Piața Mocioni nr. 8
Casa Mária Radocsay a fost construită în stil istorist cu elemente clasiciste în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Într-un apartament de 6 camere a locuit Valeria până la decesul soțului, medicul Vasile Pintea, în anul 1940.
Casa Mária Radocsay, situată în Piața Alexandru Mocioni, nr. 8 a fost construită în stil istorist cu elemente clasiciste. În anul 1891 a fost obținută o autorizație de construire pentru extinderea unei case cu etaj. A doua autorizație a fost eliberată pentru o casă cu două etaje în anul 1894. Clădirea a fost restaurată în perioada 2007-2010 după proiectul arhitectului Constantin Ciocan.
Elementele arhitecturale pot fi vizualizate urmărind turul virtual al clădirii.
Clădirea din Piața Mocioni 8: prima locuință a Valeriei – șpaițul Valeriei
Liana Maria Gomboșiu, Valeria dr. Pintea. Un roman familial, Editura Marineasa, Timișoara, 2013, p. 68-69
Viaţa a continuat în locuinţa din Piaţa Asaneşti 8, după ordinea stabilită de Valeria, cu zilele de curăţenie, de spălat şi de călcat, cu grijă pentru „şpaiţul” care – după câte mi-a spus mama – era foarte important în viaţa unei casnice. Se obişnuia ca, între prietene, să se viziteze „şpaiţurile” (denumire derivată din „Speisezimmer”, cămară) fiecăreia şi cu acest prilej să fie admirate culorile gemurilor de caise sau de măceşe, mărimile şi numărul de borcane, să se schimbe reţete. Până la adânci bătrâneţi şi cu toată vitregia vremurilor, bunica mea Valeria a păstrat în cămara ei ceva din „somptuozitatea” anilor de belşug şi linişte.
Mi se părea un loc magic. Conservele se înşirau în ordine pe rafturile acoperite cu hârtie albă, având modele complicate decupate cu foarfeca pe marginea îndoită în jos, care făcea un fel de volan. Fructele, legumele, condimentele, sosurile, murăturile, compoturile – fiecare cereau alt tip de borcan, altă formă şi mărime, iar acestea trebuiau respectate. Celofanul de pe fiecare borcan era perfect întins, legat cu aţe colorate şi tăiat artistic pe margini, astfel încât forma guleraşe cochete. Etichetele erau scrise caligrafic, cu denumirea exactă a conţinutului şi data de fabricaţie. Buchete de tarhon, de cimbru şi de alte aromate uscate decorau partea de sus a rafturilor, acolo unde erau şi ceaiurile, în cutiuţe de tablă în care se cumpăraseră ceaiuri exotice odinioară şi care erau pline de mentă, muşeţel şi cozi de vişine, legate în snopuri bune pentru o singură ceaşcă de infuzie.
Bucăţile de slănină şi de şuncă erau atârnate de cârlige fixate în plafon, iar pe jos stăteau recipientele cu untură. Fiecare obiect îşi avea locul lui anume şi atunci când, la bătrâneţe, Valeria a renunţat să mai pună pentru iarnă fasole verde în borcane sau să pregătească tot felul de compoturi, locul lor de pe rafturi a rămas gol, neocupat de alte conserve care rămâneau acolo unde fuseseră fixate de la început. Bătaia de cap pe care i-o dădeau Valeriei cele şase camere se datora şi dorinţei ei destul de frecventă de a le schimba mobilierul sau destinaţia – după cum am mai spus. În momentele de „acalmie”, se ocupa de detalii: carpete şi perdele.
Trebuie amintit că ea a încurajat-o mult pe o prietenă, o doamnă David, persoană cu mult gust şi fantezie, care a desenat o serie de perdele şi feţe de masă într-un fel personal, avangardist, am putea spune, pentru acea vreme.
Astfel, la toate ferestrele apartamentului din Piaţa Asaneşti au apărut „compoziţiile” de flori, frunze şi animale, într-o combinaţie de broderie spartă şi de aplicaţii, care captau privirile şi chiar dacă nu se potriveau cu mobilierul mai „vieux ton”, dădeau atmosferei încăperii mai multă viaţă.
Rotary Club Timisoara
Rotary Club Timișoara șe reunește in fiecare zi de luni în spațiile clădirii Iosefin Residence. Istoria Clubului Rotary Timișoara reprezintă o ilustrare exemplară a modului în care, de-a lungul deceniilor, membrii acestui club au știut să cinstească spiritul Rotary prin acțiunile pe care le-au întreprins și proiectele pe care le-au realizat, toate având un singur scop: progresul comunității și promovarea înțelegerii si bunei-voinţe între oameni.
Această istorie a implicării începe în anul 1929 când un grup de intelectuali și oameni de afaceri a înființat Clubul Rotary Timișoara, la scurt timp după primul club din România, cel din București și la mai puțin de un sfert de secol de la înființarea primului club Rotary din lume.
Deși a funcționat doar până în anul 1940, când a fost interzis de regimul politic instaurat în acea perioadă, Clubul Rotary Timișoara a avut o activitate intensă, concretizată în cel puțin doua realizări majore: construirea unei cabane la Muntele Mic, în județul Caransebeș și editarea unui ghid turistic al Banatului. De la reînființarea clubului, în 1994 principiile rotariene au fost reluate cu entuziasm și puse în practică în mod constant.
În 2004 clubul a ajuns la 57 membri media de vârstă a acestora fiind de 45 ani. În 2019 suntem la 75 cu media de vârstă de 43 de ani, profund implicati in misiunea nobila de voluntariat sub deviza: „ Serveste mai presus de sine”.
De la acțiuni întreprinse pentru a facilita existenta de zi cu zi unor categorii sociale defavorizate( bătrâni instituționalizați, tineri merituoși, dar cu posibilități materiale reduse, persoane cu dizabilități), pana la organizarea de evenimente culturale si manifestări sportive de amploare, la dotarea de spitale si editarea de cărți, Clubul Rotary Timișoara se implica activ în comunitatea timișoreana.
Activitatea clubului este ghidată de respectarea celor patru căi de a servi.
In scopul apropierii comunităților si promovării desfășurării de acțiuni umanitare si interculturale, am întărit legăturile intre cluburile Rotary din Romania, Ungaria si Serbia, zona Tisa- Mures- Bega.
Am promovat si dezvoltat relațiile intercluburi prin numeroasele contacte cu cluburi Rotary din Anglia, Germania, Olanda, Franța, Italia, Serbia, Ungaria.
In deplin acord cu principiul rotarian de împărtășire a spiritului Rotary, clubul nostru a nășit 15 noi cluburi Rotary in zona de vest a țării, dar nu numai.
Clubul Rotary Timișoara își propune sa rămână o prezenta activa in comunitatea timișoreana și să intensifice implicarea sa in toate problemele acesteia, acționând pentru rezolvarea acestora si servind comunitatea.
www.rotarytm.ro