A fost construit între 1910 - 1912 după planurile arhitectului Leopold Baumhorn
PALATUL LLOYD
Palatul LLOYD

Palatul Lloyd, Piața Victoriei 2

A fost construit între 1910 – 1912 după planurile arhitectului Leopold Baumhorn, iar in prezent adăpostește sediul Rectoratului Universității Politehnica din Timișoara.

P

Palatul Lloyd este situat în Piaţa Victoriei, după anul 1948 devenind sediul Rectoratului Universității Politehnica Timișoara. Edificiul a fost inaugurat în data de 29 septembrie 1912, fiind realizat în perioada 1910 şi 1912 după planurile arhitectului Leopold Baumhorn în stil Seccesion. La parterul clădirii a existat o cafenea numită Café Lloyd şi un restaurant, loc de întâlnire a elitelor și a boemei timișorene, restaurantul Lloyd existând până în zilele noastre. La primul etaj al clădirii a fost sediul Bursei Agricole şi al Societății Lloyd, iar la etajele al doilea şi al treilea se găseau apartamente private. Palatul Lloyd a fost în proprietatea Camerei de Comerţ Timişoara în perioada interbelică.  Elementele de interior – oglinzi, vitralii, candelabre de dimensiuni monumentale – aparțin unui limbaj al luxului în decorarea spațiilor.

Palatul poate fi vizitat în cadrul turului Art Nouveau în Timișoara – Sfârșitul unei epoci, organizat în cadrul proiectului cultural Tur de Arhitectură.

Video
Palatul Lloyd

Universitatea Politehnica Timișoara sărbătorește în 2020 primul veac de învățământ universitar la Timișoara, înființată la 11 noiembrie 1920 prin Decret Regal.

Palatul Lloyd găzduiește Rectoratul Universității Politehnica, în urma renovării efectuate în ultimii 10 ani Sala Senatului și-a redobândit strălucirea de odinioară și găzduiește o serie de evenimente academice dar și ale comunităților locale, Sala Mică a Senatului a devenit un spațiu modern dedicat întâlnirilor și conferințelor. La aniversarea a 90 de ani a UPT au fost dezvelite în holul principal busturile ctitorilor Școlii Politehnice – Regele Ferdinand I al României și cel al academicianului Traian Lalescu, primul Rector, realizate de către sculptorul Timișorean Peter Jecza.

Universitatea Politehnica Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13500 studenţi. În cadrul celor 25 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1000 persoane.

http://upt.ro/

Centrul de Cercetare în Multimedia, înființat în 1996 are o experiență vastă în cercetare-dezvoltare și programe educaționale în tehnologii multimedia, web, mobile, realitate augmentată și virtuală.

https://www.cm.upt.ro/

Centrul de ID/IFR și e-Learning, înființat în 1998 organizează și desfășoară de programe de studiu în regim de învăţământ la distanţă și online la nivel universitar și post-universitar; se implică activ în cercetare și dezvoltare în domeniul eLearning, MOOC (Massive Open Online Courses), OER (Open Educational Resources), studenți digitali, tehnologii avansate web pentru educație, online learning și mobile learning, campusuri virtuale, competențe digitale și antreprenoriat.  CeL a inițiat și derulat peste 25 de proiecte EU, naționale și internaționale în educația digitală.

https://elearning.upt.ro/

360
Panorama
Română