Canalizarea râului Bega a devenit imperios necesară în secolul al 18-lea pentru a impulsiona dezvoltarea economică a Banatului și pentru îmbunătățirea stării sanitare a provinciei, prin desecarea mlaștinilor.
Palatul Apelor
Palatul a fost construit pentru Societatea de hidroameliorări Timiș–Bega, înființată în 1871 în special pentru gestionarea Canalului Bega, importantă cale de transport în epocă.
Palatul Cazinoului Ținutului de Sud
Construită după planurile arhitectului Emil Töry în stilul 1900, clădirea a fost terminată în anul 1905. După Revoluția din 1989 imobilul adăpostește și Institutul Intercultural Timișoara.
Biserica Ortodoxă din Piața Al. Mocioni
Biserica ortodoxă română cu hramul Nașterea Maicii Domnului a fost construită după planurile arhitectului prof. Victor Vlad de antreprenorul arh. Constantin Purcariu în stil neobizantin cu unele elemente ale stilului modern interbelic; Autorizația de construire a fost eliberată în anul 1931.
Iosefin Residence
Casa Mária Radocsay a fost construită în stil istoricist cu elemente clasiciste în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Într-un apartament de 6 camere a locuit Valeria pana la decesul soțului, medicul Vasile Pintea, în anul 1940.
A doua locuință a Valeriei Pintea
Casa din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în care a locuit Valeria dr Pintea după decesul soțului, medicul Valeriu Pintea, în anul 1940.
Palatul Hochstrasser
Palatul János (Johann) Hochstrasser, construit între 1912 și 1914, a fost a doua clădire cu trei etaje din Iosefin. Aparține de curentul Secession târziu, cu forme geometrice, anticipând stilul Art Deco.
Biserica Romano-Catolică și complexul Notre Dame
Biserica parohială romano-catolică cu hramul „Nașterea Fecioarei Maria” a fost construită între 1774-1775 în stil baroc târziu. Complexul Nôtre-Dame din Iosefin este un complex de clădiri construit în anul 1881 cu un fond de 100.000 de florini donat de Alexandre Bonnaz, episcopul romano-catolic de Cenad.