internațională NETTIES 2023 aduce la Timișoara experți de renume în domeniul tehnologiilor AR/VR imersive și al tehnologiilor digitale utilizate în cultură și educație. Tematica de anul acesta s-a axat pe „Societatea digitală: sinergii între artă, cultură și tehnologii digitale”.

Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu International Association for eScience – IAFeS și E3UDRES2 (Alianță de Universități Europene), a fost gazda conferinței internaționale NETTIES (Networking Entities) 2023, eveniment care a avut loc în Timișoara dar și online pe parcursul a două zile. 

NETTIES 2023 a reunit o serie de experți internaționali din Austria, SUA, Norvegia, Italia, Germania, Suedia, Finlanda, Portugalia, Lituania, Grecia și România în domeniul tehnologiilor de realitate virtuală și realitate augmentată, al aplicațiilor culturale și educaționale digitale, al transformărilor digitale survenite în industriile creative. Evenimentul a oferit participanților o platformă pentru schimburile de cunoștințe, experiențe și idei inovatoare, consolidând astfel eforturile de a integra tehnologiile digitale în mediul academic și de a exploata potențialul lor în sprijinul utilizatorilor.

Conferința a inclus prezentări susținute de 25 de specialiști de top, care au acoperit subiecte de mare relevanță în domeniul tehnologiilor digitale și educației. Subiectele abordate au inclus utilizarea tehnologiilor AR/VR imersive, tehnologiilor haptice, inteligenței artificiale și altor tehnologii digitale în domeniul cultural, al industriilor creative și al educației, ca suport pentru utilizatori. La conferință au participat peste 60 de specialiști în Timișoara și peste 150 online, prezentările suscitând atât interesul cât și o serie de întrebări și dezbateri din partea participanților. 

Deosebit de important în cadrul conferinței a fost AugmentedWearEdu Workshop, care a adunat un număr de 8 specialiști. Aceștia au prezentat diferite aplicații și rezultate obținute în cadrul unui proiect european Erasmus+. Prezentările din cadrul workshop-ului au inclus teme precum tehnologiile haptice, învățarea imersivă, realitatea virtuală și augmentată, precum și aplicațiile artistice și educaționale ale tehnologiilor imersive.

O altă secțiune a conferinței a fost Digital Culture and Heritage Workshop, ca parte a proiectului Spotlight Heritage Timișoara, în care 10 experți în cultură, antreprenoriat cultural, artă digitală din Norvegia, SUA și România au prezentat experiențe de proiecte culturale, sociale sau de artă realizate cu ajutorul tehnologiilor digitale, evidențiind impactul acestora în promovarea și păstrarea patrimoniului cultural. Acest workshop, finanțat de EEA și Norway Grants a permis transferarea de cunoștințe dedicate îmbunătățirii capacității industriilor creative din Timișoara și România. 

Prof. univ. dr. ing. Radu Vasiu, Președintele IAFeS și al Senatului UPT, director al Centrului de Cercetări în Multimedia, a declarat: “NETTIES 2023 a fost o oportunitate excepțională de a aduce laolaltă specialiști din întreaga lume și de a explora modalitățile inovatoare de integrare a tehnologiilor digitale în cultură și în învățământul academic. Am fost încântați să găzduim acest eveniment la Timișoara și să contribuim la avansarea cunoștințelor și practicilor în domeniul culturii și educației digitale”.

Conferința NETTIES 2023 a reprezentat un pas important în promovarea tehnologiilor digitale în mediul academic și cultural, demonstrând angajamentul Universității Politehnica Timișoara și al partenerilor săi în a oferi o educație de calitate superioară, în a realiza o tot mai mare deschidere spre mediul socio-cultural și în a rămâne la vârful inovației tehnologice.

Proiectul Virtual Spotlight Heritage Timisoara beneficiază de un grant de € 97.000 de la Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin EEA and Norway Grants. 

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de fondurile EEA și Norway Grants și de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Sala Polivalenta – Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara

Bulevardul Vasile Pârvan, nr. 2 B
Timișoara, Timiș 300290 România
+ Harta Google