Muzeul Național al Banatului are sediul într-o clădire declarată monument istoric – Castelul Huniade.
Muzeul National al Banatului
 
Muzeul Național al Banatului

Piața Huniade nr. 1

Muzeul Național al Banatului are sediul într-o clădire declarată monument istoric – Castelul Huniade, edificiul aflându-se momentan în curs de restaurare. Sediul temporar al muzeului este bastionul Theresia, din strada Martin Luther nr. 4.

M

Muzeul Național al Banatului are sediul într-o clădire declarată monument istoric – Castelul Huniade. A fost construit între anii 13081315 de Carol Robert de Anjou, regele Ungariei,  care și-a stabilit pentru câțiva ani reședința la Timișoara. Reconstruit după cutremurul din 1443 de Ioan de Hunedoara, comite de Timișoara, în timpul ocupației otomane castelul a fost reședința beglerbegilor Pașalâcului de Timișoara (15521716). După instaurarea administrației habsburgice în Banat la începutul secolului al XVIII-lea în castel au fost instalate o cazarmă de artilerie și un depozit militar. Castelul a fost distrus de armata maghiară în timpul Revoluției de la 1848, restaurarea edificiului finalizându-se în anul 1856. Castelul Huniade a constituit nucleul în jurul căruia s-a format orașul-cetate Timișoara în toate etapele evolutive: în perioada maghiară și otomană, în Evul Mediu și Renaștere, în perioada habsburgică și austro-ungară și în epoca modernă a istoriei orașului.

În anul 1872 a fost înființată Societatea de Istorie și Arheologie din Timișoara, care constituie nucleul actualului Muzeul Național al Banatului. Din anul 1947 bunurile culturale din patrimoniul muzeului sunt expuse în Castelul Huniade. Edificiul se află în curs de restaurare. Sediul temporar al Muzeului Național al Banatului pentru organizarea de expoziții temporare și evenimente culturale este bastionul Theresia, din strada Martin Luther nr. 4.

Atât Castelul Huniate, cât și Bastionul Theresia pot fi vizitate în cadrul turului Întâlniri cu arta – Timișoara ca reper, organizat de către cei de la Tur de arhitectură.

Video
Muzeul Banatului
360
Panorama
Română