Conferința Cultură și Patrimoniu Digital, cu lansare NFT SpotlightHeritageTimișoara2023 și Show XR în Experimentarium și Muzeul UPT
17 februarie 2023
–
19 februarie 2023
Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, împreună cu Muzeul Național al Banatului și Timișoara 2023, organizează un întreg weekend de evenimente dedicate deschiderii oficiale a Programului cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 – Opening Timișoara 2023.Conferința hibridă „Cultură și Patrimoniu Digital și XR Show cu lansare NFT Spotlight Heritage Timișoara” aduce o categorie diversă de vorbitori internaționali, din zona de patrimoniu și cultură digitală și parțial din universitățile partenere E³UDRES², cu o serie de perspective culturale, educaționale, artistice, critice și științifice, și, în premieră în peisajul românesc, lansarea NFT-ului (Non-Fungible Tokens) I Spotlight Heritage-Timisoara2023.
Evenimentul se va desfășura în 17 februarie 2023, între orele 9:00-17:00, în Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara (Bulevardul Vasile Pârvan, nr. 2 B) și online.
Participarea este liberă, pe bază de înregistrare:in-situ, în sala Auditorium a Centrului de Conferințe UPTonline, prin platforma Zoom
Pe lângă conferință, programul va îngloba o serie de evenimente care vor aduce sub reflector specificul orașului (tehnic – industrial – creativ). Evenimentulva continua în 18 -19 februarie 2023, între orele 10:00 -17:00 cu un Show XR, care va cuprinde spectacole de tehnologii digitale (realitate augmentată / virtuală / mixtă, holograme, aplicații interactive) și de știință (demonstrații spectaculoase de fizică, experimente de chimie pentru cele 5 simțuri, prezentarea premierelor tehnice ale Timișoarei), organizate sub formă de tururi ghidate în spațiul Experimentarium TM și al Muzeului UPT (Splaiul Spiru Haret, Timișoara).
Toți participanții vor primi un Pașaport Spotlight Heritage Timisoara prin care vor putea să acumuleze puncte de la toate evenimentele dedicate patrimoniului în 2023.
Persoanele invitate sunt actori din industriile creative, muzeografi, artiști, profesori universitari și preuniversitari, studenți, elevi, creatori de evenimente culturale, membri ai societății civile, elevi, dar și persoane cu dizabilități, seniori și copii.
Despre conferința Digital Culture & Heritage Talks
Digital Culture & Heritage Talks își propune să ofere un spațiu pentru discuții despre tendințele și proiectele actuale legate de intersecția dintre practicile artistice și tehnologia digitală, cu un accent deosebit pe impactul în educație și comunitate. Conferința reunește o serie de perspective culturale, educaționale, artistice, critice și științifice, oferind vizibilitate proiectelor recente sau aflate în desfășurare în diferite țări și contexte culturale.
Conferința este construită ca un eveniment hibrid cu participare fizică și online, în program fiind integrate discuții structurate, intervenții și demonstrații practice și, în premieră, un Show XR. Grupul țintă este format din actori din domeniul industriilor creative, cel cultural, artiști, studenți, profesori din mediul academic și preuniversitar.
Evenimentul este elaborat ca o continuare a celor 7 Workshop-uri din ultimii ani ale Universității Politehnica Timișoara, dedicate competențelor digitale în industriile creative, a Conferinței Internaționale IAFeS NETTIES 2021, Cultură Digitală în Educație, Știință și Tehnologie și a proiectului Erasmus+ DigiCulture – Perfecționarea competențelor digitale și îmbunătățirea incluziunii sociale a adulților în industriile creative, într-un moment de interes din ce în ce mai profund pentru rolul Timișoarei în construirea industriilor creative.
În cadrul conferinței, participanții vor avea opțiunea de a asculta prezentările în engleză dublate în limba română cu ajutorul unui interpret live, asigurat de Centrul de ID/IFR și e-Learning UPT.
Despre Show-ul XR Spotlight Heritage Timișoara în spațiile UPT
XR Show este parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii și a Opening Timișoara 2023 și va cuprinde spectacole de tehnologii digitale (realitate augmentată / virtuală / mixtă, holograme, aplicații interactive) și de știință (demonstrații spectaculoase de fizică, experimente de chimie pentru cele 5 simțuri, prezentarea premierelor tehnice ale Timișoarei).Evenimentul promovează transformarea dependenței de tehnologie într-o dependență de cultură, patrimoniu și știință, prin sporirea interesului publicului larg pentru cartierele istorice ale Timișoarei, utilizând povestiri digitale și stimulând localnicii/turiștii să experimenteze și să co-creeze patrimoniul cultural al orașului.
Un eveniment destinat părinților și copiilor, show-ul va include și o instalație interactivă ce combină ilustrații și povești documentate, prezentate într-o structură multiplă de print integrat cu spații interactive prin ecrane tactile, aplicații mobile, aplicații de realitate virtuală (VR) și aplicații augmentate (AR).
Participarea este liberă în locație Experimentarium și Muzeul UPT, Splaiul Spiru Haret, Timișoara.
Află aici mai multe detalii despre XR Show.Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș.