Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Spectacolul Patrimoniul sub reflectoare – Lumi reînviate: O călătorie culturală imersivă la Muzeul Jecza, unde memoriile, poezia, muzica și arta unei generații s-a reunit pentru o seară de excepție.

5 noiembrie 2023 @ 19:00 21:30

Duminică, 05 noiembrie 2023, Spotlight Heritage Timișoara, a organizat în incinta Muzeului Jecza un spectacol remarcabil de muzică și poezie – Patrimoniul sub reflectoare – Lumi reînviate. Această inițiativă, a fost realizată de Universitatea Politehnica Timișoara în parteneriat cu Fundația Triade, ca parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii.

Spectacolul a adus în prim-plan memoriile femeilor de cultură din spațiul timișorean, punând accent pe poveștile copilăriei, ale tinereții, studenției și pe amintiri ale familiei Jecza. Trecutul și prezentul s-au contopit într-o manieră inedită cu ajutorul tehnologiilor digitale și de realitate augmentată, creând un spectacol deosebit pentru publicul prezent, prin care a înviat imagini și momente ale culturii contemporane dezvoltate în jurul Muzeului Jecza, a zonei din cartierul Giroc.

„Ne-am dorit foarte mult ca amintirile femeilor din Timișoara să iasă la lumină. Istoria orașului este plină de consemnări și amintiri despre bărbați, dar am vrut să fie și altfel. Toate celelalte spectacole s-au axat în mod special pe poveștile dintr-un trecut ceva mai îndepărtat sau mai apropiat, în schimb acest spectacol [Lumi reînviate] este despre femeile de astăzi, despre femeile care astăzi au reușit să își pună amprenta în cultura și în arta timișoreană.”, a prezentat dr. Diana Andone, directorul Centrului de ID/IFR și e-Learning UPT.

Spectacolul a strâns aproape 100 de participanți, invitați, prieteni, foști colegi și cunoștințe, care s-au bucurat de poezie, muzică, texte și amintiri de viață din spațiul cultural contemporan al Timișoarei.

„Am dorit în special să realizăm acest spectacol aici [Muzeul Jecza], care este un spațiu cultural unic, cu dna. Sorina Jecza, și cu prietenii acesteia, cu prof. Smaranda Vultur, poetul Robert Șerban, care a scris poezii dedicate orașului în cadrul proiectului Spotlight Heritage, dar și scriitorul Marcel Tolcea, un prieten al familiei Jecza, iar ca invitat de excepție maestra Alexandra Guțu.”, a mai adăugat dr. Diana Andone.

Evenimentul a debutat cu amintirile doamnei Sorina Jecza: „…am vrut neapărat să aduc alături de mine prieteni, numindu-vă așa pentru că sunt mai bine de 23 de ani de când Fundația Triade există, 23 de ani de când prezența dvs. a fost muza pentru călăuza ce am fost.”, continuând să prezinte publicului amintiri despre familie, sora ei mai mare, Carmen, care a fost pentru ea o piatră de temelie.

Au urmat povești, discuții și alte amintiri ale tinereții, care au venit din partea scriitorului Marcel Tolcea, iar Robert Șerban, a încântat publicul cu poezii despre trecut și studenție, despre Timișoara, realizate în cadrul proiectului Spotlight Heritage, dar și din partea publicului care au împărtășit din propriile experiențe.

„Când a trebuit să cotrobăi prin arhiva familiei, mi-am luat de acolo acesta poză […] pentru că se zice e bine să te întorci spre copilărie și să privești în ochi copilul care ai fost și să te uiți la el cu duioșie, cu îngăduire, cu blândețe; să-ți sporești cumva zestrea aceasta pe care ei [părinții] ți-au dat-o.”, a transmis prof. Smaranda Vultur în momentul în care aceasta și-a făcut cunoscută prezența pe scenă.

Un moment de referință al serii a fost interpretarea live la violoncel a Suitei 1 de Johann Bach de către Alexandra Guțu, oferind astfel publicului o coloană sonoră vibrantă, ce a purtat gândurile tuturor și amintirile rostite și nerostite din trecut în prezent. Andrei Jecza a prezentat cât de importantă este interacțiunea cu arta de la o vârstă fragedă și cum se creează spații culturale dinamice și în continuă adaptare.

Spectatorii au împărtășit amintiri și întâmplări personale în legătură cu sculptorul Peter Jecza, cu Fundația Triade, dar și cu spațiul cartierului Giroc. Din amintirile și poveștile alese ca tipologii pentru identificarea cu diverse etape ale vieții sau relații personale, fiecare spectator a putut să identifice momente de viață proprii, care să le permită momente de reflecție intimă, personală, dar și să își regăsească energii de viață și de conexiune cu arta.

Evenimentul a fost o simfonie de muzică, poezie și tehnologie, conectând trecutul la prezent într-o manieră profundă și inedită. Memoriile personale și culturale au fost reanimate prin intermediul tehnologiei digitale, într-un dialog emoționant între istorie și inovație.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.

Află mai multe despre spectacol AICI.

Evenimentul face parte din inițiativa digitală culturală Spotlight Heritage Timișoara, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și este co-finanțat de Ministerul Culturii prin Centrul de Proiecte.