Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Award for Excellence in Culture for UPT's partner in the implementation of Spotlight Heritage Timisoara: National Museum of Banat

16 December 2021 @ 18:00 - 20:00

Muzeul Național al Banatului, partenerul Centrului de e-Learning UPT în implementarea proiectului Spotlight Heritage Timișoara a primit

Premiul pentru Excelență în Cultură în cadrul Galei Premiilor de Excelență 2021 la Universitatea Politehnica Timișoara, pentru susținerea activă a valorilor universitare politehniste și a patrimoniului timișorean. Premiul a fost înmânat directorului MNaB, Claudiu Ilaș, de către de directorul CeL, dr. ing. Diana Andone

La 25 iulie 1872 s-a înfiinţat prima societate ştiinţifică din Banat, Societatea de Istorie şi Arheologie, care a pus bazele, 4 ani mai târziu, Muzeului Banatului. Astăzi, se afirmă ca un muzeu de importanță națională prin secțiile de Arheologie,  Istorie, Științele Naturii și a compartimentelor de Arte Vizuale și Pedagogie Muzeală, Muzeul „Traian Vuia” din localitatea cu același nume și cel dedicat maestrului Ștefan Popa Popas. Organizează peste 15 expoziții anuale, dedicate culturii și patrimoniului regional, multe interdisciplinare, unele dedicate valorilor universitare politehniste.

Anual, din 2019, Proiectul Spotlight Heritage Timisoara este realizat de către Universitatea Politehnica Timișoara in parteneriat cu Muzeul National al Banatului. Prin el, poveștile istoriei și culturii sunt transpuse digital, oferindu-ne șansa să ne plimbam prin cartierele istorice ale Timișoarei, prin istoria comunităților, îmbogățindu-ne simțurile, celebrând viața de zi cu zi.

Din 2016, inovația tehnica marcantă a universității – prima mașină electronică de calcul MECIPT -,  s-a reîntors, alături de alte peste 100 de echipamente tehnice, in Muzeul tehnic UPT, după ce acestea au fost conservate si îngrijite de  MNAB.

Cu curaj, muzeul a adus in  2021 sportul in expoziție, celebrând  Politehnica la Centenar, prin „ O istorie romanțată a uneia dintre cele mai frumoase povești din fotbalul românesc”.

Din Comisia pentru Premiul Excelență în Cultură au făcut parte Dr.ing. Diana ANDONE, Sorina JECZA și Ș.l.dr.ing. Ioan Mărginean.

Details

Date:
16 December 2021
Time:
18:00 - 20:00
Event Category:
Event Tags:
,

Venue

Politehnica University of Timișoara