Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Expoziție a proiectului Spotlight Heritage Timișoara, parte din programul cultural Kaunas 2022 Capitală Europeană a Culturii

14 octombrie 2022

Exhibition Spotlight Heritage Timișoara in Kaunas – Virtuali paroda „Spotlight Heritage” Kaunas a reunit sute de vizitatori, soluții tehnice inovatoare, tehnologii VR, implicarea studenților co-creatori la cultura digitală și o experiență interculturală excepțională.

Activitățile proiectului de cultură și patrimoniul digital al orașului Timișoara, Spotlight Heritage Timișoara, s-au desfășurat sub forma unei expoziții, în cadrul campusului Universității Tehnologice Kaunas KTU, Lituania, ca parte a evenimentelor dedicate programului cultural Capitală Europenă a CulturiiKaunas 2022.

Expoziția a avut loc în perioada 11-14 Octombrie 2022, în prezența a sute de participanți multiculturali, studenți, profesori și vizitatori din Kaunas, Lituania și din multe alte țări, precum Taiwan, Georgia, Germania, Portugalia, Italia sau Liban. Aceasta a fost organizată în limba engleză și în lituaniană, de Universitatea Politehnica Timisoara, Facultatea de Informatică KTU și Muzeul Național al Banatului.

Peste 450 de vizitatori au fost participanți activi ai expoziției, care a timp de aproape o săptămână, a promovat și valorificat patrimoniul cultural, material al Timișoarei la nivel internațional, prin augmentarea digitală a poveștilor și clădirilor istorice, punând în valoare multiculturalitatea orașului, diversitatea etniilor, a stilurilor arhitecturale și a parcursurilor istorice.

Vernisajul expoziției a avut loc în data de 11 Octombrie 2022, în incinta bibliotecii Universității Tehnologice Kaunas KTU, unde au fost inaugurate demonstrațiile, expozițiile anuale și aplicațiile digitale Spotlight Heritage Timișoara, dedicate orașului cu viitorul titlu de Capitală Europeană a Culturii.

Evenimentul a fost transmis live pe paginile de Facebook ale Universității Politehnica Timișoara, Centrului de e-Learning, Centrului Multimedia și a proiectului Spotlight Heritage Timișoara, adunând numeroase mesaje, felicitări și gânduri pozitive din partea audienței.

Gazda evenimentului din partea Universității Tehnologice din Kaunas, a fost dr. Daina Gudoniene, prodecanul Facultății de Informatică KTU, iar în rândul celor care au luat cuvântul în deschidere, a fost dr. Rita Butkiene, decanul Facultății de Informatică KTU, inițiatorul proiectului Spotlight Heritage Timișoara, dr. ing. Diana Andone, director al Centrului de e-Learning al UPT și conf. dr. ing. Silviu Vert, parte din echipa de implementare a proiectului.  Expoziția a fost deschisă alături de ceilalți membri ai echipei din România prezenți, ing. Marius Tătaru, ing. Silviu Berzescu, studenți doctorat și Master Tehnologii Multimedia, Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale și Rafael Leucuța, Universitatea Politehnica Timișoara, responsabili de crearea de experiențe de realitate augmentată/virtuală în cadrul proiectului.

Aceștia au prezentat publicului internațional prezent fizic, dar și audienței din online, activitățile în desfășurare ale proiectului și ideea acestei expoziții, care reunește două orașe Capitală Europeană a Culturii: Kaunas 2022 și Timișoara 2023.

Publicul a fost invitat într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale. Vizitatorii au avut ocazia să descopere pagina web a proiectului, cu poveștile celor patru cartiere istorice ale Timișoarei, prin intermediul unui display interactiv. Totodată, aceștia s-au plimbat virtual pe străzile orașului, având oportunitatea să viziteze cele mai cunoscute monumente, locuri istorice păstrate și clădiri ale orașului de acum și de altădată, cu ajutorul aplicațiilor mobile și de realitate augmentată, puse la dispoziție, la standul Spotlight Heritage, pe tablete interactive, telefoane mobile și ochelari OculusQuest 2 și HoloLens 2 cu aplicații dezvoltate de studenții politehniști, co-creatori ai patrimoniului digital.

Asistați de echipa proiectului prezentă, participanții au putut explora într-un mod inedit, patrimoniul cultural și istoric al orașului, ghizi standului explicându-le și tehnologiile din spatele acestor aplicații. Astfel, vizitatorii au avut oportunitatea unică nu doar de a comunica cu o parte din echipa proiectului din România, ci și de a cunoaște mai îndeaproape tehnologii moderne, a afla despre modul în care acestea pot să conserve patrimoniul material și imaterial.

Totodată, aceștia s-au putut bucura de experiența spectacolelor de dans și teatru, înregistrate într-o experiență multimedia, cu elemente de realitate augmentată, care explorează, cartier cu cartier, memoria și poveștile locuitorilor de ieri și de azi ai Timișoarei.

Pentru echipa de implementare au fost zile deosebite, cu numeroase demonstrații, dar și cu numeroase prezentări despre acțiunile în desfășurare ale UPT și despre importanța parteneriatelor naționale și internaționale, inclusiv cea cu KTU.

Echipa din România prezentă la eveniment, s-a bucurat de numeroasele curiozități ale participanților despre orașul cu următorul titlu de Capitală Europeană a Culturii, Timișoara 2023, precum și de numeroasele impresii despre cultura și istoria orașului și în special, despre aplicațiile prin care au reușit să afle toate aceste informații în detalii vizuale inedite.

Acest proiect reprezintă dorința echipei de implementare, de a inova modul în care istoria și patrimoniul construit al unui oraș sunt prezentate publicului larg,  astfel încât să faciliteze conștientizarea și educația culturală, în special a tinerelor generații.

Prin această expoziție, echipa Spotlight Heritage a reușit să atragă un public mai vast de vizitatori în această lume în care istoria și patrimoniul sunt actualizate și prezentate prin intermediul tehnologiilor digitale, modalități mai accesibile și mai atractive de a contribui la promovarea valorilor culturale, la conștientizarea cetățenilor, la educarea tinerelor generații, ca păstrători ai acestei moșteniri.

Vezi anunțul expoziției aici. 
Urmărește un scurt video despre experiența din Kaunas:

Detalii

Data:
14 octombrie 2022
Eveniment Categorii:
, ,
Etichete Eveniment:
, , ,

Organizator

Spotlight Heritage Timisoara
Telefon
+40 256 40 33 00
Email
contact@spotlight-timisoara.eu
Vezi site-ul web Organizator

Loc de întâlnire

KTU Universiteto miestelio biblioteka
Studentų gatvė 48, Kaunas Žiūrėti žemėlapyje
Kaunas, Lituania
+ Harta Google