Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Festivalul Internațional de Cultură Digitală Spotlight Heritage – Demonstrații XR în Londra: O călătorie imersivă digitală în Timișoara

septembrie 11 Toată ziua

În 2023, cultura și istoria au trecut granițele fizice și pe cele ale timpului pentru a duce peste hotare, în inima Regatului Unit, povestea Timișoarei și a oamenilor care încropesc mozaicuri ale sufletului orașului de pe Bega.

În perioada 9-12 septembrie 2023, s-a desfășurat la Londra Festivalul Internațional de Cultură Digitală Spotlight Heritage – Demonstrații XR, organizat deUniversitatea Politehnica Timișoara,  Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și Muzeul Național al Banatului cu sprijinul și susținerea Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a Institutului Cultural Român Londra, în colaborare cu Artsdepot Londra. Evenimentul a reprezentat o punte culturală și digitală între cele două țări și a făcut parte inclusiv din Open House Festival, un program derulat în clădiri de patrimoniu din Londra.

Un Festival de Succes cu 450 de Participanți, Călători Virtuali în Timișoara

Festivalul a reușit să reunească un număr impresionant de 450 de participanți pe întreaga sa durată. Dintre aceștia, 350 au fost vizitatori ai Institutului Cultural Român din Londra, care au participat la Open House Festival, iar la Artsdepot ne-am bucurat de prezența a încă 100 de persoane doritoare să afle poveștile Timișoarei.

Cu ajutorul realității virtuale, festivalul a oferit o experiență captivantă în care participanții din Londra au explorat Timișoara, pătrunzând în poveștile orașului și descoperind clădiri de patrimoniu și repere ale orașului scanate 3D. Aceștia au avut oportunitatea de a deveni turiști virtuali pătrunzând în lumea orașului de le Bega prin intermediul realității virtuale, de a vizita cu ușurință clădiri de patrimoniu și repere ale orașului, sau de a manipula obiecte de patrimoniu naționale ale Muzeului Național al Banatului. Aplicațiile digitale utilizate de participanții la festival, de la copii la seniori, turiști sau diplomați, au fost realizate de către studenții și profesorii de la Universitatea Politehnica Timișoara. De altfel, la Artsdepot, Dr. Diana Andone, coordonatorul proiectului, a prezentat pe larg acțiunile culturale digitale desfășurate între 2019 și 2023 de către Spotlight Heritage Timișoara.

Reprezentanții Capitalelor Culturale Europene

Cele trei Capitale Culturale Europene de anul acesta fiind Timișoara, Elefsina și Veszprém, la 13 septembrie 2023 a avut loc un eveniment comun de prezentare a celor trei orașe, găzduit de Ambasada României la Londra și organizat în colaborare cu Ambasada Greciei și Ambasada Ungariei. De altfel, a fost ultimul din seria evenimentelor comune organizate în decursul acestui an de cele trei ambasade pentru promovarea la Londra a Capitalelor Culturale Europene.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai corpului diplomatic, oficiali britanici, exponenți ai mediului cultural și academic, care au avut oportunitatea de a descoperi a descoperi cele trei orașe prin intermediul tehnologiilor de realitate augmentată și virtuală. De asemenea, printre invitații speciali s-a numărat și Cllr Preety Hudd, primarul districtului londonez The Royal Borough of Kensington and Chelsea.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul ambasadorii celor trei țări – Ambasadorul României Laura Popescu a promovat Timișoara, Ambasadorul Greciei Yannis Tsaousis a vorbit despre Elefsina, iar Ambasadorul Ungariei Ferenc Kumin a prezentat Veszprém.

Timișoara a fost prezentă prin proiectul Spotlight Heritage și reprezentată de Conf.dr.ing. Florin Dragan Rector UPT), Prof.dr.ing. Radu Vasiu (președinte Senat UPT), Claudiu Ilas (director Muzeu MNaB), Conf.dr. Ovidiu Megan (director executiv Asociația ATCEE Timisoara 2023), dr. Diana Andone (director UPT si coordonator proiect Patrimoniul sub reflectoare), studenți UPT dezvoltatori ai aplicațiilor digitale.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.

Informații despre eveniment sunt disponibile și AICI.

Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de fondurile EEA și Norway Grants.

Spotlight Heritage Timisoara

+40 256 40 33 00

Vezi site-ul web Organizator

Romanian Cultural Institute, London

1 Belgrave Square
London, United Kingdom
+ Harta Google