Sculptura Deschidere este ridicată în anul 1991, având inscripționate numelor celor 43 de persoane decedate și incinerate în crematoriul din București.

Arta contemporană - Sculptura

Arta contemporană – Sculptura

Sculptura Deschidere este ridicată în anul 1991, având inscripționate numelor celor 43 de persoane decedate, ale căror corpuri au fost furate în noaptea de 18/19 decembrie 1989 din Spitalul Județean și incinerate în crematoriul din București.

Ascultă versiunea audio.

Născut în anul 1941 la Timișoara, Ingo Glass a urmat în perioada 1954 –1960 cursurile de sculptură la Școala populară de artă din Lugoj, la clasa Elisabethei Popper, artistă cu studii la Viena. În anul 1967 a absolvit Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu  din Cluj, la clasa sculptorului Artur Vetro.

Ingo Glass este unul dintre fondatorii Muzeului de Artă Vizuală din Galați în anul 1967, activând ulterior la  Institutul de Arte Plastice N. Grigorescu și Casa de Cultură Friedrich Schiller din București, până în anul 1979, când emigrează în Germania și se stabilește la München. Ingo Glass este considerat un reprezentant al artei concrete în sculptură, desfășurând în același timp o activitate literară în limba germană. A decedat la Budapesta în anul 2022.

Sculptura Deschidere este ridicată în anul 1991 pe Calea Martirilor din Timișoara, ilustrând un moment emblematic al Revoluției din Decembrie 1989, prin inscripționarea numelor celor 43 de persoane decedate, ale căror corpuri au fost furate în noaptea de 18/19 decembrie 1989 din Spitalul Județean și incinerate în crematoriul din București.

Video

Arta contemporană

Ascultă versiunea audio.

Ultimele zile ale expoziției The Other Trans-Atlantic. Kinetic and Op Art in Eastern Europe and Latin America (2018), în care lucrări ale lui Constantin Flondor și ale Grupului Sigma sunt expuse alături de alte peste o sută de lucrări, cuprinzând sculpturi cinetice, picturi, desene, filme și instalații, precum și materiale arhivistice unice. 

Amplă panoramă ce leagă arta din țările Estului european de mișcările din America Latină. Reflecție asupra complexei înțelegeri a acestui fenomen ce se regăsește în puncte distale ale globului. 

Structura elastică a grupului Sigma este una dintre piesele iconice ale expoziției. Mi-a tresăltat inima de bucurie văzând-o tronând în sala de expoziție… 

În ultimii 5-6 ani, recunoașterea valorilor de artă timișorene a crescut într-un ritm impresionant. Pe lângă arta artiștilor emigrați mai demult, cum este Ingo Glass, lucrările din avangarda anilor ’60-’80 au fost expuse internațional și au intrat în valoroase colecții de artă europene și trans-atlantice: Bienala de la Veneția, Tate Modern Londra, Muzeul Ritter din Germania, Muzeul ZKM Karlsruhe, MUMOK Viena… acum, iată, Muzeul de Artă Contemporană din Varșovia, Muzeul Garage din Moscova, Muzeul din São Paulo. 

Și călătoria abia a început…

(Fragment din Zile de capăt 11. (Pseudo)corespondență. 1 ianuarie – 1 aprilie 2018, volum manuscris de Sorina Jecza)

360
Panorama
Română