Bastionul Theresia, cunoscut şi sub numele de „Bastionul Cetăţii”, constituie cea mai mare parte care s-a păstrat din fosta cetate bastionară a Timişoarei.
Catedrala romano-catolică „Sfântul Gheorghe”
Cunoscută şi sub denumirea de “Dom”, biserica-catedrală din Piaţa Unirii a fost ridicată după izgonirea turcilor, la iniţiativa împăratului Carol al IV-lea de Habsburg.
Piața Unirii și monumentul Sf. Treimi
Piața Unirii (Domplatz) a avut dimensiuni neobișnuit de mari, raportate la mărimea cetății, care au servit însă punerii în valoare a aspectului baroc al acestui spațiu.
Episcopia și Catedrala ortodoxă sârbă
Palatul episcopal, actualmente sediu al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, a fost construit în paralel cu Catedrala ortodoxă sârbă, între anii 1745-1748.
Banca de Scont (palatul Max Steiner) din Piața Unirii
Una dintre cele mai îndrăgite clădiri ale Timișoarei, Palatul Băncii de Scont din Piața Unirii, a fost construită după planurile arhitecților Marczell Komor și Dezső Jakab în stilul Secession maghiar, în anul 1909.
Palatul Episcopiei Romano-Catolice
Clădirea actuală a Palatului Episcopal a fost edificată de autoritățile austriece în anul 1723, fiind destinată încă de la început scopului de a funcţiona ca palat episcopal, chiar dacă pentru o bună perioadă de timp a adăpostit și alte instituții.
Palatul Brück
Pe latura sudică a Pieței Unirii, în imediata apropiere a Palatului Baroc, se înalță unul dintre cele mai recognoscibile edificii ale Timișoarei – Palatul Salamon Brück. Construit după planurile arhitectului timișorean László Székely, în stilul Secession, palatul a fost finalizat în vara anului 1911.
Dicasterialul – Judecatoria Timisoara
Palatul Dicasterial urma să servească drept sediu conducerii țării de coroană Voievodatul Serbia și Banatul Timișan, care a fost înființată după revoluția de la 1848-1849 și avea Timișoara drept capitală.