- Acest eveniment a trecut.
Istoria cartierului Fabric, relatată prin pași de dans și tehnologii de ultimă generație prin proiectul de cultură digitală Patrimoniul sub reflectoare
13 septembrie 2022
Orice poveste a oamenilor este o poveste a orașului – pentru că un oraș nu înseamnă doar clădiri și obiective turistice, fațade și vitralii sau un loc bun de poze. Un oraș înseamnă poveștile fiecăruia dintre noi, înseamnă copilării, emoții, iubiri și legăminte zidite în cărămidă și în paginile vieților noastre.
Multiplele povești ale Timișoarei prin prisma lumilor, destinelor și vocilor pluriculturale, au fost descoperite de publicul timișorean, într-un spectacol de dans, cu utilizarea tehnologiei digitale și elemente de realitate augmentată, care a reușit să recreeze atmosfera cartierului Fabric de altădată – atmosferă care a fost transpusă, totodată, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație.
Spectacolul a fost realizat de Clubul de Dans Sportiv Magnum Team, în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timișoara și Muzeul Național al Banatului și face parte din seria de evenimente dedicate programului cultural Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, desfășurate în cadrul proiectului „Spotlighting Timisoara’s Heritage through Dance/Descoperă patrimoniul Timișoarei în pas de dans”, proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Istoria de odinioară explorată prin tehnologia de azi
Al doilea spectacol de dans dintre cele patru evenimente care explorează, cartier cu cartier, memoria și poveștile locuitorilor de ieri și de azi ai Timișoarei, dorind să pună în evidență patrimoniul cultural al orașului, a avut loc luni, 12 septembrie, în parcul ”Regina Maria” și a adus sub reflector efervescența cartierului Fabric, având în centrul său un personaj feminin – Else Kornis (1889 – 1983), o evreică născută în Praga, poetă, scriitoare, traducătoare, care a avut strânse legături cu viața artistică a Timișoarei din acele vremuri.
Spectacolul a fost inspirat din expoziția „Cartierul Fabric – Lumi în destine”, organizată în 2021 de Muzeul Național al Banatului și Universitatea Politehnica Timișoara, care cuprinde istorii personale ale locuitorilor Fabricului, intervievați de echipa condusă de prof. univ. dr. Smaranda Vultur, coordonator al Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală.
Aspectul inedit a fost oferit de utilizarea tehnologiei digitale și a elementelor de realitate augmentată, elemente realizate de studenți ai Universității Politehnica Timișoara, implicați în proiectul „Spotlight Heritage Timișoara”.
Următorul spectacol va avea loc în data de 21 octombrie 2022, în Cartierul Elisabetin.
Orașul – un capitol în viața noastră
Ceea ce face cu totul deosebit acest spectacol, este inițiativa organizatorilor de a crea o interacțiune cu cetățenii și de a lega istoria de demult a orașului cu oamenii de azi. Fiecare spectator a fost invitat să participe la un joc realizat de echipa Spotlight Heritage Timișoara. Aceștia au trebuit să recunoască elemente vizuale din trecutul Timișoarei, aflând cu această ocazie cum arătau locurile odinioară, locuri unde ei își trăiesc povestea personală în prezent. La finalul jocului, participanții au primit premii ce le vor aminti de proiect și de această experiență.
Implicare în comunitate și experiențe îmbunătățite de tehnologie în cartierele Timișoarei
Acest eveniment a reprezentat dorința echipei de implementare de a inova modul în care istoria și patrimoniul construit al unui oraș sunt prezentate publicului larg, într-o manieră artistică, dinamică, astfel încât să faciliteze conștientizarea și educația culturală, în special a tinerelor generații.
Prin acest spectacol, Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Asociația Club de Dans Sportiv Magnum, au dorit să promoveze și valorifice patrimoniul cultural material al Timișoarei prin augmentarea artistică și digitală a poveștilor și clădirilor istorice din cartierul Fabric, punând în valoare multiculturalitatea, diversitatea etniilor, a stilurilor arhitecturale și a parcursurilor istorice, oferind povești care merită a fi perpetuate și valorificate artistic.
Următoarele evenimente din cadrul proiectului vor avea loc în cartierele Elisabetin și Cetate. Astfel, în fiecare din cele 4 cartiere istorice surprinse de proiectul Patrimoniul sub reflectoare, valorificând informații despre clădirile lor reprezentative sau ansamblurile de clădiri, cu piețe și parcuri, vor fi prezentare povești audio-vizuale și coregrafice, dansate, care transpun istoria, arhitectura, stilul de viață, personalități sau oameni simpli, comunitățile trecute și prezente.
Spectacolul de dans înregistrat într-o experiență multimedia cu AR poate fi vizionat aici: