Construit după planurile arhitectului timișorean László Székely
Palatul Brück
Palatul Brück

Pe latura sudică a Pieței Unirii, în imediata apropiere a Palatului Baroc, se înalță unul dintre cele mai recognoscibile edificii ale Timișoarei – Palatul Salamon Brück. Construit după planurile arhitectului timișorean László Székely, în stilul Secession, palatul a fost finalizat în vara anului 1911.

Pe latura sudică a Pieței Unirii, în imediata apropiere a Palatului Baroc, se înalță unul dintre cele mai recognoscibile edificii ale Timișoarei – Palatul Salamon Brück.

Până la începutul sec. XX, pe locația actualului edificiu a existat un imobil mult mai modest din punct de vedere arhitectural. Noul palat, proprietate a lui Salamon Brück, a fost construit după planurile arhitectului timișorean László Székely. Proiectat în stilul Secession, cu autorizație de construire obținută în 16 aprilie 1910,  palatul a fost finalizat în vara anului 1911, fiind conceput ca imobil de raport.

Prin jocul volumetric al acoperișului, ornamentele Secession și detaliile ceramice specifice arhitecturii maghiare, palatul cu cele patru niveluri ale sale se evidențiază în perimetrul Pieței Unirii, fiind în contrast cu arhitectura preponderent barocă a pieței.

Imobilul actual este strâns legat de istoria farmaciilor timișorene. La parterul vechii clădiri a funcționat încă din anul 1898 farmacia lui Stefan Geml, numită ”Crucea de Aur”. Tradiția a fost păstrată, astfel că la parterul Palatului Brück a fost deschisă tot o farmacie, punctul farmaceutic continuând să ființeze pe cursul tumultuosului secol XX, până în zilele noastre.

Recent restaurat (2009 – 2011 de arh. Marcela Titz), Palatul Brück se numără printre edificiile favorite ale orașului, atât pentru timișoreni, cât și pentru turiștii străini.

 Bibliografie:

  1. https://heritageoftimisoara.ro/cladiri/Cetate/adresa/Florimund+Mercy/9. – site accesat în luna mai 2022.
  2. Mihai Opriș, Mihai Botescu, Arhitectura istorică din Timișoara, tipar Sc Tempus srl, ISBN 978-973-1958-28-6, Timișoara, 2014.
Video

Palatul Brück

„Şi din nou case. Leproase sau mai răsărite, amestecate de-a valma. Până în centru. Aici răsăreau marile case – stăpânilor lor le plăcea să le numească foarte serios „palate“ – vădit concepute în aşa fel încât să se vadă de la prima privire că proprietarul lor nu e un oarecare. Toate cu câte trei-patru etaje, trufaşe, greoaie, înzorzonate cu înflorituri sau cu monştri de stuc mai mult sau mai puţin mitologici. Pe ici, pe colo, prin oraș, pe unde te așteptai mai puțin, răsăreau, ca niște măsele stricate într-o gură cu dinții de aur, urme de altădată: un zid de cetate, o deschidere neagră de subterană, mascată de bălării luxuriante, din care te izbea o răcoare umedă și plină de miasme.” (Radu Ciobanu, Crepuscul, București, Editura Eminescu, 1971, p. 15)

360
Panorama
Română